Home // diari // 19 de setembre de 1938

19 de setembre de 1938

La crisi txeca:

L’Adolf Hitler li va mostrar a en Joseph Goebbels el mapa en el que estarien representades les demandes que li presentaria a en Neville Chamberlain per la següent reunió. La idea era obligar-lo a acceptar una línia de demarcació més àmplia donant un plaç de vuit dies en els txecs per evacuar els territoris cedits per ocupar-los les tropes alemanyes.

Per altra banda, el líder del SPD, en Konrad Henlein, va fer entrar en acció el Cos franc, un grup d’homes armats de tendència nacionalsocialista, en petits grups de dotze homes amb l’objectiu de provocar actes violents a Txecoslovàquia. En total varen dur a terme més de 300 missions, fent més de 1.500 presoners i causant nombrosos morts i ferits.

A Txecoslovàquia, al migdia, els ambaixadors francesos i britànics a Praga varen presentar conjuntament les propostes que havien fet els seus governs el dia anterior al govern txec. En Lord Runciman va ser l’encarregat de presentar a l’Edvard Benes les propostes franceses i britàniques de que els Sudets fossin entregats a Alemanya sense celebrar un plebiscit, a canvi, la Gran Bretanya i França garantirien les noves fronteres txeques contra qualsevol agressió no provocada. Els britànics exigien una resposta pel 22 de setembre de 1938, però en Benes s’hi va negar tot i que finalment ho va tenir que acceptar el 21 de setembre.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: