Home // diari // 10 de novembre de 1938

10 de novembre de 1938

Dijous:

La Nit dels Vidres Trencats:

A la matinada encara continuaven els atacs contra la població jueva de la nit anterior, coneguda com la Nit dels Vidres Trencats, la Reichskristallnacht. A la 01:20 de la matinada, en Reinhard Heydrich, el cap de la Policia de Seguretat, el SD, va enviar un telegrama a les oficines centrals i a les estacions locals de la Policia Estatal per demanar atacar amb duresa a la comunitat jueva, juntament amb ordres de detenir al màxim de jueus adults, preferiblement als més rics, i que no s’impedís la destrucció de les sinagogues. Equips de les SS, les SA i les Joventuts Hitlerianes varen actuar per Alemanya i a Àustria, sobretot a les ciutats, per destruir les cases i els negocis dels jueus. Molts membres d’aquests equips portaven roba civil per no ser reconeguts com a membres del govern nazi, i tenien ordres d’arrestar al màxim de jueus que poguessin., preferiblement ciutadans prominents i rics. Els militants del NSDAP varen ser convocat ràpidament pels seus caps locals per demanar-los que cremessin sinagogues o destruïssin les propietats jueves. Es va instruir a la policia i els bombers de que intervinguessin a menys que la vida o béns dels alemanys correguessin perill, que va tenir com a conseqüència que les sinagogues separades d’altres edificis, com la ubicada a la Fasanenstrasse de Berlín, fos cremada, mentre que les que estaven rodejades per blocs de pisos, com la de la Rykestrasse, no fos cremada. Cap a quarts de sis de la matinada, els homes de les SA es varen dirigir cap a les cases i els pisos dels barris jueus.

A Munic, molts d’aquests militants estaven celebrant l’aniversari del putsch i sortien de les cerveseries completament beguts. Les destrosses que varen provocar varen causar la destrucció de 267 sinagogues per Alemanya, Àustria i els Sudets, tot i que alguns informes apuntant a 1.000 sinagogues, la mort de 91 jueus i es varen arrestar a més de 30.000 jueus que varen ser deportats en els camps de concentració de Buchenwald, Dachau i Sachsenhausen. També es varen destruir i saquejar més de 7.500 comerços jueus, es varen robar diners, càmeres  fotogràfiques, joies… i alguns cementiris jueus varen ser profanats. En alguns llocs es va humiliar públicament als jueus obligant-los a trepitjar els seus xals d’oració, a llegir en veu altra el Mein Kampf o a cantar la cançó nazi del Horst Wessel. A Beuthen, a l’Alta Silèsia, es va obligar a un grup de jueus a estar dempeus moltes hores mentre veien com la seva sinagoga es cremava. Als jueus que es varen atrevir a sortir al carrer després del pogromo els varen seguir a vegades colles de nens que els escopien i els colpejaven a les cames amb pals. A més, alguns delinqüents comuns varen aprofitar aquells fets per robar sense trobar l’oposició de la policia i alguns joves violents varen aprofitar-ho per perseguir i colpejar a persones d’avançada edat, incloses algunes dones, mentre apuntaven els nens amb armes de foc.

Tant a Berlín com a Viena és a on els nazis varen fer més mal. Un treballador de la comunitat jueva de Berlín va descriure les escenes en la Kurfürstendamm com una zona de guerra. Els cotxes varen tenir que recórrer a rutes alternatives per no destrossar els pneumàtics pels trossos de vidre que hi havia a terra, i els vianants anaven pel centre dels carrers per evitar les destrosses i les runes que hi havia a les voreres. La situació va ser tant greu que inclús les pròpies autoritats varen intentar frenar aquell caos, com per exemple a Garmisch-Partenkirche, on el Partit i els exaltats de les SA varen exigir accions enèrgiques contra els jueus i varen tenir que ser els funcionaris locals del Partit qui varen aconseguir refredar la situació. La quarantena de jueus del municipi varen ser convocats pel cap del districte i els varen obligar a firmar una declaració pel que se’ls garantia la seva immediata marxa de la zona. A la Baixa Francònia, on encara hi havia molts jueus vivint a les zones rurals, es varen produir diverses accions locals dutes a terme en petites ciutats i municipis rurals. La població d’aquesta zona va presenciar els atacs contra els jueus i molts varen ser testimonis directes del destí dels jueus. A Suàbia, la Baixa Baviera, a Augusburg, a Regensburg i l’Alt Palatinat es varen produir terribles escenes i es varen produir aldarulls a petites ciutats com Memmingen, Altenstadt, Amberg, Straubing i Neumarkt in der Oberpfalz. A Kassel, llits, documents i mobles varen ser tirats pels nazis al carrer. El pogromo va ser especialment brutal a la Francònia Central, zona dominada per en Julius Streicher, i a Nuremberg va ser on va tenir lloc els més terribles successos d’Alemanya. En contrast, a Munic i a A l’Alta Baviera hi va haver poca destrucció, però es varen arrestar a molts jueus.

A mitjanit, en la Feldherrnhalle de Munic, on el 1923 havia acabat la temptativa del putsch, Joseph Goebbels va veure com les SS juraven lleialtat a l’Adolf Hitler. El ministre alemany es disposava a tornar al seu hotel quan va veure de lluny la il·luminació de l’incendi de la sinagoga a Herzog-Rudolf-Strasse i va tornar a la seu del Gau. Es va donar instruccions als bombers perquè apaguessin només el que fos necessari per protegir els edificis del voltant, però tenien que deixar que la sinagoga cremés. Llavors, el ministre va rebre la notícia de que estaven cremant 75 sinagogues en tot el Reich, 15 d’elles a Berlín. A continuació, Goebbels se’n va anar amb en Julius Schaub al Club d’Artistes a esperar més notícies.

En Heinrich Himmler, que segons sembla el va agafar desprevingut tots aquells actes, es trobava en aquells moment en el bar de l’Hotel Vier Jahreszeiten de Munic, i quan va saber el què estava passant va córrer ràpidament cap al pis de l’Adolf Hitler de l’Aussere Pinzeregenten Strasse, on un prudent Himmler va culpar a en Joseph Goebbels del què estava passant. Però és més que evident que les SS d’en Himmler estaven també al corrent del què estava passant i, a més, hi varen col·laborar fermament. A mitjanit, les SS varen celebrar una cerimònia de jurament en l’Adolf-Hitler Platz d’Innsbruck. A més, els veterans de les SS varen rebre ordres de vestir-se de civils i esperar a que el plenipotenciari per l’arianització local subministrés llistes de jueus. Alguns d’ells eren membres del cèlebre Grup T, que s’havia especialitzat abans de l’Anschluss en l’assassinat d’adversaris polítics. Aquests membres de les SS varen assassinar a tres membres de tres famílies jueves. A la primera de les víctimes la varen apunyalar tres cops en el cap i el varen colpejar amb una pala de carbó. A la segona el varen apunyalar per l’esquena amb una daga de les SS, mentre que a la tercera el varen apunyalar i el varen rematar a cops de culata. Aquests crims es varen cometre en les pròpies llars de la víctimes, davant de les seves esposes i els seus fills. Un altre batalló de les SS va treure a la seva víctima de la seva casa de Kranebitten i el varen matar a cops de roc, tirant després el cadàver al riu Inn. A Wiesbaden, tres membres de les SS es varen posar roba de civil aquella matinada i varen destruir les sinagogues locals. Després, les SS varen estar involucrades en el pogromo en el sentit de que varen empresonar per breus períodes en els seus camps de concentració a 30.000 jueus. En els camps, els jueus varen ser insultats, colpejats a cops de peu i de fusell. Després de passar una nit esperant de peu en el patí d’armes, els hi varen treure la roba i totes les seves pertinences, els varen tallar el cabell al zero i els hi varen posar uniformes a ratlles blaves i blanques.

Després d’aquells fets, en Hermann Göering va aprofitar aquells fets per atacar a la comunitat jueva fent-los responsables de tots aquells actes i els volia fer pagar les despeses d’aquelles destrosses provocades per ells mateixos amb una multa de 1.000 milions de Reichsmarks, cosa que va aconseguir el 12 de novembre de 1938. Com que molts jueus no podien pagar aquelles multes se’ls va obligar a vendre’s les seves propietats i els seus negocis. Tot i que en Göering en va voler treure’n profit de l’ocasió, no va donar suport a tots aquells actes. Durant aquella nit dels Vidres Trencats, el ministre de l’Aire estava viatjant amb tren des de Munic a Berlín i es va enfadar molt quan va saber què estava passant.

Al matí, la ciutat de Berlín es va despertar amb les destrosses dels comerços i amb les sinagogues en ruïnes, i encara algunes fumejaven. A la Fasanenstrasse encara hi havia molt desordre pel carrer ja que hi havia bigues carbonitzades, trossos de façanes per terra, parets calcinades…. A molts alemanys els van desagradar aquells actes violents i els danys ocasionats a la comunitat jueva. Fora de les ciutats hi havia menys signes de destrucció, tot i que les notícies varen córrer ràpidament. Els jueus es varen veure obligats a abandonar les seves llars immediatament o en qüestió d’hores.

Al migdia, l’Adolf Hitler es va reunir amb en Goebbels al restaurant Osteria Bavaria de Munic per analitzar la situació i allí el ministre alemany va veure que els punts de vista d’en Hitler eren molt radicals i agressius. El dictador alemany va indicar el seu desig d’establir mesures dures contra els jueus en l’esfera econòmica. Per satisfer el seu desig, en Hitler va trucar a en Göering i li va dir que aquells fets no es podien tornar a repetir perquè donaven una molt mala imatge i li va mencionar que els jueus tenien que pagar els desperfectes d’aquella nit. En Göering acusava a en Goebbels d’haver provocat aquella situació. Després d’una breu discussió varen acordar que la multa cap als jueus fos de 1.000 Reichsmarks. Aquell mateix dia en Göering va convocar una reunió pel 12 de novembre de 1938. A continuació, en Hitler va aprofitar el desconcert d’aquell dia, on la població alemanya estava atemorida, per pronunciar un discurs que no es va publicar als redactors en cap de la premsa alemanya perquè es preparessin per una propaganda bèl·lica. Els va explicar que s’havia vist obligat a parlar de pau en els últims anys i que ara estava dubtant de si tenia que continuar amb aquella propaganda pacífica perquè tenia que proporcionar al poble alemany les armes que siguessin necessàries pel següent pas. Hitler sabia que la gran massa del poble es deixaria emportar per una campanya bèl·lica si tenia el suport dels mitjans de comunicació i tenia clar que havia de convèncer al poble de que si una cosa no es podia aconseguir per les bones s’havia de fer per les males. Després, tal i com volia en Hitler, en Goebbels va donar instruccions a la ràdio i a la premsa de què i com havien d’informar. Les notícies no havien d’aparèixer en titulars massa grans i s’havia de mostrar una indignació molt gran per la mort del conseller de l’ambaixada a París. A la tarda, es varen donar ordres a la premsa alemanya per preparar aquesta propaganda bèl·lica. En Hitler volia deixar clar a través de la premsa que no es podia seguir tal i com estaven, i que Alemanya tenia uns desitjos i unes necessitats, i que ell faria tot el possible, inclús la guerra, per complir aquells objectius. Aquella època la majoria del poble alemany estava totalment encontra d’una guerra. Quan el dictador alemany va tornar a Berlín li va assegurar al seu arquitecte Albert Speer que aquells fets d’aquella nit no li agradaven i que sentia vergonya pel què havia passat. Però, segons sembla, Joseph Goebbels va insinuar més tard que ell havia planejat la Nit dels Vidres Trencats.

Quan en Goebbels va tornar també a la capital alemanya va exigir en els corresponsals estrangers acreditats a Berlín que es dirigissin al Ministeri de Propaganda perquè faria una declaració explicant tot el què havia passat. Els periodistes van ser conduits en el Saló del Tron, un ampli saló de cerimònies del Palau Leopold. Els presents van tenir que està drets perquè no se’ls va posar cadires perquè es poguessin asseure. Quan en Goebbels va entrar a la sala ho va fer avançant a passos ràpids i se’l veia nerviós. De seguida va convidar als presents a continuar drets formant un semicercle al seu voltant perquè pogués començar la seva declaració. Quan els periodistes es van col·locar al seu voltant, en Goebbels va afirmar que tots els relats que els hi havien arribat sobre la destrucció de les propietats jueves eren una mentida i que no s’havia tocat a cap jueu. Sabent que mentia, els periodistes es van mirar amb cara de desconcert ja que sabien que en Goebbels no deia la veritat. Hi havien nombroses proves de que s’havia actuat encontra els jueus, només a tres minuts a peu de la Wilhelmplatz, on es trobava al Ministeri de Propaganda, un dels famosos carrers comercials de la ciutat, la Leipziger Strasse, a l’entrada dels magatzems de Wertheim es podien veure les destrosses que havien provocat els nazis. Al cap d’uns minuts, els periodistes volien fer preguntes al ministre, però en Goebbels va decidir marxar i no respondre-les. Els corresponsals del New York Times i del Daily Telegraph no es varen deixar intimidar i varen informar extensament sobre els pogroms a la capital alemanya. Sobre les reaccions de la població varen escriure que cridaven Avall amb els jueus!, i que estaven saquejant els negocis després de que les SA acabessin la seva obra de destrucció.

Però no només la població civil va mostrar el seu desacord amb aquells fets, en Walther Funk va veure amb molt de desconcert les destrosses i va decidir dirigir-se al seu Ministeri per informar-se’n. En Funk va trucar a en Göering, en Goebbels i a en Heinrich Himmler, però cap d’ells el varen respondre. Finalment va poder parlar amb el ministre de Propaganda, que li va dir que aquella acció era un atac contra ell perquè s’havien destruït béns molt importants i que les relacions a l’estranger quedarien tocades. En Funk li va contestar que sentia vergonya per aquells fets i que havien perdut tot el prestigi, a més li va dir que sinó posava fi aquells actes ell se’n desentendria.

A l’exterior, a Nova York es varen produir manifestacions encontra del què havia passat aquell dia, però també es varen produir contra-manifestacions de la Federació Germana-Americana dels nacionalsocialistes amb la protecció de la policia.

 

Aquell dia va morir el president de la República de Turquia, en Mustafa Kemal, l’Ataturk, considerat el pare dels turcs, fundador de la Primera República i el gran reformador del país. En saber la notícia, en Hitler, que era un admirador confés del President turc, va enviar una missió diplomàtica a Turquia. L’Atatutk no sentia la mateixa admiració.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: