Home // diari // 9 de març de 1933

9 de març de 1933

Dijous:

En el Reich:

Un gran número de membres de les SA i les SS procedents de zones del sud d’Alemanya es varen reunir al centre de la ciutat de Munic per enderrocar el govern de Heinrich Held. Al migdia, Ernst Röhm, Heinrich Himmler i Adolf Wagner es varen presentar a les oficines d’en Held, que estaven rodejades de seguidors nazis uniformats, per demanar-li que nombrés d’immediat un comissari amb plens poder a l’Estat bavarès. Held s’hi va negar i a la tarda va reunir el Consell de Ministres de Baviera que li donava suport. A les cinc de la tarda varen acabar les negociacions i Röhm va ordenar a les forces de les SA que avancessin. Held va intentar que l’Exèrcit el protegís, però l’oficial local al comandament s’hi va negar. Durant aquells fets, les SS varen assaltar la redacció del setmanari Der Gerade Weg (El camí recte) per publicar informació de la Casa Parda i varen detenir el seu director Fritz Gerlich, que va ser transportat més tard al camp de Dachau i assassinat la Nit dels Ganivets Llargs el 30 de juny de 1934. També les SA varen assaltar la redacció del diari Münchener Post, a Altheimer Eck 13 de Munic. Varen devastar les seves oficines, varen destruir les màquines d’impremta i varen llançar al carrer mobles i màquines d’escriure. El diari no va tornar a circular més. La companyia d’assegurances del diari va tenir que assumir llavors les despeses de renovació de l’edifici per tal de que les SA hi establissin un centre recreatiu pel temps lliure. 

A la nit, Held va rebre un telegrama de Berlín en què li notificaven el trasllat dels seus poders a Franz Xaver Ritter von Epp, un heroi dels grups paramilitars. A les onze de la nit, Von Epp va pronunciar un discurs en el Feldherrnhalle. Amb el canvi de poder, Himmler i Reinhard Heydrich es varen fer amb el control de la policia bavaresa, varen separar la secció política i varen instal·lar homes del SD en alguns llocs claus. Heydrich va controlar a partir de llavors el 6º Departament de la policia bavaresa. Wilhelm Frick va nombrar a Adolf Wagner comissari d’Estat del Ministeri de l’Interior bavarès.


Continuant amb les detencions per l’incendi del Reichstag, els nazis varen parar una trampa a tres búlgars comunistes: Blagoj Popov, Wassil Tanef i Georgi Dimitroff, en el restaurant Bayernhof, on eren clients habituals. Dos d’ells portaven documents, segons sembla en regla, que els acreditava com el doctor Hediger i el senyor Panef. L’altre búlgar no portava cap document. Però els policies no varen tardar gaire en veure que aquells documents eren falsos i els tres homes varen confessar que eren búlgars.

Mentrestant, William Sollmann, un diputat socialdemòcrata del Reichstag i personalitat destacada del partit a Colònia, va ser atacat a casa seva per les SA i membres de les SS el varen estomacar. Llavors va ser conduït darrere una camioneta descoberta pels carrers de la localitat de Chemnitz per riure’s d’ell fins que el varen dur a la seu del NSDAP, on el varen tenir dues hores torturant-lo i li varen fer beure oli de ricí i orina. Quanva arribar la policia el varen traslladar a un hospital-presó per curar-li les ferides.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: