Home // diari // 30 de gener de 1933

30 de gener de 1933

Dilluns:

L’ascens d’en Hitler al poder:

A les set del matí, Franz von Papen va trucar al tinent coronel Theodor Duesterberg, el segon cap dels Cascs d’Acer, per dir-li que l’anés a visitar immediatament a la seva casa. Allí també hi havien el conservador Alfred Hugenberg i en Franz Seldte. Quan es varen reunir, Von Papen els va dir que si avui a les onze del matí no s’havia format un nou govern intervindria l’Exèrcit per ordres de l’Oskar von Hindenburg, ja que s’estava forjant una dictadura militar amb en Kurt von Schleicher i en Kurt von Hammerstein-Equord. Amb aquesta amenaça, el tinent coronel es va dirigir a la Cancelleria del Reich per parlar amb el fill del President, que li va dir que no podia parlar en aquells moments perquè havia d’anar a rebre a l’estació de trens al general Werner von Blomberg perquè es reunís amb el seu pare. Més tard, l’Oskar va portar el general Von Blomberg, delegat en la Conferència del Desarmament, que tornava de Ginebra obeint les ordres que l’hi havien cursat el dia anterior, a la Cancelleria per reunir-se amb el President. Des de bon matí, Von Blomberg havia intentat parlar amb l’Adolf Hitler per definir com havia de ser el paper de l’Exèrcit en el seu futur govern, però encara no sabia que seria nombrat part d’aquell govern. Un cop es va reunir amb el president Paul von Hindenburg, aquest, sense preguntar-li si ho volia, el va nombrar ministre de Defensa i li va demanar que mantingués les tropes al marge de les intrigues polítiques.

Mentrestant, tothom s’estava preparant per celebrar l’arribada d’en Hitler a la Cancelleria. La Wilhelmstrasse es va començar a omplir de gent, gran part eren homes de les SA vestits de paisà que Joseph Goebbels havia enviat per l’ocasió. Però no tot era eufòria. A mig matí, a l’antecambra de les dependències del president Paul von Hindenburg, els dirigents dels Cascs d’Acer seguien sense estar contents amb la perspectiva d’aliar-se amb els nacionalsocialistes. Al cap d’una estona va arribar l’Alfred Hugenberg per parlar de l’exigència de l’Adolf Hitler de celebrar unes noves eleccions. Enmig de la discussió va arribar l’Otto Meissner per dir-los que deixessin de barallar-se i els va demanar que es presentessin davant del President. Feien quinze minuts tard. Sense tenir cap més possibilitat, Hugenberg va acceptar davant del despatx del president Von Hindenburg la celebració de nous comicis i va aprovar el grup de possibles ministres.

Al mateix temps, després de passar la nit en blanc, Hitler, Hermann Göering i Joseph Goebbels estaven junts a l’Hotel Kaiserhof, situat molt a prop de la Cancelleria, per rebre la imminent notícia del nomenament d’en Hitler com a canceller. Després d’esperar una estona ansiosos va arribar per fi la notícia de que Hitler podia anar a veure el President, que li va havia de comunicar que havia dimitit el canceller Kurt von Schleicher i que se’l nombrava canceller amb la condició de que mantingués el ministre Constantin von Neurath com a ministre d’Afers Exteriors, exigència que Hitler va acceptar. Al cap d’una estona, Hitler, acompanyat per en Göering i en Wilhelm Frick, va sortir de l’Hotel i es va dirigir al número 74 de la Wilhelmstrasse. Quan va arribar a la residència d’en Von Papen, tothom va saludar a en Hitler menys el tinent coronel Duesterberg, que havia sigut maltractat les últimes setmanes per la premsa nacionalsocialista. A dos quarts i cinc d’onze del matí, Von Papen els va demanar que l’acompanyessin fins a la Cancelleria del Reich. Hitler, a la dreta de Von Papen, es va dirigir a la Cancelleria creuant els jardins d’hivern nevats de la residència; utilitzant d’aquesta manera una porta de darrera per evitar qualsevol aldarull. Quan varen arribar a la Cancelleria, Meissner va ser l’encarregat de rebre’ls i els va fer entrar en el seu despatx. En un breu discurs, Von Papen va presentar davant de tots els presents a en Hitler com el nou canceller. Però llavors va tornar a sortir la disputa de primera hora del matí sobre les noves eleccions i Hugenberg es queixava de que Hitler volgués tornar a convocar eleccions. Durant uns moments hi va haver tensió entre ells. Hitler no s’esperava que Hugenberg reaccionés d’aquella manera, ja que fins llavors havia sigut el seu soci i l’havia ajudat està precisament allí on estava. Des del primer moment, Hitler va voler buscar una majoria absoluta per no haver de dependre del president Hindenburg, d’en Franz von Papen i de l’Alfred Hugenberg. Per això va determinar que el 5 de març de 1933 es celebrarien les 9º eleccions parlamentaries d’Alemanya.

Mentre discutien sobre si s’havia de celebrar o no noves eleccions, Von Hindenburg esperava en el seu despatx enfadat. Els seus convidats no entraven en el seu despatx a l’hora que ell havia dit i irritat va cridar a l’ajudant Meissner perquè els anés a buscar. Eren un quart de dotze del matí quan Meissner els va dir que feien tard i que havien d’entrar al despatx, però Hitler no el va escoltar i va continuar discutint amb en Hugenberg una solució. Veient que no arribaven a un acord, Von Papen va intervenir en la picabaralla i li va preguntar a en Hugenberg si volia posar en perill la unitat nacional. No tenint més remei, Hugenberg es va veure obligat a cedir. Un cop varen arribar a un acord, Göering va cridar que tot ja estava resolt i que podien anar a veure al President per explicar-li com seria el nou govern. D’aquesta manera l’Adolf Hitler va ser nombrat canceller d’Alemanya a dos quarts de dotze del matí a mans del president Paul Hindenburg. Hitler es va comprometre a defensar i mantenir la Constitució de Weimar i, a continuació, varen jurar el càrrec la resta de ministres.

Mentre Hitler estava reunit amb el President parlant de com seria el nou govern, una multitud silenciosa va començar a omplir els carrers entre l’Hotel Kaiserhof i la Cancelleria. Des d’una finestra, l’Ernst Röhm vigilava la porta per la que Hitler havia de sortir de la seva entrevista. Poc després del migdia, el nou canceller va sortir de la reunió i va aparèixer davant de tothom donant la mà en el seu nou govern. A continuació va baixar les escales de l’edifici i va pujar en el seu automòbil, un Mercedes descapotable negre, per tornar a l’Hotel Kaiserhof. Durant el curt trajecte, Hitler va ordenar en el seu xofer recórrer els pocs passos que separaven la Cancelleria de l’Hotel a poc a poc per poder saludar a totes direccions a la multitud. Quan va arribar a l’Hotel, protegit per homes de les SA i les SS, l’esperaven nombrosos seguidors, entre ells Göering, Goebbels, Rudolf Hess, Ernst HanfstaenglHeinrich Hoffmann. Un cop va entrar a l’Hotel es va dirigir de dret a la seva habitació, on els seus companys de Partit el varen felicitar. Després de ser felicitat, Hitler va anunciar que la dissolució del Reichstag no era un fet perquè depenia encara del President. Tot seguit, Goebbels i Röhm es varen posar a preparar la marxa triomfal fins a Brandenburg, i després varen marxar de l’Hotel. Quan Goebbels va sortir de l’Hotel es va quedar uns segons observant la multitud i va els dirigir unes paraules dient que s’havia format un nou govern de coalició nacional. Al mateix temps, l’ex canceller Kurt von Schleicher va abandonar el seu despatx del Ministeri de Defensa en la Bendlerstrasse.

L’anunci de l’arribada d’en Hitler a la Cancelleria la va donar el president del Reichstag Hermann Göering a dos quarts de tres de la tarda per la ràdio. Dirigint-se al poble alemany, el president del Parlament va afirmar que la història vergonyosa dels últims anys havia acabat per sempre i va prometre que s’obria un nou capítol, el qual va definir de llibertat i honor que constituirien la base del nou Estat. Però la gran majoria del poble alemany va mirar-se amb indiferència aquella notícia, ja que estaven cansats de la política alemanya perquè des del setembre de 1930 s’havien celebrat moltes eleccions i no es solucionaven els greus problemes de la crisi econòmica. En el noticiari cinematogràfic setmanal, el nomenament d’en Hitler va sortir en el sisè lloc de les notícies; les primeres notícies varen ser una carrera de cavalls i un concurs de salts d’esquí. Al migdia, edicions especials impreses a tota velocitat varen anunciar oficialment el nomenament d’en Hitler.

A les cinc de la tarda, Hitler va presidir el primer Gabinet amb l’objectiu d’intentar buscar una majoria parlamentària a través del Partit del Centre. Allí va conèixer el seu ministre de Finances Schwerin von Krosigk. El nou canceller els va començar explicant que milions de persones havien acollit amb alegria el gabinet format sota la seva direcció i va demanar-los que li donessin suport. Després d’analitzar la situació, Göering el va informar de que havia parlat amb el líder del Partit de Centre, monsenyor Ludwing Kass, i que les conversacions anaven per bon camí. Sense ganes de pactar amb altres partits, Hitler va dir que sinó es trobava una solució dissoldria el Reichstag en breu i convocaria unes noves eleccions parlamentàries per obtenir la majoria, que és el que de fet estava buscant des del principi. Hugenberg, que estava neguitós pensant que els comunistes farien una vaga general, va parlar clarament d’il·legalitzar el KPD per l’aprovació d’una llei de plens poders. Von Papen era partidari de presentar d’immediat una llei de plens poders i de reconsiderar la situació quan sigués rebutjada pel Reichstag. Finalment es va acabar la reunió sense prendre cap decisió concreta sobre aquest punt. Durant la resta de la tarda el nou canceller es va estar tancat a les dependències de la seva residència oficial.

Mentre Hitler descansava a la seva residència oficial, Goebbels, que estava molt emocionat, es va dirigir a l’oficina del districte, en la Vosstrasse, en l’oficina del partit nazi, i es va reunir amb el comte Wolf Heinrich Graf Helldorf i el oberführer Karl Ernst, juntament amb altres elements d’unitats especials, per traçar un camí per fer veure en el President que els comunistes eren un perill. Aquella mateixa tarda, les forces nazis varen aprofitar que ja estaven el poder per enfrontar-se als comunistes en autèntiques batalles. Després va visitar a en Hanfstaengel, que era en aquells moments el cap de la premsa estrangera, i a la Magda, que havia de sortir aviat de l’Hospital. En tenir-ho tot enllestit, Goebbels es va dirigir a l’hotel Kaiserhof per veure la desfilada que ell mateix havia programant.

Cap al tard, Hitler es va traslladar amb automòbil cap la Cancelleria del Reich. La primera impressió del nou canceller de l’edifici no va ser bona; no li va agrada gens, ja que la va trobar petita, austera i no era del seu gust. Per en Hitler la Cancelleria era ideal per una empresa de sabó. A les set de la tarda, la Charlottenburger Chausee, que travessava el Parc Zoològic, estava plena de gent que no parava de cantar càntics i s’entonava el Horst- Wessel Lied. Els primers camions de gent que varen venir a la Charlottenburger Chausee venien de Potsdam, Nowawes, Spandau, Tegel, Nikolasee, Pankow, Nauen, Brandenburgm Rothenow, Zossen i Luckenwalde. Un cop tots varen ser posats en els seus llocs per fer la desfilada, una banda de música va començar a tocar i les companyies que marxaven a davant varen encendre les seves torxes. Quan es va fer totalment fosc va començar la desfilada pels carrers de Berlín organitzada per en Goebbels. En llargues columnes varen sortir de l’interior del Tiergarten passant pel Reichstag, creuant la Porta de Brandenburg i l’Ambaixada de França i després varen girar per la Wilhelmstrasse, que estava plena de gent, fins arribar a la Cancelleria del Reich de Berlín. Tots anaven amb camises brunes, calçats amb botes militars i desfilaven amb perfecte formació llançant càntics de guerra. Els espectadors, concentrats al voltant de la Porta de Brandenburg, varen esclatar d’alegria en veure aquella impressionant desfilada i, des de la finestra del primer pis del palau de la Cancelleria, Paul von Hindenburg, vestit de paisà i dempeus aguantat pel seu bastó, va veure amb prudència tot aquell espectacle mentre les SS li cridaven:

Heil!.

Amb prudència, el vell mariscal s’inclinava i saludava als presents. Per fer-ho més emotiu, la policia va il·luminar amb un focus la finestra on hi havia el President perquè tothom el pogués veure com donava el vist-i-plau als nous temps. Des de la Cancelleria, Göering va fer un discurs a través del micròfon instal·lat per l’ocasió, on va dir que aquell dia començava una nova pàgina per la història alemanya. Göering va comparar la multitud amb les que s’havien reunit per celebrar que havia esclatat la Primera Guerra Mundial i va dir:

L’estat d’ànim només pot comparar-se amb el d’agost de 1914, quan la nació es va aixecar també per defensar tot el que posseïa. La vergonya i la desgràcia dels últims 14 anys ha quedat esborrada. 

A dos quarts de nou del vespre, des d’una finestra de la Cancelleria, Hitler, juntament amb en Göering, en Goebbels, que havia vingut momentàniament a la Cancelleria com a principal organitzador de l’espectacle, i Rudolf Hess, no varen parar de saludar a la multitud, que estava eufòrica cridant que volien veure el nou canceller. La majoria de la multitud no va abandonar la Cancelleria fins a primeres hores de la matinada. Però no tot els hi va sortir perfecte en els nacionalsocialistes, ja que havien tingut tan poc temps per organitzar aquella desfilada que no els va donar temps per cridar als fotògrafs i, d’aquesta manera, l’endemà es va repetir la desfilada. Goebbels va fer retransmetre la desfilada a totes les regions alemanyes per totes les emissores amb l’única negativa de les estacions de Stuttgart i Munic, aprofitant les noves instal·lacions de ràdio estatal que tenia a la seva disposició. Segons ell, havien participat un milió de persones a la concentració. La premsa nazi va reduir aquesta xifra a la meitat i un diari pronazi va donar la xifra de 700.000. L’ambaixador britànic va calcular una xifra màxima d’unes 50.000 persones i el seu agregat militar va parlar d’unes 15.000. La xifra més realista és la que va donar un reportatge d’un altre diari que va descriure la desfilada com una experiència inoblidable, i deia que hi havien participat 18.000 SA i SS, 3.000 Cascs d’Acer i 40.000 civils no uniformats, amb un total de 61.000. Un altre càlcul d’una font més hostil calculava el número de participants uniformats en no més de 20.000.

El nou ministre de l’Interior Wilhelm Frick va obligar a les estacions de ràdio reticents a transmetre en directe des de Berlín el Volksjubeg (la celebració del NSDAP) a tot el país. En la transmissió nacional, membres selectes del NSDAP varen donar veu a les reaccions preparades amb anterioritat en les que ciutadans normals i corrents, de tota condició social, manifestaven el seu suport cap a en Hitler.

Mentre es produïa la desfilada, Hitler es va reunir amb en Von Papen, el nou vicecanceller, en Frick, en Göering, el nou ministre sense cartera i director interí del Ministeri de l’Interior prussià, així com en Goebbels, en Hess, en Hans Frank, en Hoffmann, en Von Neurath, el ministre d’Afers Exteriors, en Lutz Schwerin von Krosigk, el ministre de Finances, i el general Von Blomberg, el nou ministre de Defensa. Des de la sala on estaven reunits podien sentir a la multitud cantant Deutschland über Alles. En la seva primera reunió com a nou canceller, Hitler va posar el líder del DNVP, l’Alfred Hugenberg, com a ministre d’Economia i d’Agricultura, ja que havia donat el seu suport a en Hitler com a canceller i l’havia ajudat a pujar al poder, i va nombrar a en Hans Heinrich Lammers com a secretari d’Estat de la Cancelleria del Reich. Tenint clar com seria el seu nou govern, Hitler va parlar amb en Goebbels de com seria la campanya electoral per les eleccions del 5 de març de 1933. Hugenberg va tornar amb la disputa del matí, ja que no volia noves eleccions. Les últimes l’hi havien anat bé a la seva formació, el DNVP. Hugenberg demanava il·legalitzar el KPD per tal d’aconseguir els 100 escons dels comunistes i d’aquesta manera ja es tindria la majoria absoluta per part del NSDAP. Però Hitler no ho veia clar, ja que creia que els comunistes podrien fer una revolta o una vaga general. Von Blomberg va afirmar que l’Exèrcit seria fidel al nou govern. Un cop acabada la reunió, Hitler es retirar a una petita habitació situada al costat del saló de recepcions i celebracions per fer uns quants monòlegs en els seus companys.

Mentrestant, amb motiu del canvi de govern, no varen parar de rebre nombroses trucades i telegrames del país i de l’estranger fins al punt que les línies telefòniques es varen col·lapsar. Tot i que va rebre moltes trucades, Hitler va intentar localitzar per telèfon a l’Eva Braun, que es trobava a Munic, concretament a l’estudi fotogràfic d’en Hoffmann esperant la trucada de la seva parella per donar-li la notícia. Segons sembla, l’Eva va saber la notícia aquella tarda per una monja dedicada a recollir donacions, i sembla ser que es va posar molt contenta en saber-ho. Com a Berlín, a altres ciutats alemanyes els nazis varen sortir a ocupar els carrers per celebrar aquella victòria. Membres de les SA varen penjar l’esvàstica en la seu del Reichsbank per mostrar el canvi del país. El president del banc, Hans Luther, va protestar davant del nou canceller perquè volia mantenir la neutralitat del banc, que comptava amb la confiança internacional. Luther es va tornar en un personatge incòmode pel nou règim fins que va ser substituït el març al capdavant del Reichsbank pel banquer Hjalmar Schacht. El 30 de gener de 1933 va ser conegut com el Tag der Machtergreifung (Dia de la Conquesta del Poder). El seu aniversari es va declarar festa nacional i generalment en Hitler es va dirigir a la nació en aquesta data en un discurs pronunciat en una sessió del Reichstag o en un míting en el Palau d’Esports.


Els comunistes no varen tardar en reaccionar i varen publicar aquell mateix dilluns un fullet que convocava a una vaga general i qualificava al nou règim de feixista. A la nit, aprofitant l’exaltació del moment, el cap de la secció sanguinària 33, Maikowski, va entrar amb els seus homes en el carrer Wallstrasse de la Charlottenburg, un baluard del KPD, per atacar als comunistes. Allí es va trobar amb membres de la Lliga Roja de Combatents, que s’havien reunit ràpidament, i amb l’esquadró de protecció que liderava el revolucionari d’esquerres Max Hölz. Pocs segons després va començar una batalla que va acabar a trets. Maikowski va morir durant l’intercanvi de trets. Qui va disparar primer mai es va saber. Goebbels va aprofitar la mort del cap de secció per justificar atacs contra els comunistes i la premsa de conservadora va demanar que es prohibís el KPD.

Els socialdemòcrates i els seus paramilitars, la Reichsbanner, també varen actuar i varen organitzar una manifestació tant aquest dia com l’endemà. El diari del partit, el Vorwärts, va proclamar aquell dia:

Els socialdemòcrates i tot el Front d’Acer estant situant-se, en relació amb aquest govern i la seva amenaça de cop d’Estat, amb els dos peus ferms asseguts en el terreny de la Constitució i de la legalitat. Ells no donaran el primer pas per abandonar aquest terreny.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: