Home // diari // 20 de gener de 1945

20 de gener de 1945

Dissabte:

En el Reich:

Adolf Hitler es va reunir amb l’Albert Speer i amb en Karl Saur per ordena’l-s’hi rapidesa en la construcció de caces a reacció.


A Auschwitz, les SS varen destruir els crematoris de Birkenau, i l’empresa I.G. Farben va destruir els arxius de Buna-Monowitz davant l’arribada dels soviètics. Al mateix temps, els alemanys varen evacuar el camp de Grünberg. De les 2.000 presoneres que hi havia, els alemanys les varen dividir en dos grups: Un aniria a Helmbrechts, un camp satèl·lit de Flossenbürg, i un altre a Bergen Belsen. Les presoneres varen tardar més d’un mes a arribar als seus nou destins i moltes d’elles varen morir durant al trajecte per les dures condicions o pels afusellaments dels seus guardians.


A les 11:50 va sonar l’alarma antiaèria a la ciutat de Dresden. Tot i que hi havia avions al cel, aquests no varen atacar aquest cop i l’alarma va cessar de sonar al cap d’una hora.

En el front oriental:

Els soldats soviètics varen creuar la frontera del Reich per Prússia Oriental, a l’oest de Hohensalzam, i varen començar a avançar més enllà de Königsberg, la capital de Prússia Oriental, on les temperatures eren inferiors a 25 graus sota zero. El general i comandant del 6º Exèrcit alemany va decidir abandonar la fortalesa de Lötzen veient l’avanç soviètic, contradient d’aquesta manera les ordres d’en Hitler de mantenir-la a qualsevol preu, fet que en el dictador el va fer entrar en còlera quan va saber la decisió que havia pres el seu general. Els alemanys també varen abandonar la regió de Warthegau, i les unitats blindades d’avantguarda soviètiques s’apropaven a Katowice. Per altra banda, les tropes de l’Ivan Konev varen entrar a Silèsia i Poznan. A Silèsia, el gauleiter de la regió, després d’haver proclamat que els soviètics no creuarien la frontera silesiana, va autoritzar la sortida de 700.000 habitants de Breslau, la majoria dones i nens que varen marxar amb destí a Alemanya amb temperatures de 20 graus sota zero. Alguns varen arribar a Dresden i altres varen anar a Berlín.

Pel camí cap a Berlín, els soviètics es trobaven molts cops amb els civils que miraven de fugir de les ciutats i dels pobles per no ser alliberats pels soviètics, que estaven ansiosos de represàlies. Moltes vegades, quan aquests es topaven amb els soldats soviètics, aquests els tractaven com un objectiu militar legítim i assassinaven sense contemplacions als homes, els nens i la gent gran, i violaven a les dones. Com a conseqüència d’aquelles atrocitats, a Prússia Oriental un tren de mercaderies va arribar a l’estació de Stolp carregat de refugiats atemorits per la imminent arribada dels soviètics. Moltes d’aquests civils varen viure una proesa per arribar a aquella estació; passant gana i fred, i alguns varen perdre els seus fills, que havien mort per les baixes temperatures. A Poznan, les autoritats nazis varen decidir evacuar els civils de la ciutat, cosa que fins llavors s’hi havien negat.


La Stavka va ordenar al comandant Konstantin Rokossovsky que alterés el seu avanç cap al nord de Prússia Oriental per la lentitud de les tropes de l’Ivan Chernyajovsky.


La Unió Soviètica va firmar l’armistici amb Hongria.

En el front occidental:

El 1º Exèrcit francès va començar una ofensiva a les Vosges, a l’est de França, i les tropes aliades varen efectuar un nou atac a la bossa Colmar. En un llarg missatge als caps d’Estat Major Conjunt, el comandant suprem Dwight D. Eisenhower va reiterar que l’atac del mariscal Bernard Law Montgomery al nord del Ruhr era el principal objectiu, però creia que aquesta zona seria fortament defensada pels alemanys. Eisenhower, en una reunió informativa, va expressar el seu malestar perquè s’havien espantat massa per l’atac alemany del 16 de gener de 1945 a Bastogne.

En els Estats Units:

A Washington, el candidat demòcrata i president Franklin Delano Roosevelt va ser investit per quart cop president dels Estats Units. Mai a la història nord-americana un President havia sigut reelegit pel càrrec més de quatre cops.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: