Home // diari // 28 de juny de 1934

28 de juny de 1934

Dijous:

En el Reich:

Aquell dia era el 15º aniversari del Tractat de Versalles, firmat el 28 de juny de 1919, i totes les banderes dels edificis oficials estaven a mig pal en senyal de dol. Poc abans de les nou del matí, l’Adolf Hitler, que el dia anterior acabava de tornar de Baviera, va arribar a l’aeroport de Tempelhof de Berlín per dirigir-se a Essen acompanyat per en Hermann Göering i en Viktor Lutze per assistir al casament del gauleiter local Josef Terboven. Aquest viatge no entrava en l’ordre normal de les coses perquè Terboven no era un personatge tant important com perquè Hitler assistís al seu casament. Abans de marxar cap a Essen, Hermann Göering i Heinrich Himmler varen ordenar a la policia i a les SS que estiguessin a punt per atacar a les SA, i Rudolf Diels es va dirigir a Essen per reunir-se amb en Göering. Després de la boda, Hitler s’havia de reunir amb els empresaris Gustav Krupp von Bohlen i Fritz Thyssen. Abans de pujar a l’avió, que portava escrit en caràcters negres el nom del president Paul von Hindenburg, va començar a ploure finament. Göering lluïa el seu uniforme de gala de general i una capa sobre les espatlles, mentre que Hitler portava el seu abric de cuir i la seva camisa blanca. Després de sortir del vehicle, el canceller es va apropar a la tripulació, que l’esperava a l’entrada de les escales de l’aparell, per saludar-los mentre Göering parlava amistosament amb el pilot. A les nou, al mateix moment que la pluja s’intensificava, varen pujar a l’aparell que els portaria a l’aeroport d’Essen-Mülheim.

La boda del gauleiter Terboven va mobilitzar tota la ciutat. En arribar a la ciutat, Hitler i Göering varen ser aclamats pel públic al davant de l’Hotel Kaisehof, on s’allotjarien, i estaven acompanyats per l’ajudant de camp Wilhelm Brückner, el doctor Otto Dietrich i el Oberführer Julius Schaub. Quan varen abandonar l’Hotel per traslladar-se a l’Ajuntament d’Essen varen tenir que avançar a poc a poc amb els vehicles per la Huysenalle per la gent que s’havia concentrat al voltant de l’avinguda. En aparcar davant de l’edifici municipal la multitud va cridar en veure al canceller. La cerimònia oficial va començar amb la marxa nupcial del Lohengrin, i després es va celebrar la cerimònia religiosa. Dos nens, un nen i una nena, amb uniformes de les Joventuts Hitlerianes llançaven roses i sostenien l’enorme cua del vestit de seda de la núvia, la Ilse Sthal, que portava una diadema en el cabell i un ram de roses a les mans. Al seu costat hi havia el nuvi, que anava vestit amb l’uniforme de gauleiter amb un braçal amb la creu gamada en el braç esquerre i la Creu de Ferro penjada en el pit. Entre els presents a l’acte hi havia el líder de les SA Karl Ernst, que l’endemà havia de marxar de Lluna de Mel a Madeira i després de la boda va tornar tant tranquil a Berlín per preparar l’equipatge. Ilse Stahl i el gauleiter Terboven estaven immòbils en aquell moment davant del doctor Reismann-Grone, l’alcalde de la ciutat, que va fer un discurs per la parella. En quan l’alcalde va començar a parlar tots els presents estaven asseguts als seus llocs amb les mans col·locades una sobre l’altra. Hitler i Göering seien de costat mentre a fora l’Ajuntament la multitud cridava i es podien sentir els crits entusiastes dels joves de les Joventuts Hitlerianes i el de les sirenes que anunciaven un canvi de torn de les fàbriques que rodejaven la ciutat. En acabar el discurs, Hitler i Göering es varen aixecar i varen inaugurar el nou llibre d’or de la ciutat. Després, seguici es va dirigir a la catedral per la cerimònia del matrimoni religiós. Davant el temple, en l’Adolf-Hitler-Platz, els nois de les Joventuts Hitlerianes no deixaven de cridar entusiasmats per veure al canceller.

Després de la festa religiosa, en un immens saló es va fer el banquet i allí es varen deixar els regals. Göering va fer l’ús de la paraula i es varen llançar Sieg Heil!. Després del banquet es va fer el ball i Hitler i Göering ho van aprofitar per reunir-se en la suite imperial per parlar de la possible revolta de les SA. Julius Schaub, que vigilava la porta on estaven reunits, no parava de rebre missatges d’en Reinhard Heydrich que explicaven detalls de la rebel·lió de les SA i indicava on eren els seus membres. Llavors, Hitler va rebre un missatge d’en Himmler que deia que l’Oskar von Hindenburg havia accedit a concretar una trobada entre el seu pare i el vicecanceller Franz von Papen. Sabent que havia d’actuar ràpid, Hitler va abandonar la recepció nupcial i va tornar al seu hotel.

A les cinc de la tarda, un cop acabat tot el festeig, Hitler, acompanyat per Brückner i els Oberführer Dietrich i Schaub varen visitar l’empresa Krupp. En el vestíbul d’honor de l’edifici administratiu principal, Krupp von Bohlen und Halbach i la seva esposa Imgard von Bohlen varen rebre al canceller. Un tècnic de la fàbrica li va ensenyar a en Hitler la fàbrica visitant les fargues, els tallers, les plantes de laminació i la fàbrica de camions. Llavors, Krupp li va mostrar en el canceller una placa commemorativa on s’hi podia llegir:

En memòria dels camarades de l’empresa caiguts el 31 de març de 1923, en aquest mateix lloc, sota les bales franceses.

Commemorava el dia que les tropes franceses varen ocupar el Ruhr. Durant la visita, Krupp es va queixar de que els seus treballadors tenien que abandonar massa sovint els seus llocs de treball per efectuar marxes i exercicis militars. Hitler li va respondre que tenia tota la raó i li va prometre que aviat acabaria amb aquelles marxes. Quan va abandonar la fàbrica, Hitler semblava preocupat. Els vehicles oficials varen avançar ràpidament cap al centre de la ciutat, a l’Hotel Kaiserhof, on tenien que allotjar-se aquella nit. En el gran saló de l’Hotel, transformat en despatx de treball, Hitler va repassar els missatges que li enviaven. Himmler era el que més en va enviar advertint-lo del putsch per part de les SA. A més, no parava de rebre trucades en què se l’informava de que les SA volien atacar-los. Llavors, Hitler va reunir als seus col·laboradors i en aquell moment el SD de Renània va donar una nova informació: les SA havien causat molèsties a un diplomàtic estranger en la regió del Ruhr. Tot i que la informació no era precisa, Hitler va esclatar en còlera i va sol·licitar que el posessin en comunicació amb la pensió Hanselbauer, a Bad Wiesse, on estaven reunits els principals membres de les SA. Va parlar amb l’Ernst Röhm i li va demanar explicacions. Hitler li va confirmar que el 30 de juny a les 11 del matí estaria a Bad Wiesse per reunir-se amb ell. Röhm no sospitava res de res i en el seu entorn va dir que havia encarregat un gran banquet en l’hotel Vier Jahreszeiten de Munic i que hi hauria un menú vegetarià en honor al canceller. Röhm es va passar la resta del dia enviant telegrames dirigits als Obergruppenführer de les SA per citar-los a la reunió del dissabte. Sense saber-ho, Ernst Röhm va ser expulsat de la Lliga Alemanya dels Oficials sota la pressió del ministre Werner von Blomberg i el general Walther von Reichenau, que havien declarat la situació d’alerta màxima en l’Exèrcit. Després de penjar el telèfon Hitler es va tranquil·litzar i va explicar que ell personalment aniria a Bad Wiessee i a Munic per sufocar la revolta, i que Göering i Himmler s’encarregarien de Berlín. Després de l’entrevista, Göering va tornar a Berlín i Hitler es va quedar a l’Hotel per reposar per l’endemà ser present a unes reunions. En acompanyar al ministre Göering fins al vehicle, Hitler va ser aclamat per la gent que el va veure.


L’Exèrcit va rebre ordres de posar-se en estat d’alerta, però el caos era absolut dins de les files de les forces armades. Els oficials de la 7º Regió militar de Baviera es preguntaven si Hitler donaria suport a la Reichswehr o es posaria al costat de les SA. A dos quarts de cinc de la tarda, el general Ludwig Beck, el cap del Truppenamt, recordava als seus oficials que tenien que tenir una arma al seu abast. Des de la Bendlerstrasse es varen donar telefònicament les últimes ordres als Estats Majors de diferents regions militars per està en alerta. Dos oficials de l’Estat Major varen llegir per als demés oficials un text del ministre Werner von Blomberg que havia de sortir editat l’endemà en el Völkischer Beobachter, on remarcava la seva fidelitat cap al canceller. A la nit, l’oficial Stapf de la Reichswehr va rebre l’ordre de que cap oficial podia sortir del quarter general.

Josef Dietrich va rebre l’ordre d’agafar un avió per dirigir-se a Munic. En la capital bavaresa, Hitler li va ordenar que es traslladés a Bad Godesberg, on allí se li va ordenar que es traslladés a Kaufering, a prop de Landsberg, per agafar un comandament militar el 30 de juny de 1934.


El ministre d’Economia Kurt Schmitt va patir un greu atac de cor que el va fer abandonar el càrrec el 3 d’agost pel banquer Hjalmar Schacht, tot i que no va deixar el Ministeri oficialment fins al 30 de gener de 1935.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: