Home // instruments nazis // La Gestapo

La Gestapo

La Gestapo, també anomenada la Geheime Staatspolizei, era la policia secreta de l’Estat. Va ser creada per Hermann Göering el 26 d’abril de 1933 quan era ministre de Prussia amb l’objectiu d’ampliar la policia política provincial. Rudolf Diels en va ser el primer cap de la nova organització. Quan es va consolidar la nova policia secreta, Göering va fer ampliar els poders de la Gestapo per tot Alemanya, menys a Baviera on la policia la controlava Heinrich Himmler. L’objectiu de la Gestapo de Göering era investigar i combatre a tota la població que anés encontra del règim nazi, i treballava independentment de la policia general.

A l’abril de 1934, Himmler va assolir-ne al control després de pactar-ho amb Göering per fer front a les SA d’Ernst Röhm. Himmler va convertir la Gestapo en una força nacional sota les ordres de les SS i la va comandar Reinhard Heydrich que va convertir la Gestapo i la SD en una sola unitat, la RSHA ( l’Oficina Central de Seguretat del Reich ). La Gestapo estava autoritzada a treballar al marge de la llei i es va convertir en un instrument de repressió i de terror, intervenint en l’execució dels partisans i dels assassinats als jueus. A més, va tenir les seves pròpies presons amb la missió especifica d’eliminar a qualsevol enemic del Reich. Quan va començar la guerra la Gestapo va treballar també en els països conquerits pel Reich per dur a terme la missió d’extermini a la població jueva i els enemics del Reich a través dels camps de concentració. La Gestapo va organitzar el 20 de gener de 1942 la conferència de Wannsee on es va dictar la Solució Final, l’Holocaust.

La Gestapo de Breslau es va fer famosa per la seva ferocitat. Els agents de la Gestapo varen instal·lar una guillotina a la presó amb la que varen ser executades, de 1938 a 1945, més d’un miler de detinguts polítics, entre ells onze francesos. L’ex burgmestre de Brussel·les, Louis Schmidt, va morir a causa dels maltractaments patits durant un interrogatori a l’oficina de la Gestapo, instal·lada dins de la presó.

En total varen treballar per la Gestapo 45.000 persones. Quan Alemanya estava sent derrotada, el poder de la Gestapo anava perdent pes, tot i que va lluitar fins al final de la guerra. La Gestapo va ser dissolta pel general Dwight Eisenhower el 7 de maig de 1945. En els judicis de Nuremberg, la Gestapo va ser considerada una organització criminal i va ser prohibida. Segons un càlcul que es va fer després de la guerra, el 1944, aproximadament un de cada 1.200 alemanys varen ser arrestats per la Gestapo acusat d’haver comès algun delicte polític o religiós.

La que era Seu de la Gestapo, avui en dia es la Topografia del Terror.

La seu central de la Gestapo estava a Berlín, a la Prinz Albrechtrasse númeron 8. La població berlinesa tenia molt de respecte per aquell edifici perquè sabien que es torturaven els detinguts. Avui en dia, la seu de la Gestapo es el museu de la Topografia del Terror, on a través d’imatges es pot observar l’horror nazi.

 

 

Posted in instruments nazis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: