Home // diari // 21 de gener de 1945

21 de gener de 1945

En el Reich:

L’Adolf Hitler va ordenar que qualsevol decisió o pla d’atac li sigués comunicat amb antelació suficient i va demanar en els seus oficials que no desobeïssin les seves ordres sinó volien ser acusats de traïdors. Seguidament, en una reunió amb en Heinz Guderian i l’Alfred Jodl, va anunciar que en Heinrich Himmler seria el nou comandant del nou Grup d’Exèrcits Vístula.


El ministre d’Armament Albert Speer es va dirigir a la ciutat d’Opole, al sud de Polònia, on els oficials del quarter general estaven marxant de la ciutat, els hotels estaven buits i molt poques persones rondaven pels carrers ja que els soviètics estaven a molts pocs quilòmetres. Speer volia parlar amb el nou comandant en cap d’un Grup d’Exèrcit, el mariscal Ferdinand Schörner, que li va explicar que s’havien perdut tots els tancs i totes les armes pesades i que el seu Exèrcit ja no es podia considerar un grup de soldats. A la nit, Speer va rebre una trucada d’en Hitler per demanar-li ser informat de la situació. El dictador alemany continuava donant prioritat en defensar-se del front occidental, cosa que Speer no entenia perquè creia que el règim d’en Iosif Stalin no tindria pietat amb ells un cop acabada la guerra. Però els dos varen coincidir en que la guerra estava perduda i que no hi havia possibilitats de mantenir la producció d’armament després de perdre tants territoris vitals.


A Berlín, al matí, la germana d’Eva Braun, la Ilse, va arribar a la capital del Reich després de fugir de Breslau amb un tren especial. L’Ilse va ser recollida per un cotxe oficial en la Bahnhof Schlesischer i va ser portada a l’Hotel Adlon, on s’allotjava la seva germana i, a la nit, varen sopar juntes a la biblioteca de la Cancelleria del Reich. L’Ilse va quedar molt sorpresa en veure que la seva germana estava convençuda de la victòria i que pensés que aviat podria tornar a Breslau. L’Ilse li va descriure la situació dels refugiats que fugien dels soldats soviètics a través de la neu i li va dir cridant que en Hitler estava conduint a tot el país cap a l’abisme. Davant d’aquelles paraules l’Eva i li va exclamar que es mereixeria que la posessin contra un mur i l’afusellessin.


A Auschwitz, cinc presoneres varen intentar escapar del campament de dones que en aquell moment estava en el sector de Birkenau. Però en l’intent varen ser aturades per un homes de les SS en l’anomenada porta de la mort. Aquell SS es va endur la dona més jove amb ell en una cel·la. Segons més tard es varen sentir dos trets i després d’esperar una estona les recluses varen marxar. La noia s’havia defensat i havia aconseguit agafar l’arma d’aquell SS i l’havia matat. Les presoneres es varen amagar en un vagó de tren carregat amb plomes i coixins. Després de tot un dia amagades, aquestes dones varen tornar al campament de dones.

En el front oriental:

Les tropes de l’Ivan Bagramian varen ocupar les ciutats de Memel i Gumbinen, les tropes del comandant Konstantin Rokossovski la ciutat de Tannenberg, on hi havia el gran monument de Tannenberg, tot i que els alemanys ja havien dinamitat el monument i havien traslladat el cadàver del president Paul von Hindenburg, i les tropes de l’Ivan Koniev varen penetrar a l’Alta Silèsia, on varen ocupar la ciutat de Klosterbruck, en el districte d’Oppeln. Els sacerdots i les monges de la localitat es varen refugiar en la capella del convent juntament amb una jove i al seu fill. A fora, en els carres, es varen desenvolupar escenes de violació i saqueig. Qualsevol dona que es negués a mantenir relacions amb un soviètic era morta a trets.

Davant l’avanç soviètic per territori alemanys i sabent què feien els soviètics quan ocupaven les ciutats i els pobles, molts civils fugien atemorits i en Karl Döenitz va donar l’ordre de començar l’Operació Anibal, un pla d’evacuació massiva de refugiats en què es pensaven utilitzar quatre vaixells de grans dimensions.

A Birmània:

L’illa de Ramree va ser envaïda per la 71º Brigada britànica. La resistència japonesa era casi inexistent, tot i que es va endurir quan les tropes aliades varen penetrar terra endins. L’illa no va quedar alliberada dels japonesos fins a mitjans de febrer.

En el Pacífic:

El USS Ticonderoga va rebre danys que varen provocar greus incendis a la nau després de rebre l’impacte de dos kamikazes.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: