Home // diari // 27 de febrer de 1933

27 de febrer de 1933

La crema del Reichstag:

A Berlín, l’Aderman, el porter nocturn del palau del president del Reich, on hi vivia en Hermann Göering, va entrar en servei a les vuit del vespre i va ocupar el seu lloc a la porteria de l’entrada. A les vuit i set minuts, un porter de servei en el Reichstag va tancar amb clau l’entrada sud, mentre que entre un quart de nou i dos quarts de nou, l’Ernst Torgler, el líder dels diputats comunistes, sortia de l’edifici amb alguns seus companys i es varen dirigir al restaurant Aschinger, a uns deu minuts de distància a peu. Al mateix temps, al voltant de les 20:20, en Schultz, un fanaler, va recórrer la cambra de sessions i va observar que tot estava tranquil. Després d’una hora, l’Otto, un carter, va passar entre la porta del restaurant del Reichstag i l’entrada a la cambra de sessions i no va escoltar cap soroll estrany. Uns deu minuts més tard, sobre les 21:05, en Hans Floeter, un estudiant de Teologia i Filosofia, que abans de les nou del vespre havia estat treballant a la Biblioteca Nacional i que estava tornant cap a casa seva, va escoltar el soroll d’una finestra trencada i va descobrir com un home amb una torxa s’introduïa en ella i després el va veure en el primer pis del Reichstag. D’immediat, en Floeter va cridar a un policia per explicar-li el què havia vist i al cap d’uns segons el comissari va veure com sortia foc de l’edifici i va disparar trets a l’aire. Els trets varen alarmar a la patrulla del sector del Parc Zoològic, que en aquell moment patrullaven a la Siegesallee. Un soldat va corre ràpidament cap al Reichstag i el comissari li va ordenar que muntés guàrdia a la Porta de Brandenburg. Després, la policia va saber que un desconegut, que no en varen dir el seu nom, va trucar els bombers perquè anessin apagar l’incendi.

Aproximadament al mateix temps, en Beni Thaler, un tipògraf i un antic cap de les organitzacions juvenils, que passejava amb una noia a la Simson-Sommerstrasse, a prop del Reichstag, va veure que en el subterrani del Reichstag hi havia un grup d’homes. Per les camises brunes i els pantalons va poder veure que eren homes de les SA. Llavors es va aturar en el monument Bismarck i va poder escoltar com trencaven una finestra de l’edifici, i en girar-se per veure què passava va observar entre les columnes de la dreta de l’edifici a un home amb una torxa a la mà i que baixava per una finestra oberta del restaurant. Al cap d’uns moments, el sergent de policia Buwert es va dirigir al Parlament, que ja havia sigut alertat per un altre civil no identificat. Acompanyat d’en Thaler, en Buwert va començar a investigar. Varen veure llums movent-se darrera les finestres de la planta baixa i en Buwert va disparar amb el seu revòlver contra les llums, que varen desaparèixer immediatament. Després de l’incendi en Tahler va explicar que havia vist a un grup d’homes de les SA.

A un quart de deu es va donar la primera alarma d’incendi a l’estació de bombers locals. El primer cotxe de bombers va arribar al Parlament a les 21:17 i varen entrar a l’edifici per la porta número 5, la de l’estació del Reichstag, i no varen utilitzar l’altra porta en què s’accedia al Reichstag, la número 2 de Simsonstrasse, perquè estava tancada. Al cap d’un minut va arribar el primer cotxe de la policia. El tinent de la policia Ernst Lateit i altres funcionaris de la policia i l’inspector Scranowitz varen penetrar l’edifici i varen veure un petit foc a la cadira del President a la cambra de sessions i, dos minuts després, varen veure que cremaven nous focs entre els escons. A les 21:24 va arribar el capità de bombers Klotz, que es va trobar un densa fumerada acompanyada d’un immens calor i, a les 21:27, va haver una tremenda explosió sota el sostre de cristall de la cambra de sessions i grans flamarades varen saltar de l’exterior. Després d’avançar-se per l’edifici varen arribar en el gran saló de Bismarck, situat al sud de l’edifici, on hi varen trobar un home jove mig despullat que no parava de riure com un boig cobert de sutge i de suor. Scranowitz es va apropar a aquell home i el va detenir sense problemes. En Lateit va registrar les butxaques dels pantalons del desconegut hi i va trobar un tallaplomes i un passaport estranger. Després li varen posar una capa sobre les espatlles i el varen conduir a la sortida de l’edifici i, pocs minuts més tard, el varen portar a la comissaria de l’Alexanderplatz, on el comissari de la policia criminalista el va interrogar i va esbrinar que es tractava d’un vagabund holandès anomenat Marinus van der Lubbe, que curiosament la nit anterior havia dormit a la cel·la de la policia local de Henningsdorf. Poc després, en Van der Lubbe va declarar haver pres espontàniament la decisió i haver-la dut a terme sol. Mentre apagaven el foc, els bombers es varen estranyar del gran número de focus d’incendi, de 60 a 65, dispersos per tot l’edifici. La majoria dels focus semblaven produïts per matèries incendiàries i el problema era apagar l’enorme columna de foc que s’elevava en el saló de sessions.

Mentrestant, l’Adolf Hitler havia tornat de Baviera després d’estar cinc dies descansant de la campanya electoral de les últimes setmanes. A la tarda, en Joseph Goebbels va fixar detalladament amb alguns col·laboradors i caps de les SA la campanya propagandística per l’acte del dia de la nació que ressuscita del 4 de març de 1933. En totes les parts del Reich hi havia d’haver desfilades de les SA. A la nit, a la casa d’en Goebbels de Berlín, la Reichskanzlerplatz, molt a prop del Reichstag, la cúpula nazi va celebrar una festa sense saber, a priori, què estava passant al Reichstag. L’Ernst Hanfstaengl, que estava convidat a la festa, no va poder assistir-hi per culpa d’un fort refredat. Per en Hitler un refredat no era una excusa per no estar present a la festa i el va fer trucar a través de la Magda Goebbels perquè vingués a la festa per tocar el piano. En Hanfstaengl, que es trobava al llit d’una habitació en el palau d’en Hermann Göering, al costat del Reichstag, no en va fer cas de les ordres de la Magda. Però quan en Hanfstaengl es retirava de nou al llit, la criada del Palau el va cridar perquè havia vist que el Reichstag s’estava cremant. D’aquesta manera en Hanfstaengl va ser el primer de la cúpula nazi en veure que el Reichstag s’estava cremant. Tenia visió directe amb el Parlament alemany i de seguida va trucar a en Goebbels per explicar-li el què passava. En un principi es varen pensar que era una broma, però quan va veure que no era cap broma en Goebbels li va explicar a en Hitler el què li estava dient en Hanfstaengl. Mentre li explicaven a en Hitler, un considerable número de bombers es dirigien al Reichstag per intentar apagar al foc, que no es va apagar fins el dia següent. Amoïnat, en Hanfstaengl va trucar a dos periodistes per explicar-los el què estava veient, però uns segons després va tornar a rebre la trucada d’en Goebbels, que li va dir que en Hitler volia saber què estava passant. En Hanfstaengl el va contestar de males maneres que hi anessin ells a veure-ho.

A les 21:35, en Göering, que havia estat treballant en el seu despatx en el Ministeri de l’Interior de Prússia situat a Unter den Linden, a poca distància del Parlament, va arribar amb cotxe en el Reichstag i de seguida va cridar als homes de les SA perquè registressin el pas subterrani que des del palau presidencial anava al Reichstag. En Weber, el comandant de la guàrdia personal de Göering, va investigar el pas subterrani i no va trobar res fora de lloc. Llavors, en Göering va exclamar en veu alta que existia la possibilitat de que elements comunistes vestits amb uniformes de les SA haguessin entrat a l’edifici per aquell pas subterrani.

Mentre el Reichstag començava a cremar, el president Paul von Hindenburg va anar com a invitat d’honor a un sopar en el club Herrenklub del vicecanceller Franz von Papen, situat a una cantonada de la Vosstrasse, sense saber què estava passant. De cop els invitats varen observar un reflexa que il·luminava el cel i en Von Hindenburg es va aixecar del de la seva butaca i es va apropar a mirar per la finestra on va veure que de la cúpula del Reichstag en sortien flames. A través dels carrers se sentien les sirenes dels cotxes dels bombers que corrien cap a l’incendi. En Von Papen va enviar el President a casa en cotxe abans de que anés a l’escena i ell es va dirigir al Reichstag on va trobar a en Göering, rodejat de membres del seu personal, dirigint els treballs d’extinció. En veure’l, en Göering li va cridar que era un crim dels comunistes contra el nou govern. Des de que es va saber l’incendi, la ràdio va llançar la notícia dient que els comunistes havien cremat el Reichstag.

Mentre els bombers estaven apagant l’incendi, en Hitler i en Goebbels varen anar dirigir-se amb cotxe corrents per l’avinguda Charlottenburger Chaussee per dirigir-se al Reichstag. Pocs minuts després, una mica abans de dos quarts deu de la nit, varen arribar a la zona i els cordons policials varen aturar el cotxe. Quan els agents els varen reconèixer varen obrir el cordó i varen arribar a la zona. En baixar de cotxe varen passar per sobre de les gruixudes mànegues dels bombers i varen entrar pel gran vestíbul de l’entrada dos, a través de files d’oficials de policia i de bombers que tiraven aigua per allà on passaven. A mig camí es varen trobar a en Göering i a en Von Papen, que es varen reunir amb ells pel camí i en Göering els va dir que els culpables havien sigut els comunistes.

Un cop varen sortir de l’edifici, en Hitler va dir davant dels periodistes que allò era una advertència divina i que res l’impediria aixafar als comunistes amb mà de ferro. A continuació, a tres quarts de deu de la nit, en Hitler es va dirigir al corresponsal del diari londinenc Daily Express, en Sefton Delmer, i li va dir que havien sigut testimonis d’una nova i grandiosa època de la història alemanya i que aquell incendi era només el principi. Pocs minuts després, quan la situació era més segura, en Hitler, en Rudolf Diels i en Göering varen caminar pels passadissos del Palau que encara eren accessibles per comentar les primeres hipòtesis i es varen reunir en un balcó del Reichstag que havia quedat cremat. En Göering no parava de cridar que havia sigut una senyal d’un aixecament comunista, i en Hitler va exclamar que no hi hauria compassió i que faria afusellar als comunistes i els socialdemòcrates. Fascinat per les flames, en Hitler va tornar a dir que era una senyal de Déu i que ningú l’impediria aniquilar als comunistes amb puny de ferro i volia penjar aquella nit als diputats comunistes. A un quart de dotze, amb en Goebbels, en Hitler, que havia posat al corrent al consell ministerial urgentment convocat, es va dirigir al Ministeri de l’Interior, des d’on es varen dirigir a la desèrtica redacció del Völkischer Beobachter per escriure conjuntament editorials i proclames, canviant la primera plana del diari. En la reunió que varen celebrar poc després, el secretari d’Estat nacional, en Ludwig Grauert, que estava convençut de que els comunistes havien cremat el Parlament, va proposar un decret d’emergència per l’Estat de Prússia dirigit contra els incendis provocats i els actes terroristes. Mentre en Grauert exposava el seu decret, en Hitler estava histèric i li va dir en el seu gabinet que no volia esperar més per actuar contra els comunistes.

Hores més tard, els nazis varen detenir a part de l’anarquista holandès Marinus van der Lubbe, el líder comunista alemany Torgel i el búlgar Gregori Dimitriov, juntament amb dos búlgars més com a culpables de l’incendi del Reichstag. Mesos més tard en Van Der Lubbe va ser executat i els altres detinguts varen ser absolts i posats en llibertat. Només es va executar a l’holandès com a culpable de l’incendi. A més, els nazis varen aprofitar l’incendi per culpar i detenir 4.000 comunistes l‘endemà, així com intel·lectuals d’esquerre l’Egon Erwin Kisch. La policia, les SA i les SS es varen repartir aquesta feina i varen interrogar a totes les persones que consideraven sospitoses. Pocs dies després, els nazis varen detenir el líder del Partit Comunista Alemany, el KPD, l’Ernst Thaelmann, i el varen internar a la presó de Moabit de Berlín.

Altres teories i versions sobre l’incendi del Reichstag;

Tot i que els nazis varen culpar als comunistes de l’incendi tothom dubtava realment de que ells siguessin els autèntics culpables i encara avui en dia queden algunes incògnites sobre què va passar aquella nit. Segons alguns, en Hermann Göering i en Joseph Goebbels buscaven una excusa per aixafar al partit comunista i varen simular un atac. El Reichstag, on en Göering n’era el president, estava unit per un passadís subterrani a l’edifici principal de l’altre costat del carrer. Per aquest passadís, segons aquesta hipòtesi, aquella tarda un petit grup d’homes de les SA o de les SS, sota al comandament del líder de les SA a Berlín, en Karl Ernst, varen tirar un preparat químic inflamable sobre catifes, cortines i cadires, i varen fugir per al passadís. Quan sortien el Reichstag s’estava encenent i un holandès mig boig, en Van der Lubbe, que havia sigut detingut per les SA per prendre foc en tres edificis de la capital alemanya el 25 de febrer i estava alliçonat pels nazis, va escalar al Reichstag des de l’exterior i va prendre-hi foc també. Quan els policies i els bombers varen arribar a l’edifici, el foc havia arribat a unes proporcions que feia impossible dominar-lo i les flames varen acabar amb l’edifici, però varen detenir a l’holandès que estava encara al Reichstag.

Un altra fet interessant que trastoca la versió oficial el trobem en el conserge i vigilant del Reichstag, en Scranowitz, que els últims dies va veure que algú passava pel passadís que connectava el palau presidencial i l’habitació de calderes del Reichstag perquè ell mateix havia posat uns fils al forat del pany de l’habitació per saber si algú obria la porta. Scranowitz va veure que els fils sempre estaven trencats, però aquell matí va veure que no estaven trencats i per tant va entendre que ningú havia obert la porta. Per tant, es pot observar segons la versió de Scranowitz que algú es passejava els últims dies pels passadissos sense permís.

Una altra fet interessant el trobem després de que l’incendi es donés per controlat, quan el director d’extinció d’incendis, en Ludwig Wissell, va interrogar per fer-ne un informe els bombers del grup d’extinció número 6, que varen ser els primers en arribar al Parlament. Un bomber li va explicar que quan va anar als subterranis per encendre els reflectors va encendre sense voler un interruptor i va veure una claraboia on els cristalls de la mida de 40 per 50 centímetres havien sigut trencats. Per l’obertura de la claraboia el varen apuntar amb uns revòlvers uns homes que lluïen uns uniformes molt nous de la policia i el varen fer tornar d’immediat. El bomber va sortir al carrer i va informar en el seu cap de grup del que li havia passat, però va afirmar que aquest no li va fer cas. A més, el director general del Servei d’extinció de Berlín, en Walter Gempp, va començar a sospitar de que l’incendi no havia sigut provocat per l’holandès Van der Lubbe quan va saber que aquella nit en Göering havia ordenat que l’edifici no sigués vigilat com de costum. Tots els funcionaris havien d’abandonar l’edifici a les vuit del vespre, just abans de l’incendi. En Gempp va exposar els seus dubtes quan en el seu despatx es va discutir l’incendi. Poc després en Gempp va ser destituït del seu càrrec.

El que estar clar es que els nazis varen aprofitar aquell incendi pels seus fins i es veu clarament amb en Martin H. Sommerfeldt, el delegat de Premsa d’en Goebbels en el Ministeri de l’Interior prussià, que va rebre del seu cap en el propi Reichstag l’ordre de redactar d’immediat un informe oficial pels diaris. En Sommerfeldt va fer un informe d’unes vint línies on només mencionava l’incendi, la feina dels bombers i la informació de la policia. Poc després, en Göering li va dir que el seu informe era escombraries i va agafar un llapis vermell i va cridar a una secretària i li va fer escriure que l’incendi havia sigut provocat pels comunistes. Després li va dictar molt ràpid que els diaris, els fullets i els cartells comunistes serien prohibits durant quatre setmanes en tot el territori prussià, i durant quinze dies quedarien també prohibits tots els diaris, revistes, fullets i cartells del partit socialdemòcrata. En Göering va firmar el comunicat amb una gran G i va enviar a en Sommerfeldt a la Kochstrasse, on els periodistes esperaven les notícies del Reichstag. En Sommerfeldt els va ensenyar el comunicat als periodistes, però aquests ja estaven informats per l’Alfred Ingmar Berndt, el delegat d’en Goebbels, que l’incendi havia sigut provocat pels comunistes.

Per altra banda, abans de l’incendi, el Der Angriff va sortir editat amb un comunicat per explicar l’ocupació de la seu del partit comunista, a la casa d’en Karl Liebknecht, el 24 de febrer de 1933. Fins llavors els nazis varen intentar amagar aquella ocupació. Després de l’incendi, el Der Angriff va descarregar en els seus articles el seu odi contra els comunistes i demanava votar per en Hitler el 5 de març per eliminar-los.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: