Home // diari // 16 d’agost de 1943

16 d’agost de 1943

Dilluns:

En el Reich: 

Els Batallons policials 251, 255 i 256 varen iniciar la liquidació del gueto de Bialystok. En veure que volien liquidar-los, els jueus del gueto varen iniciar una revolta, que acabarà sent sufocada el 20 d’agost després de dies de sagnants combats i l’execució dels supervivents. En total els alemanys varen assassinar entre 25.000 i 30.000 persones.

A Itàlia:

Les tropes alemanyes van ser evacuades amb transbordadors de Sicília cap a Itàlia a través de l’Estret de Messina. El programa d’evacuació va ser organitzat pel general Hube amb la coordinació del cap de transports marítim del Mediterrani, Gustav von Liebenstein i el comandant de l’Estret de Messina, l’Ernst Gunther Baade. Els alemanys es varen tenir que afanyar a retirar-se perquè els nord-americans s’estaven apropant a la ciutat italiana.

A Grècia: 

Els partisans varen assassinar als membres de la 1º Divisió de Muntanya. Com a represàlia, els alemanys varen matar a 317 civils del poble de Kommeno.

En el front oriental:

La contraofensiva alemanya es va aturar a l’oest de Khàrkiv, ciutat que començava a ser abandonada, mentre que els soviètics varen tornar a reprendre el seu avanç en direcció a Stalino, amenaçant d’envoltar un important número d’homes del Grup d’Exèrcits del Sud que estaven a la localitat. Durant aquella jornada, l‘exèrcit soviètic va creuar el riu Döents des dels dos costats d’Isyum.


Però els problemes dels alemanys no acabaven aquí, a Bielorússia el problema dels desertors va anar en augment dins de les files alemanyes. Dels 2.200 homes que acabaria sent la 29º Divisió de les Waffen-SS, que rebia en aquell moment el nom de 1º Destacament Rus de les SS, molts es varen passar al bàndol partisà.

En els Estats Units:

Al sud-oest d’Alaska, els nord-americans varen reconquerir les illes Aleutines.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: