Home // diari // 4 d’abril de 1945

4 d’abril de 1945

Dimecres:

En el Reich:

A Berlín, l’Adolf Hitler va ordenar en els seus oficials que havien de lluitar amb tots els soldats fins la mort per defensar la ciutat de Viena, i va donar ordres de disparar a tots els soldats que abandonessin el seu lloc i desertessin. Seguidament, va continuar ordenant que es continués destruint instal·lacions, vies de comunicació i material sota les ordres de l’Albert Speer. Però el ministre d’Armament va rebutjar dirigir la política de terra cremada. Després, Hitler es va reunir amb en Gotthard Heinrici per examinar les defenses del riu Òder, i li va donar el comandament de totes les bateries antiaèries del Heer i de la Luftwaffe.

Mentrestant, Joseph Goebbels va escriure una pauta, aprovada per en Hitler, perquè la seguís tota la premsa alemanya. Entre altres coses, Goebbels va ordenar que tota la política de propaganda i informació tenia l’obligació de fer créixer la resistència, l’esforç bèl·lic i la moral del poble i de l’Exèrcit, i tenien la missió de fer veure en el poble alemany que l’enemic occidental perseguia uns objectius infames i diabòlics. Goebbels també va donar ordres perquè es divulguessin totes les gestes realitzades pels soldats alemanys en el front. El ministre aquell dia va ser crític amb algunes decisions. En el seu Diari va criticar que Martin Bormann havia convertit la Cancelleria del Partit en la Cancelleria del paper per la quantitat de decrets i ordres que enviava en els gauleiters, enviament que trobava inútil perquè estaven enmig d’una batalla.


A Weimar, es va produir un consell de guerra contra el comandant Josef Ritter von Gadolla per haver volgut entregar el dia anterior la petita ciutat de Gotha. L’acusat va ser tractat amb extrema duresa. Von Gadolla va declarar que havia fet tot allò per salvar la ciutat de la mort i la ruïna tot i que va confessar, sense immutar-se, que havia desentès la seva obligació de defensar la ciutat fins al final. El jurat el va condemnar a mort i a perdre tot els honors militars. L’endemà seria afusellat.


En el camp de Buchenwald, les SS varen convocar a tots els jueus del camp, però no se’n va presentar cap. Les SS varen quedar molt sorpreses, no els hi havia passat mai. Se’ls havia dit en els jueus que se’ls enviaria en un camp d’intercanvi, d’es d’on els traslladarien fora d’Alemanya. Cap els va creure.


Durant aquell dia va morir en combat l’as de la Luftwaffe Heinrich Ehrler, que està acreditat que va destruir a 208 avions enemics en el voltant de 400 missions de combat.

En el front occidental:

A la ciutat de Kassel, que havia capitulat el dia anterior, va veure l’entrada de les tropes nord-americanes, i la ciutat de Karlsruhe va ser ocupada per les tropes franceses. Els nord-americans varen afirmar que varen ser rebuts a la ciutat de Frankfurt amb grans mostres d’alegria i amb el lema:

Fem-se un petó i siguem bons amics

Per altra part, les avantguardes del 9º Exèrcit nord-americà varen travessar el riu Wesser. Aquell dia, bombarders nord-americans varen bombardejar la ciutat de Nordhausen, a on hi havia al camp de concentració de Dora Mittelbau.


A Holanda, el 21º Grup d’Exèrcits del comandant Bernard Law Montgomery va començar la seva ofensiva per alliberar Holanda i penetrar en el nord d’Alemanya. Com que les existències d’aliments a Holanda eren escasses, aquesta operació va ser molt important, ja que l’actitud política de postguerra dels holandesos cap als Aliats depenia de la rapidesa de l’alliberació.

En el front oriental:

Les tropes soviètiques varen alliberar Bratislàvia.

En els Estats Units:

Des de Warm Spring, Geòrgia, Franklin Delano Roosevelt li va escriure una carta al dictador Iosif Stalin desmentint-li el seu missatge del dia anterior que deia que els mariscals de camp Harold Alexander i Albert Kesselring havien arribat a un acord a Brena, i li va manifestar que se sentia disgustat davant de la seva desconfiança.

A Itàlia:

El directori del partit feixista republicà va aprovar una declaració social suggerida per en Benito Mussolini en què es definia els límits del capital i de la propietat individual.

En el Pacífic:

A Okinawa, les tropes nord-americanes varen arribar al castell de Shuri, on els japonesos estaven atrinxerats i oferien una forta resistència.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: