Home // diari // 23 de març de 1945

23 de març de 1945

Divendres:

En el Reich:

Adolf Hitler va tornar a ordenar l’evacuació dels territoris occidentals cap a l’interior perquè no volia que els civils s’entreguessin als nord-americans. Però aquella ordre ja era inviable perquè la població no volia anar cap a l’est per por a trobar-se amb els soldats soviètics, i el govern alemany no tenia la suficient força per aplicar l’ordre d’en Hitler pel descontrol que hi havia i per la falta de mitjans. Durant aquell dia, Hitler va celebrar l’última conferència a la Cancelleria per avaluar la situació militar. Tothom intentava suggerir idees per frenar els avanços Aliats, i un d’ells va tenir la idea de recórrer a la Legió Índia. Hitler va contestar davant d’aquella idea:

La Legió Índia és una humorada. Hi ha hindús que no són capaços de matar a un poll i prefereixen deixar-se devorar. Aquests tampoc estaran disposats a matar a un britànic. Col·locar-los precisament davant dels britànics em sembla una bogeria.

Hitler al final va veure que la idea no era tan boja com semblava per la falta d’homes que tenen i va preguntar què podia fer la Legió Índia. Un coronel de les SS li va contestar que no li podia respondre perquè feia temps que estaven descansant. Aquesta resposta va fer enfurismar al líder alemany, que va exclamar:

Descansant? Però si no han lluitat mai!.

El coronel va intentar respondre-li, però Hitler, enfadat, va ser més ràpid i li va afirmar que la Legió l’únic que sabia fer era descansar i no lluitar.


De tres quarts de dotze a tres quarts de dues va sonar l’alarma antiaèria a la ciutat de Falkestein, Saxònia. No hi va haver cap atac a la ciutat que estava plena de refugiats.

En el front oriental:

Els soldats soviètics, després de molts dies de combat, varen ocupar la ciutat de Poznan, la capital de Poznània. Més al nord, els soldats soviètics varen començar a entrar a la ciutat de Danzig, que estava plena de refugiats de Prússia Oriental, on es varen produir durs combats.


A Hongria, encara que el 2º Exèrcit blindat alemany continuava atacant cap al sud del llac Balaton, l’última ofensiva d’en Hitler ja es considerava un fracàs.

En el front occidental:

En l’Operació Plunder, les tropes del mariscal Bernard Law Montgomery, com el dia anterior les del general George Patton, que a trenc d’alba ja tenia a sis batallons d’infanteria a l’altra riba del Rin amb tant sols vint baixes, varen creuar el baix riu Rin i varen arribar al territori alemany de Wessel en presència del primer ministre Winston Churchill i de l’Alan Brooke. Per dur a terme aquella operació varen llançar paracaigudistes de la 6º Divisió britànica sobre la riba dreta del Rin. Per desmaquillar aquell èxit dels britànics, l’Omar Bradley, fent cas al general Patton, a la tarda va comunicar a la premsa que sense cap bombardeig d’artilleria, sense cap suport aeri i sense llançaments de paracaigudistes, el 3º Exèrcit havia aconseguit creuar el Rin.

El primer ministre havia volat aquella tarda a bord d’un C-47 Dakota cap a Venlo, a la frontera alemanya-holandesa. En entrar al quarter general del mariscal Montgomery va quedar sorprès juntament amb en Brooke de veure a les parets de la caravana del mariscal fotografies de l’Erwin Rommel i del mariscal Gerd von Rundstedt. Després de sopar, Churchill es va retirar al furgó de mapes del mariscal.

A Romania:

El govern d’en Petru Groza va aprovar una llei de reforma agrària que proposava incrementar la superfície de conreu d’aquelles explotacions menors de cinc hectàrees, donar terra als pagesos que no en tinguessin, establir zones d’horts als voltants de les ciutats i dels centres industrials així com reservar parcel·les per a escoles agrícoles i granges experimentals. D’aquesta manera els comunistes esperaven eixamplar el suport social en un país majoritàriament agrícola.

A les Filipines:

Els nord-americans varen desembarcar al nord de l’illa de Panay.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: