Home // diari // 2 d’agost de 1934

2 d’agost de 1934

Dijous:

La mort del president Paul von Hindenburg:

A les nou del matí, el president Paul von Hindenburg va morir a l’edat de 86 anys per culpa d’un càncer a la seva finca de Neudeck, Prússia Oriental. Aquest fet va obrir la porta al poder absolut a l’Adolf Hitler i ho va poder fer immediatament després de la mort del President perquè va entrar en vigor la Llei sobre el Lideratge del Reich Alemany aprovada el dia anterior, on es fusionaven els càrrecs de president i canceller en un de sol. La Llei també entregava oficialment a en Hitler el comandament suprem sobre les forces armades. Al cap d’una hora d’haver mort el President es va anunciar que l’oficina del President quedaria fusionada amb l’oficina de la Cancelleria i que Hitler es convertiria en cap de l’Estat i en comandant en cap suprem de les forces armades del Reich. Entre els qui varen firmar aquesta nova llei hi havien els conservadors Franz von Papen, que es va dirigir de dret a Neudeck per veure per últim cop al seu amic, Constantin von Neurath, el general Schwerin, Luz Schwerin Krosigk, Werner von Blomberg i Hjalmar Schacht. A continuació, Hitler va fer prestar jurament als membres de la Reichswehr. Després, Hitler va encarregar a l’arquitecte Albert Speer que s’ocupés dels preparatius per celebrar el funeral en el Monument de Tannenberg a Prússia Oriental. Speer va fer aixecar una tribuna amb bancs de fusta recoberts amb tela negre, i el cap de les SS, Heinrich Himmler, que en aquells moments dirigia a 100.000 homes, es va ocupar de la seguretat de l’acte.

A les 9:25 del matí, totes les emissores de ràdio varen interrompre la seva programació i Joseph Goebbels va donar a conèixer al poble alemany la mort del president amb una veu trista. Després d’un silenci radiofònic de mitja hora, el ministre alemany va comunicar les primeres mesures i disposicions legals necessàries per tal ocasió. Durant aquell dia es varen convocar les tropes de tot Alemanya i se’ls va fer prestar un nou jurament formulat pel general Walther von Reichenau sense consultar-ho a en Hitler, el ja dictador d’Alemanya. A la nit, es va publicar un comunicat oficial (Amtliche Mitteilung) del Ministeri de Defensa del Reich del ministre Werner von Blomberg, on es jurava aquesta fidelitat a en Hitler:

En presència de Déu dono aquest sagrat jurament d’obediència incondicional al Führer del Reich i del poble Alemany, Adolf Hitler, Comandant Suprem de l’exèrcit, i dono com a valent soldat l’entrega en tot moment de la meva vida per aquest jurament.

Els diaris de la nit varen aparèixer orlats de negre i publicaven l’historial militar del difunt mariscal i repetien el primer vers de la cançó de record de l’Exèrcit alemany:

Ich hatte einen Kameraden.

Els oficials varen publicar estudis sobre l’heroic passat del desaparegut President. Aquella mateixa nit, Hitler va rebre un telegrama del ministre Von Blomberg que l’informava de que els oficials, sub-oficials i soldats de tot l’Exèrcit havien prestat lleialtat.

En el Reich:

Hjalmar Schacht va ser nombrat ministre d’Economia per millorar la coordinació de les polítiques econòmiques.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: