Home // diari // 13 de març de 1945

13 de març de 1945

Dimarts:

En el Reich:

L’Adolf Hitler va visitar el front del Òder en una visita que es va mantenir en el més estricte secret. Patrulles de les SS varen vigilar totes les rutes per les que va passar en Hitler. Tot i l’extrema vigilància, Hitler no es va trobar amb cap soldat, i es va reunir amb els comandants de formació a una vella casa a prop de Wriezen, que havia sigut d’en Blücher, i tots varen quedar impressionats pel mal estat de salut del líder alemany. Quan Hitler va parlar de mantenir la línia defensiva del Òder va deixar molt clar que aquelles eren les últimes armes que tenien. En el viatge de tornada a Berlín, Hitler no va dir cap paraula a ningú.


Joseph Goebbels va enviar un telegrama al coronel Berger perquè agraís a totes les tropes alemanyes del cap de pont del riu Neisse per la seva col·lecta i donatiu de més d’un quart de milió de Reichsmarcs pel Socors d’Hivern. A la nit, Berlín va ser bombardejada i en l’atac varen morir 2.500 berlinesos i 20.000 es varen quedar sense vivenda. Martin Bormann va ordenar per raons de seguretat que es traslladessin a l’interior del Reich els presoners en les zones properes al front. El Ministeri de Propaganda va quedar destruït per una mina aèria, i en Goebbels es va passejar a través de les runes amb els seus col·laboradors, que varen intentar salvar tot el que varen poder del Ministeri. Llavors, Hitler el va trucar per reunir-se amb ell en el búnquer. Allí, el ministre alemany va criticar amb duresa al ministre Hermann Göering per permetre aquells atacs. Però en Hitler no li va interessar aquest tema i li va parlar de les divisions amb les que volia estabilitzar el front oriental i fer retrocedir als nord-americans en el front occidental. També el dictador alemany li va parlar de la guerra submarina, que volia intensificar, i va dir que esperava que els caces a reacció estiguessin a punt per atacar. Però el conflicte ja estava decidit; la Wehrmacht estava retrocedint per tots costats i els combats s’estaven produint al riu Òder i al riu Rin.


El ministre d’Afers Exteriors del Reich, Joachim von Ribbentrop, va convidar en una reunió a uns trenta de corresponsals de premsa, on els va explicar que el pacte de no agressió amb els soviètics de l’agost de 1939 va ser una obra teatral des del primer dia, fins i tot quan el dictador Iosif Stalin va brindar el pacte amb ell a Moscou. Seguidament, Von Ribbentrop es va mostrar orgullós de com lluitaven els soldats alemanys davant d’un final inevitable.


A Turíngia, sota la supervisió del capità Wilfred Seegebarth, a última hora de la tarda varen arribar les despulles de Paul von Hindenburg i la seva esposa, i els monarques Frederic el Gran i Frederic Guillem a Bernterode. Els taüts varen ser col·locats a una mina i amagats darrere de blocs de sal. Tots els que havien participat en aquesta missió varen jurar guardar el secret.

En el front oriental:

L’exèrcit soviètic va envoltar la ciutat de Küstrin i va arribar a la badia de Danzig. Per intentar frenar l’avanç soviètic cap a Danzig, el general Von Saucken, que el dia anterior havia sigut nombrat comandant del 2º Exèrcit, va volar cap a Danzig per dirigir la defensa de la ciutat. Més al sud, els soviètics varen conquerir la ciutat de Buda, on 138.000 soldats alemanys es varen rendir als homes del comandant Rodion Malinovski.

 

 

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: