Home // diari // 14 de setembre de 1944

14 de setembre de 1944

Dijous:

En el Reich:

El doctor Theodor Morell va anotar que la pressió arterial de l’Adolf Hitler era fluctuant degut a un gran nerviosisme.

En el front occidental:

Al nord de França:

L’Ordre de Campanya número 5 del general Alexander Patch ordenava al 6º Cos girar cap al nord-est i atacar a través dels Vosges direcció Estrasburg. Aquesta decisió no li va agradar gens al general Truscott i l’endemà li va enviar una carta per comunicar-li que era convenient començar com més aviat millor l’assalt de la Bretxa de Belfort.


El 3º Exèrcit nord-americà va alliberar la ciutat no fortificada de Nancy després d’aconseguir diversos caps de pont sobre el riu Mosel·la. Més tard la ciutat es convertiria en el quarter general del 3º Exèrcit.

A Holanda:

En el flanc esquerre del 1º Exèrcit nord-americà, el 19º Cos va creuar la ciutat holandesa de Maastricht i va descobrir que els alemanys havien cremat tots els papers del quarter general de la Gestapo. Radio Orange va anunciar l’alliberació de la ciutat holandesa i poc després varen aparèixer en els carrers de la ciutat de Nimeja membres de les SS fortament armats. Pocs homes varen sortir al carrer per por a que se’ls enduguessin. Els alemanys varen anunciar que executarien i cremarien vivendes si es provocava qualsevol acte de sabotatge.  


El mariscal Walter Model va arribar en el seu nou quarter general del Grup d’Exèrcits B a Oosterbeek i, després de fer-hi una ullada ràpida, es va dirigir a veure al SS-Obetrgruppenführer Bittrich en el quarter general en el castell de Slangenburg, a Doetinchem, 25 quilòmetres a l’est d’Arnhem En voler ser informat de la situació, Bittrich li va explicar en el mariscal que disposaven pel combat poc més de 1.500 homes per divisió. Davant l’ordre de que la 9º Divisió Panzer SS tornés a Alemanya, Model va ordenar que abans de marxar la 9º Divisió tenia que cedir les seves armes pesades i els seus vehicles blindats a la seva divisió germana i també alguns dels seus homes. 


Els missatges desxifrats pels britànics posaven en relleu que les forces alemanyes també eren consistents del perill d’un desembarcament aerotransportat en els Països Baixos. Tot i aquesta informació es va decidir tirar endavant amb la futura Operació Market Garden.

A Grècia:

A contracor, Adolf Hitler va acceptar l’evacuació de les seves tropes de les illes gregues, però la superioritat naval aliada va dificultar l’operació. 16.000 homes varen quedar atrapats a Creta i 6.000 a Rodes i a Leros.

A la Gran Bretanya:

Preparant l’Operació Market Garden, a les quatre de la tarda el general de divisió polonès Stanislaw Sosaboski es va reunir amb el comandant Urquhart a l’aeròdrom de Wittering, prop de Stamford, a Lincolnshire. El general polonès li va dir que la seva brigada només podria creuar el Nederrijn a l’altura d’Arnhem quan els britànics haguessin assegurat el pont. Sosabowski li va insistir en que la 1º Divisió Aerotransportada havia de tenir assegurat el pont quan els seus paracaigudistes fossin llançats. Urquhart li va assegurar que la 1º Divisió podria fer aquella missió al mateix temps que protegia la zona de llançament de la seva Agrupació de la Brigada Polonesa. 

En el Pacífic:

Marines de la 1º Divisió varen desembarcar a la platja de l’illa de Peleliu i de seguida que varen posar els peus a l’arena de la platja es varen tenir que defensar de les defenses japoneses.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: