Home // diari // 4 de març de 1933

4 de març de 1933

Dissabte:

En la campanya electoral:

Els nazis varen celebrar el Dia del Despertar de la Nació, que coincidia el dia abans de les eleccions parlamentàries. Adolf Hitler, acompanyat per Joseph Goebbels, el dissenyador d’aquell acte, va volar cap a Königsberg, l’antiga ciutat on es coronaven els emperadors, per donar un últim míting abans de les eleccions de l’endemà. Goebbels havia obligat a les emissores de ràdio a retransmetre els discursos de Hitler en totes les sales de la ciutat. A la tarda, un cop varen aterrar a la ciutat prussiana, on hi havien instal·lades en totes les places altaveus per sentir el discurs del canceller, es varen dirigir a la plaça principal per començar l’acte. Un cop va començar el míting, Goebbels va fer un discurs inicial on va lloar la figura d’en Hitler comparant-la amb una divinitat. Després va ser el torn d’en Hitler, que va atacar apassionadament als polítics alemanys que s’havien rendit a la Primera Guerra Mundial, i va dir que la primera idea del seu programa era que la voluntat del poble tenia que descansar exclusivament en la seva pròpia força, en la seva capacitat, en el seu treball i en el seu valor. Quan va acabar de parlar, en els cims dels turons de la ciutat es varen llançar focs artificials cap al cel i una coral masculina va cantar l’oració:

Preguem els justs davant Déu.

Les campanes dels temples i de la catedral no varen parar de repicar. Després de l’acte, Hitler i Goebbels se’n varen anar al seu hotel. En aquell mateix moment desfilaven per tot Alemanya columnes de les SA, i els nazis varen detenir el cap del partit comunista alemany Ernst Thaelmann, que va ser detingut amb els seus ajudants en el seu quarter general secret de Berlín-Charlottenburg.

Davant d’aquell clima, Otto Braun, president de Prússia i home fort del SPD, va creuar la frontera suïssa, on havia adquirit una casa a Tessin. 


A Northeim, al nord d’Alemanya, 600 SA, membres de les SS, Cascs d’Acer i de les Joventuts Hitlerianes varen desfilar amb torxes pels carrers de la població en un recorregut que va acabar en el parc, on es va poder sentir pels altaveus el discurs del canceller, que s’emetia al públic en altres quatre llocs públics importants del centre. Els carrers estaven adornats amb banderes amb els colors negre, blanc i vermell i estàndards amb la creu gamada, que estaven també presents en botigues i magatzems. No hi havia propaganda de l’oposició.

En el Reich

Christa Schroeder va abandonar el número 50 del Schellingstrasse, la seu del NSDAP a Munic, per dirigir-se a Berlín per començar a treballar com a col·laboradora de Wilhelm Brückner, l’ajudant de camp del canceller.

En els Estats Units d’Amèrica:

Franklin Delano Roosevelt va ser investit per primer cop president del Estats Units d’Amèrica. Roosevelt tenia com a objectiu eliminar la crisi econòmica que afectava al país i al món, però en el seu discurs d’inauguració no va concretar gaires coses sobre el seu programa econòmic del New Deal, tot i que va dir que el seu govern actuaria ràpidament i, un cop més, va transmetre el seu entusiasme i esperança en el conjunt de la nació. El primer que va fer en arribar al càrrec va ser decretar quatre dies de vacances per la banca.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: