Home // diari // 20 de febrer de 1933

20 de febrer de 1933

Dilluns:

En el Reich:

Hermann Göering va dictar una ordre convidant a la policia a fer ús de les armes contra als manifestants de partits contraris al govern. A la tarda, Göering va citar alguns industrials d’Alemanya en el seu Palau del president del Reichstag per reunir-se amb l’Adolf Hitler per demanar-los finançament per la campanya electoral i per perfilar la política econòmica. Entre els presents hi havia en Gustav Krupp Bohlen, l’Albert Voegler, de les Fàbriques Unides del Acer, en Georg von Schnitzler i en Busch, de I.G. Farben, en Walther Funk i vint empresaris més, a més del doctor Hjalmar Schacht, que va ser l’amfitrió de la reunió. Krupp, que fins llavors havia sigut crític amb en Hitler, va anar a la reunió disposat a defensar la indústria i volia insistir en la necessitat d’un creixement basat en les exportacions i volia subratllar les nefastes conseqüències del proteccionisme a favor de l’agricultura. Quan va començar la reunió, Hitler els va explicar en un discurs d’una hora i mitja que fos quin fos el resultat de les eleccions parlamentaries del 5 de març de 1933 no es retirarien del poder. Per tranquil·litzar-los els va explicar que defensaria la propietat privada i va desmentir els rumors de que es planejava realitzar experiments econòmics radicals. Al final del monòleg d’en Hitler, Krupp va veure que no podria explicar el seu discurs que tenia preparat i es va limitar a improvisar unes paraules d’agraïments i va afegir alguns comentaris generals sobre un Estat fort al servei del benestar del país. Llavors, Hitler va marxar i  Göering els va dir més agressivament que tenien que ser conscients de que aquestes serien les últimes eleccions durant molt de temps, possiblement tardarien 100 anys en celebrar-ne unes altres, va arribar a comentar, i que només els demanaven un petit sacrifici. Després, a instàncies del ministre Schacht, es va formar un fons electoral de tres milions de Reichsmarks per finançar la campanya del NSDAP.


En el Reichstag, el conseller i vigilant de l’edifici Scranowitz estava comprovant com cada dia els informes dels seus subordinats, quan, de cop, va notar que des de l’habitació de calderes s’escoltava massa bé el passadís subterrani que portava a la porteria del Palau presidencial del president Göering. Scranowitz va interrogar als porters de l’edifici principal per intentar esbrinar què passava, però tots li varen assegurar que no havien sentit ni vist res d’estrany. Tampoc els guàrdies de les SS en varen saber res. De retorn al seu domicili, Scranowitz va agafar un carret de fils i tisores de la seva esposa i un paper de color que el va tallar a tires. Un cop va tindre tot el paper a tires va dirigir-se a l’habitació de màquines del jardí del Palau presidencial i va enganxar les tires de paper vermell a les escletxes de la porta i les de paper negre a les portes de ferro. A més, va fer passar entre els forats del pany petits fils que es trencarien si algú obria la porta i després va marxar cap a casa seva. El 27 de febrer de 1933 el Reichstag es va cremar.


A Kaiserlautern, després de que Göering dictés l’ordre d’utilitzar les armes, quan l’antic canceller Heinrich Brüning va organitzar una reunió els nazis varen atacar als assistents amb porres i pistoles, causant un mort i tres ferits greus i nombrosos de lleus. El diari catòlic Germània va protestar davant d’aquells fets al president Paul von Hindenburg, però el President es va mantenir callat.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: