Home // diari // 8 de novembre de 1939

8 de novembre de 1939

Dimecres:

Dimecres:

L’atemptat contra en Hitler: 

A les vuit del vespre, Adolf Hitler es trobava a Munic, concretament a la cerveseria Bürgerbräukeller, per fer un discurs per commemorar el fallit Putsch de Munic del 9 de novembre de 1923. Excepcionalment, ni Hermann Göering ni Heinrich Himmler varen assistir a l’acte commemoratiu, però sí Friedrich Braun, el pare de l’Eva Braun, que es va barrejar amb els vells combatents, i Joseph Goebbels, que estava trist perquè s’adonava que la seva propaganda no donava els resultats esperats. Göering no va ser present a l’acte per motius de salut. Hitler va pronunciar el discurs a les 20:10, pocs minuts després d’entrar a la cerveseria i més d’hora de l’habitual per circumstàncies de la guerra, i el va acabar a les 21:07, més d’hora del previst, per agafar a les 21:31 un tren que l’havia de dur a Berlín. Durant tots els 20 minuts del discurs va criticar l’actitud de la Gran Bretanya.  Joseph Goebbels va exclamar que aquell discurs seria una sensació en tot el món.

Abans de que l’acte s’acabés, Hitler va decidir abandonar la cerveseria per tornar ràpidament a Berlín. Al cap de 13 minuts de que hagués marxat, a les 21:20, va explotar una bomba de rellotgeria col·locada per un treballador anti-nazi, Georg Elser, de Königsbronn, a Suàbia. La bomba estava situada en un recobriment d’una columna del soterrani de la cerveseria des del 6 de novembre de 1939, just darrere de la tribuna on havia estat Hitler uns minuts abans. Tot i no matar a Hitler, la bomba va matar a vuit persones que estaven presents a l’acte i en va ferir a 63, entre ells Friedrich Braun, a més de que va deixar la cerveseria molt malmesa, ja que el sostre es va enfonsar. L’autor de l’atemptat va fugir de bon matí de Munic cap a Constança per després dirigir-se a Suïssa, però va ser detingut per la Gestapo i va ser internat en el camp de concentració de Sachsenhausen en qualitat de presoner especial d’en Hitler, sent assassinat el 9 d’abril de 1945 per ordres d’en Heinrich Himmler.

Hitler va tenir coneixement de l’atemptat quan estava tornant cap a Berlín amb tren, concretament en una parada que varen fer a Nuremberg i quan estava parlant amb Goebbels de que la confrontació amb l’Església tindria que esperar que acabés la guerra. Martin, el director de Seguretat a Nuremberg, va pujar al vagó i va explicar-los el què havia passat a la capital bavaresa. El dictador va interpretar el fet de que hagués abandonat la cerveseria abans del previst com un acte de la providència i va sospitar del Servei Secret britànic. En el tren, Hitler també estava acompanyat per l’Eva Braun i la seva amiga Herta Ostermeier. Hi ha la possibilitat de que aquell atemptat fos un atemptat fingit. Hermann Göering li va dir a Karl Bodenschatz que si Hitler hagués mort, ell com a successor hagués aturat la guerra retirant les tropes de tots els territoris no alemanys. Tot i que en aquell temps part de la cúpula militar estava conspirant contra Hitler per la seva idea d’atacar el 12 de novembre de 1939 a Occident, tots ells varen quedar atònits en saber el què havia passat a la cerveseria.

En el Reich:

A Alemanya:

A Düsseldorf, al migdia va arribar-hi un destacament especial de dotze homes de les SS enviat per ordres d’en Himmler per garantir la protecció d’en Walter Schellenberg, que estava a Holanda negociant amb agents britànics del Intelligence Service amb qui s’havia reunit el dia anterior. El destacament va ser posat sota les ordres de l’Alfred Naujocks, el mateix home que el 31 d’agost de 1939 havia simulat un atac polonès per tal de justifica la invasió a Polònia. Una hora després de l’explosió de Munic, Himmler va trucar a Schellenberg per informar-lo de l’atemptat i li va donar l’ordre de detenir als tres agents britànics amb qui s’havia de reunir l’endemà en el poble fronterer holandès de Venlo, a uns 60 quilòmetres de Düsseldorf, amb els homes de les SS que l’hi havia enviat. Sembla curiós que Himmler enviés aquells homes de les SS abans de que esclatés la bomba a Munic, i ja qui pensa que el líder de les SS sabia que aquell dia es produiria l’atemptat.

A Polònia: 

A Cracòvia es va produir una reunió en la que hi va ser present Wilhelm Koppe, el cap de les SS i la policia, per parlar sobre l’evacuació de jueus i polonesos del Congrés de les regions del Vell Reich, del Reich Gau de Danzig i Posen. 


En el balneari de Ciechocinek, els alemanys varen conduir a un grup de 50 oficials polonesos, que havien sigut fets presoners, pels carrers de la ciutat amb les mans al cap per ser afusellats.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: