Home // diari // 26 de gener de 1945

26 de gener de 1945

Divendres:

En el Reich:

L’Adolf Hitler li va comentar en el seu ministre de Propaganda Joseph Goebbels que encara veia una possibilitat per sortir-se’n. S’aferrava a la idea de que el dictador Iosif Stalin estigués decidit a conquerir Europa i pensava que els nord-americans i els britànics no li permetrien. Creia que potser els Aliats occidentals es voldrien aliar amb Alemanya per lluitar contra el comunisme de Stalin. Tot i que en Hitler podia pensar que encara hi havia alguna possibilitat, el seu estat de salut anava empitjorant dia rere dia i es passava les hores citant comentaris del monarca Frederic el Gran. Després, en Hitler, que va ser informat de la conversa del dia anterior entre el ministre Joachim von Ribbentrop i el general Heinz Guderian, va criticar al general Friedrich Hossbach per abandonar la ciutat de Lötzen el 20 i el 23 de gener de 1945, i el cap del Grup d’Exèrcits Centre, el general George-Hans Reinhardt, que havia seguit a en Hossbach i que estava greument ferit del cap, a qui el va titllar de traïdor per haver evacuat les posicions costeres del nord de Prússia Oriental. Emprenyat, Hitler va acabat substituint a en Hossbach pel general Friedrich-Wilhelm Müller, que no havia ocupat mai un alt comandament, i a en Reinhardt el va substituir pel general Lothar Rendulic, un austríac. Tot i això, a la nit, en Hossbach i en Reinhardt amb el seu 6º Exèrcit varen atacar al 48º Exèrcit soviètic del comandant Konstantin Rokossovski i varen estar a punt d’arribar a Elbling, on el 2º Exèrcit alemany havia aconseguit retenir en els carrers de la ciutat als tancs soviètics que havien acabat d’arribar a la ciutat.

A Auschwitz, davant la imminent arribada dels soviètics (l’endemà alliberarien el camp), els nazis varen dinamitar l’últim forn del camp.

En el front oriental:

Els soviètics varen penetrar per la zona costera de Prússia Oriental, ja que en Reinhardt havia evacuat els seus homes, i d’aquesta manera els soviètics varen aïllar a dos exèrcits alemanys.

En el front occidental:

200 soldats nord-americans d’infanteria amb mitja dotzena de panzer varen atacar des dels boscos proper a Riedwihr. Amb un mapa a la mà i un telèfon de camp, el soldat Audie Murphy va saltar a un destructor de tancs en flames i durant una hora va rebutjar als alemanys amb una metralladores de calibre 0,5 mentre demanava per telèfon bombarders d’artilleria. Per aquella gesta va rebre la Medalla d’Honor.

En el bàndol Aliat:

En George Kennan va escriure en forma de pregunta per què no podien aconseguir un compromís raonable i definitiu amb la Unió Soviètica per dividir clarament Europa en esferes d’influència i demanava que ells (els nord-americans) es mantinguessin al marge de l’esfera soviètica i els soviètics de la seva. Deixava clar en el seu escriu que això serviria per intentar reconstruir la vida després de la guerra sobre bases més dignes i més estables.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: