Home // diari // 1 d’agost de 1944

1 d’agost de 1944

Dimarts:

En el Reich:

El govern alemany va ordenar detenir als familiars dels colpistes del 20 de juliol de 1944 en una norma de responsabilitat familiar. En total, 5.000 persones varen ser víctimes d’aquella ordre i es va fixar la data del 7 d’agost de 1944 per celebrar els primers judicis contra els opositors al règim nazi

A Auschwitz, a Birkenau, els nazis varen gasejar Tziganes.

Aquell dia, el Dr. Karl Sack va ser nombrat cap del Cos de Justícia de l’Exèrcit alemany. Poc després els nazis el varen detenir.

En el front oriental:

A Varsòvia, a les tres de la tarda va explotar una mina col·locada sota l’edifici ocupat pel comandament alemany. Aquesta explosió va donar la senyal de la batalla de la resistència polonesa. A les cinc de la tarda, l‘Exèrcit Nacional Clandestí polonès, un grup de patriotes polonesos anticomunistes anomenats Armia Krajowa, varen iniciar un alçament contra les autoritats nazis amb el general Tadeusz Bór-Komorowski, pseudònim del comte Komorowski, al capdavant. L’objectiu dels polonesos era preparar l’entrada dels soldats soviètics a la capital ja que sabien que estaven molt a prop de Varsòvia i depenien de les tropes d’en Iosif Stalin per eliminar els nazis de Varsòvia. Però Stalin va deixar el moviment polonès abandonat a la seva sort, cosa que va provocar milers de morts i deportacions. Quan va començar l’alçament només un 14% de l’exèrcit polonès estava armat; disposaven de 108 metralladores, 844 subfusells i 1.386 fusells. Els polonesos varen lluitar contra cinc divisions alemanyes comandades pel general Stahl i pel Obergruppenführer de les SS, l’Erich von dem Bach. Al principi, els polonesos es varen apoderar de gran part de la ciutat i d’un sector del suburbi de Praga, però de seguida els alemanys varen demanar reforços i no varen tardar gaire en rebre el suport de la divisió Hermann Göering, provinent de Romania, i de la Divisió de les SS Viking, que estaven de retirada del front de Lublin. De seguida, el general Bór-Komorowski va veure que era impossible que ells sols poguessin alliberar la capital polonesa i va enviar tres missatges a Londres per demanar munició i armes antitancs, a més de que volia que l’exercit polonès de l’interior fos considerat com a part de les forces aliades.

A Lituània, el 3º Front de Bielorússia, dirigit per l’Ivan Cherniajovski, va ocupar la ciutat lituana de Kaunas quan es dirigien cap a Königsberg.

Per altra banda, quan l’exèrcit soviètic es trobava a només 10 quilòmetres de la frontera oriental de Prússia Oriental, en Walter Model va aconseguir, tot i la seva inferioritat en tropes i canons, danyar greument el 2º Exèrcit de Tancs i va forçar als soviètics a retrocedir 50 quilòmetres.

Finlàndia, a Helsinki, el president Rytis va deixar el càrrec de Cap d’Estat en substitució d’en Carl Gustav Emil Mannerheim. A Alemanya es va veure amb preocupació aquell relleu perquè es va pensar que Finlàndia podria deixar l’aliança amb el Reich.

En el front occidental:

A França, el 3º Exèrcit d’en George Patton, format per nou divisions integrades en tres cossos, va ser activat finalment per començar una ofensiva cap a la Bretanya, direcció a Brest. Un punta de llança del 3º Exèrcit, la 4º Divisió blindada, va avançar ràpidament prop de 65 quilòmetres al sud d’Avranches cap a Rennes. Per reforçar el 3º Exèrcit del general Patton, la 2ª Divisió blindada francesa, que va desembarcar a la platja de Utah, Normandia aquell dia, va ser integrada en aquest Exèrcit. Al mateix temps, l’Omar Bradley va ascendir a comandant en cap del nou 7º Cos d’Exèrcits, que tenia que completar al 21º Grup d’Exèrcits.

A Àmsterdam, l’Anna Frank, que estava en el seu amagatall amb la seva família desitjant l’arribada de les tropes aliades, va escriure per últim cop en el seu Diari personal. Al cap de tres dies, el 4 d’agost de 1944, la seva família va ser arrestada per uns soldats nazis holandesos i varen ser deportades en els camps de concentració alemanys.

En el Pacífic:

A l’illa de Tinian, els supervivents japonesos es varen rendir a les forces nord-americanes. La guarnició japonesa al complet, 9.000 homes, va ser liquidada.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: