Home // diari // 30 d’agost de 1944

30 d’agost de 1944

Dimecres:

En el Reich:

El ministre d’Armament, Albert Speer, creia que no tenia el suport del Partit, des de l’atemptat del 20 de juliol de 1944 tothom desconfiava d’ell, i va comunicar en els caps de secció del seu Ministeri que pensava fer responsables dels subministraments d’armaments als caps regionals. Speer volia dimitir del seu càrrec de ministre, i s’hi ho hagués fet hauria sigut el primer ministre del Reich en dimitir ja que Adolf Hitler no acceptava les dimissions.


A Alemanya, els nazis varen executar a la presó de Berlín-Plötzensee el general de l’Exèrcit i encarregat del control de les SS i de la Wehrmacht a França, Karl Heinrich von Stülpnagel, per estar involucrat en el complot del 20 de juliol de 1944. Se’l va executar mitjançant ganxos de carnisser per assassinar-lo de forma dolorosa. Al mateix temps, el Tribunal Popular va condemnar a mort a Caesar von Hofacker per estar també implicat en el complot. La sentència es va complir el 20 de desembre de 1944.

En el front occidental:

En el nord de França:

A França, les tropes alemanyes es varen haver de retirar més enllà del riu Sena, ja que els Aliats avançaven amb molta força. Aquell dia tancs i columnes blindades britàniques i de la Commonwealth varen conquerir Rouen, i Bernard Law Montgomery va ordenar al 30º Cos britànic que s’apoderés dels ponts propers a Amiens. A la tarda, el general Horrocks va ordenar en el general de divisió Philip Roberts que aquella mateixa nit avancés amb la seva 11º Divisió Blindada per ocupar Amiens i els seus ponts sobre el Somme abans de l’alba. 


Les tropes del comandant George S. Patton varen creuar el Marne i varen alliberar Reimes.

A Itàlia: 

El 8º Exèrcit britànic es va llançar contra la Línia Gòtica, l’última barrera de resistència a Itàlia.

En el front oriental:

A Romania, les forces soviètiques varen entrar a la ciutat de Bucarest i es varen dirigir cap a Bulgària. En el seu avanç, els soviètics varen alliberar la ciutat de Ploesti, fet que va provocar la privació de petroli al Reich. Però després de diversos intents soviètics per aconseguir avançant cap a l’oest, l’ofensiva d’estiu va acabar i les unitats soviètiques es varen posar a la defensiva esperant un contraatac alemany. 


A Eslovàquia, la població, membres de les forces armades i guerrillers es varen aixecar encontra de l’ocupació alemanya aprofitant que aviat entrarien els soviètics. Hitler va reprimir d’immediat l’aixecament a costa de mobilitzar les seves tropes.

A Hongria:

Preveient que aviat entrarien els soviètics, Miklos Horthy va substituir el seu govern proper als alemanys pel gabinet del mariscal Geza Lakatos que volia treure el país de la guerra. 

A la Gran Bretanya:

El gabinet polonès a l’exili va aprovar amb el moviment clandestí com seria el nou govern polonès després de la guerra i varen sotmetre el nou pla als representants dels governs nord-americà, britànic i soviètic. En el pla projectaven la formació d’un nou govern basat en una participació idèntica a la dels quatre principals partits que existien abans de la guerra: Pagès, Nacional, Socialista i Treballadors cristians, i una cinquena formació: el partit dels obrers polonesos ( un partit comunista ). Els grups responsables del règim establert abans de 1939 quedaven exclosos de tota participació en el nou govern. Un cop acabada la guerra Polònia va caure dins de l’òrbita de la Unió Soviètica.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: