Home // diari // 30 de maig de 1944

30 de maig de 1944

Dimarts:

En el Reich:

Des del quarter general de RastenburgMartin Bormann va firmar una disposició dirigida als alts funcionaris i cap dels districtes del Partit en la que es prohibia la intervenció de la policia contra aquelles persones que haguessin participat en el linxament d’un aviador Aliat que hagués hagut de fer un aterratge d’emergència. A part, es va aprovar la politització de l’Exèrcit gràcies a les cèl·lules de propaganda nacionalsocialista. La propaganda tenia que reforçar la Weltanschauung de les tropes, contràriament a la tradició que exigia que el militar tenia que ser apolític.


A França, a la presó central d’Eysses, 1.200 detinguts varen abandonar la presó amb les mans a la nuca i amenaçats per les armes dels seus guardians per ser entregats a les SS, que els varen conduir al camp de Compiegne per després deportar-los al camp de concentració de Dachau.


Preparant l‘Operació Overlord, els nord-americans varen llançar 320 bimotors B-26 contra la costa atlàntica francesa; 500 quadrimotors B-17 i B-24 amb base Itàlia varen ser llançats contra Neunkitchen i Wels, a Àustria i Zagreb, i a Iugoslàvia; i 928 bombarders B-17 i 672 caces varen ser llançats contra les fàbriques aeronàutiques de Dessau, Oldenburg i Munster, a Alemanya, a més de les fàbriques de Brussel·les i la localitat francesa de Reims. La Luftwaffe va intentar defensar-se. Per aquells atacs, a la ciutat de Dresden va sonar a un quart de dotze del migdia l’alarma antiaèria, la gran, que va cessar al cap de 20 minuts.

A Itàlia:

A la nit, els nord-americans dirigits pel general Mark Clark varen trobar un sector de la Línia Cesar, que era l’última defensa per arribar a Roma, que no estava defensada i, després d’una marxa silenciosa, varen poder penetrar per aquell sector. El comandant Albert Kesselring va ordenar abandonar les posicions de manera progressiva.

En el front oriental:

A la frontera romanesa-soviètica, els alemanys varen llançar un poderós cop contra els soviètics.

A la Gran Bretanya:

Antonhy Eden va declarar davant del Gabinet de Guerra que s’havia produït una preocupant reacció per part dels francesos i dels belgues sobre la campanya de grans bombardejos previs a l’Operació Overlord. Precisament, després de la conversa del dia anteriorTrafford Leigh-MalloryDwight D. Eisenhower es varen reunir cara a cara i el mariscal de l’Aire va advertir-lo de que el llançament de la 82º i 101º Divisió Aerotransportada era una operació especulativa i que podia suposar la pèrdua del 70% de la força dels planadors, i li va afegir:

Si vostè posa en marxa aquesta operació, tirarà per la borda dues divisions aerotransportades.

Commocionat, el comandant suprem es va retirar sol a una tenda per fumar unes cigarretes i reflexionar. Avortar aquest llançament aerotransportat suposaria cancel·lar el desembarcament a la platja de Utah. A continuació va donar una sèrie d’ordres en el camp de batalla i després va trucar al comandant Leigh-Mallory i li va deixar clar que no tenia cap més alternativa que seguir amb una operació que portava dos anys planificant-se, tot i que va ordenar als comandants que revisessin fins al més mínim detall cadascun dels aspectes que poguessin afavorir una disminució dels perills. Eisenhower durant aquell dia va llegir el missatge de l’ambaixador Hiroshi Oshima del 27 de maig a Tòquio que confirmava que els alemanys continuaven pensant que el desembarcament es produiria en el pas de Calais.


Durant aquella jornada la Luftwaffe va realitzar l’últim bombardeig convencional a la ciutat de Londres.

A Birmània:

Els japonesos del general Tanaka es varen veure obligats a cessar tota ofensiva contra Imphal per culpa de les greus pèrdues. Tot i això, a Kohima la 7º Divisió índia va tenir que suspendre la seva contraofensiva davant la dura resistència japonesa.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: