Home // diari // 21 de març de 1943

21 de març de 1943

En el Reich:

A Berlín, en el Dia de la Commemoració dels Herois, la Heldengedenktag, i es va fer una cerimònia en el Zeughaus (l’antic arsenal en el centre de la ciutat). L’Adolf Hitler, acompanyat per en Hermann Göering, en Wilhelm Keitel, en Karl Döenitz i en Heinrich Himmler, va fer un discurs on va assegurar que la guerra acabaria amb els jueus. El seu discurs va provocar unes quantes crítiques dins de la societat alemanya, no va mencionar en cap moment Stalingrad i la xifra de 542.000 alemanys morts en guerra que va mencionar de passada al final del discurs no es va veure amb bons ulls perquè tothom sabia que havia mort més gent. A més, aquest discurs va ser un dels més breus que en Hitler va fer mai, i va llegir de forma ràpida i monòtona. Però un cop més en Hitler va estar de sort perquè el coronel Rudolf von Gersdorff estava decidit en eliminar-lo en un atemptat suïcida. Quan el dictador alemany va visitar l’exposició del botí de guerra capturat als soviètics, una visita concebuda per omplir el temps entre la cerimònia en el Zeughaus i la col·locació de la corona en el cenotafi de l’exterior, era quan s’havia de cometre l’atemptat. En Von Gersdorff es va col·locar a l’entrada de l’exposició, a les dependències del Zeughaus. En veure el dictador entrar a l’exposició, va aixecar el braç dret per saludar-lo mentre pressionava amb la mà esquerre el detonador de la bomba, que tardava 10 minuts en explotar. Esperava que en Hitler es quedés a l’exposició mitja hora com a mínim,però per culpa dels bombardejos el recorregut a l’exposició es va fer ràpid, en prou feines en Hitler va mirar el material exposat, i al cap de dos minuts ja era fora. En Von Gersdorff no el va poder seguir i en veure que havia fracassat va anar als lavabos més propers per desactivar la bomba.  Continuant amb els actes de celebració, el dictador alemany va visitar els soldats ferits a l’Unter den Linden i va presenciar una desfilada militar de la Wehrmacht. Aquesta celebració s’havia de celebrar el dia 14 de març, però en Hitler va canviar-ho per aquest dia. Aquest canvi de dates va provocar que per Alemanya sortissin molts rumors sobre la seva salut. Després de que molts berlinesos veiessin que en Hitler estava bé, alguns varen començar a dir que aquell no era en Hitler, sinó un doble mentre l’autèntic Führer estava tancat sota arrest domiciliari a Obersalzberg després d’haver patit un col·lapse mental després de Stalingrad.

En el front oriental:

L’ofensiva iniciada per l’Erich von Manstein el 20 de febrer de 1943 es va donar per acabada per culpa de les pluges de la primavera. Aquesta va ser l’última gran ofensiva alemanya en el front oriental.

En el nord de l’Àfrica:

Al Tunísia, el 8ª Exèrcit d’en Bernard Law Montgomery va continuar atacant per la línia Mareth, desbordant-la per l’oest i obligant als alemanys a retirar-se. Els britànics estrenyien d’aquesta manera la pinça sobre Tunísia.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: