Home // diari // 26 de gener de 1938

26 de gener de 1938

La crisi Blomberg-Fritsch:

Després de que en Hermann Göering li mostrés a l’Adolf Hitler que la nova esposa d’en Werner von Blomberg, la Margarethe Gruhn, havia sigut fotografiada per calendaris pornogràfics i tenia antecedents policials com a prostituta, en Hitler, molt enfadat, va dir que si un mariscal de camp es podia casar amb una ramera, qualsevol cosa era possible. Mentrestant, en Von Blomberg es dirigia, vestit de paisà tal i com li havia ordenat en Hitler el dia anterior, a la Cancelleria del Reich per dimitir com a ministre de Guerra. En arribar a l’entrada de l’edifici, els guàrdies no el varen saludar amb la salutació corresponent a la seva graduació. Un cop es va reunir amb en Hitler, el ministre va dimitir del seu càrrec, però el dictador alemany es va mostrar molt amable amb ell, i li va assegurar que ell no havia tingut res a veure amb aquell afer i que tot era culpa dels cossos d’oficial que havien insistit en aquella qüestió. Fins i tot el va consolar.

Més tard, el coronel Friedrich Hossbach li va comunicar a en Hitler que havia informat la nit anterior a en Werner von Fritsch sobre les acusacions que queien sobre ell perquè considerava que era lo més just. En Hitler, que li havien desobeït les ordres, va dir-li que tot estava en ordre i que en Von Fritsch podria ser nombrat ministre de l’Exèrcit en substitució d’en Von Blomberg. En Hossbach no sabia que estaven preparant un a operació per fer dimitir a en Von Fritsch per les acusacions de pagar diners per tapar les seves relacions homosexuals.

A les sis de la tarda, en Hitler es va reunir amb en Himmler, en Frantz Gürtner i amb en Göering per decidir què havien de fer amb en Von Fritsch. En Hitler encara no estava decidit sobre què havia de fer, i va ser en Göering qui el va convèncer perquè el fes dimitir. En Hossbach el va aconsellar de que parlés amb en Von Fritsch. Pensant quina era la millor elecció, en Hitler va accedir a parlar amb ell i va fer cridar a en Von Fritsch perquè es presentés a la Cancelleria. Al mateix moment, quatre oficials de la Gestapo varen ser enviats al camp de concentració de Börgermoor, en el Ernsland, a buscar a Schmidt per dur-lo a Berlín.

Al vespre, en Göering i en Hitler es varen reunir a la biblioteca privada d’en Hitler a la Cancelleria per reunir-se amb en Von Fritsch. Llavors en Hitler va fer cridar a en Hossbach i al general Von Fritsch, que va arribar a la Cancelleria amb el seu automòbil que va aparcar en el patí de la Cancelleria. Abans d’entrar a la biblioteca, en Hossbach li va dir que havien portat testimonis que l’acusaven de ser homosexual, però en Von Fritsch no s’ho va creure i va exclamar que no hi podia haver testimonis d’una cosa que no era certa. Entrant al despatx, en Hitler va tenir una tensa conversació amb en Von Fritsch i el va acusar de pràctiques homosexuals i li va explicar que un expedient de la Gestapo ho explicava tot. En Von Fritsch es va negar davant d’en Hitler a defensar-se d’aquella acusació perquè considerava que era un atac contra el seu bon nom. En realitat, l’informe de la Gestapo era un expedient erroni que en Heinrich Himmler va manipular. Veient que no admetia la seva homosexualitat, en Hitler li va donar l’expedient que l’acusava d’homosexual i va obrir la porta per fer passar l’ex presidiari Schmidt, que li varen preguntar si reconeixia a en Von Fritsch. Aquell home va respondre que sé, que era ell. Sense entendre res, Schmidt mentia hi havia sigut alliçonat per la Gestapo perquè el senyalés, en Von Fritsch, de forma pausada i tranquil·la, va dir que no el coneixia de res. Finalment, en Von Fritsch es va agafar la baixa indefinida i va abandonar la Cancelleria.

En el Reich:

Les redaccions de premsa alemanya s’estaven preparant per publicar l’article de fons per commemorar el cinquè aniversari de la pujada al poder del nazis, el 30 de gener. Totes les editorials varen coincidir en titulars com: la bondat d’en Hitler, la rectitud del Tercer Reich i l’amor a la veritat professat per en Hitler.

Per altra banda, en Himmler va ordenar a la Gestapo l’internament dels refractaris al treball en els camps de concentració.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: