Home // diari // 4 d’agost de 1944

4 d’agost de 1944

Divendres:

En el Reich:

L’Adolf Hitler va celebrar una reunió a la sala de projeccions del quarter general de Rastenburg on i varen ser presents els caps regionals i també el ministre d’Armament Albert Speer, que provenien d’una altra reunió celebrada a Poznan el dia anterior. En Hitler els va parlar de les conseqüències que havia tingut el complot del 20 de juliol de 1944, i va atribuir els fracassos que havia patit la Wehrmacht amb els conspiradors i es va mostrar més confiat de cara al futur perquè creia que havia eliminat els obstacles. Però el dictador alemany va sorprendre a tothom quan enmig del seu discurs va destacar la importància i els mèrits del treball de Speer, que fins llavors se’l continuava relacionant amb el complot i la gent desconfiava d’ell. Gràcies a la confiança que li va donar un cop més, Speer va tornar a recuperar el poder i la confiança que havia perdut per part del jerarques nazis.

Per altra banda, segons les ordres d’en Hitler, es va reunir per primer cop el tribunal d’honor de la Wehrmacht sota la presidència d’en Gerd von Rundstedt, en Heinz Guderian, en Wilhelm Keitel i altres dos generals per expulsar de l’exèrcit alemany els resistents detinguts per posar-los sota la jurisdicció del Tribunal del Poble.

A Àmsterdam, per culpa d’una delació, l’Anna Frank i la seva família varen ser descoberts pels nazis holandesos liderats pel policia alemany Karl Silberbauer. Els diaris de l’Anna varen caure al terra i es varen salvar del saqueig de diners i joies.

A Itàlia:

Les tropes aliades occidentals varen avançar d’Ancona a Pesaro per arribar a la Línia Gòtica, i el 2º Cos nord-americà i els cossos britànics números 13º i 10º varen entrar a Florència, que seria abandonada pels alemanys el 7 d’agost.

Preparant l’Operació Dragó, la invasió aliada al sud de França, el contraalmirall Don Moon, que havia estat al comandament de les forces navals a la platja de Utah i que havia de supervisar l’ala dreta dels desembarcaments de la futura operació, va demanar al vice-almirall Henry Kent Hewitt que aplacés la invasió. Durant unes quantes hores va estar discutint la situació i sostenia que les forces nord-americanes havien arribat massa tard a Nàpols per dur a terme els preparatius que necessitaven. L’endemà el contraalmirall se suïcidaria.

En els Estats Bàltics:

Les forces soviètiques varen acabar amb la primera fase de la seva ofensiva que va començar el 10 de juliol de 1944.

A Finlàndia:

En Carl Gustav Emil Mannerheim va substituir a en Rysto Ryti com a cap d’Estat i va iniciar conversacions amb els soviètics per negociar la pau. En Mannerheim va deixar clar als alemanys que no estava lligat a les promeses que en Ryti els hi havia fet.

En el front occidental:

A la platja Utah de Normandia va acabar el desembarcament de La Nueva, la famosa companyia de la Divisió Leclerc, composta casi en la seva totalitat per republicans espanyols. El 24 d’agost de 1944 varen ser els primers en entrar a París. A Bretanya, la 4º Divisió blindada del 3º Exèrcit del general George Patton va alliberar la ciutat de Rennes.

Per altra banda, els britànics varen alliberar Villers-Bocage, localitat convertida en runes, i varen recórrer ràpidament quinze quilòmetres en direcció a Vire, al costat del 5º Cos del 1º Exèrcit nord-americà.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: