Home // diari // 5 de gener de 1945

5 de gener de 1945

Divendres:

En el Reich:

El Tribunal del Poble va jutjar i executar al socialista Julius Leber, detingut el 5 de juliol de 1944, que tenia que ser el ministre del Interior en el govern posthitlerià.


A Auschwitz, en el bloc 11 hi va tenir lloc l’últim sessió del tribunal sumari de la Gestapo de Kattowice. Al voltant de 70 polonesos, homes i dones, varen ser sentenciades a mort. Tots ells varen ser afusellats en els següents dies en el crematori V de Birkenau. Davant la imminent arribada dels soviètics, el camp de dones va ser evacuat. A cada presonera se li va donar un pa i un paquet de margarina, i seguidament se les va obligar a marxar a peu. No es varen poder aturar ni de dia ni de nit. Si algú es parava tant sols per cordar-se els cordons de les sabates o simplement per descansar perquè estava massa dèbil, immediatament se les disparava. Varen caminar sobre la neu a través de camps i boscos. Dos dies després les varen fer pujar a uns vagons descoberts i varen ser enviades a Ravensbrück.

Precisament, a Ravensbrück, 160 poloneses varen ser afusellades per sabotatge en un petit corredor prop dels forns crematoris. Actualment està sempre ple de flors el lloc dels afusellaments.

En el front occidental:

La Luftwaffe va continuar l’Operació Bodenplate per ajudar l’ofensiva de les Ardenes utilitzant 1.035 caces i bombarders, que varen atacar els aeròdroms Aliats a Bèlgica i el sud d’Holanda. Els alemanys varen destruir 156 avions Aliats, però en varen perdre 277, pèrdues que no es podien permetre. Aquell va ser l’últim atac alemany important.


En l‘Operació Nordwind, la 6º Divisió de Muntanya de les SS, portada d’Escandinàvia, va arribar a Wingen-sur-Morder, a uns 20 quilòmetres de Saverne.


El SHAEF va confirmar en un informe de premsa nord-americà que el 1º i el 9º Exèrcits nord-americans combatien ara sota comandament britànic. Aquella notícia no li va agradar gens al comandant suprem Dwight D. Eisenhower.

En l’ofensiva de les Ardenes:

Després de no aconseguir els seus primers objectius, el Grup d’Exèrcits de l’Alt Rin del ministre Heinrich Himmler va començar la seva ofensiva de suport contra el flanc sud del 6º Cos nord-americà. El 15º Cos de les SS va llançar un atac a través del Rin al nord d’Estrasburg.


La 6º Divisió Aerotransportada va mantenir el poble de Bure, al sud de Rochefort. Durant el dia, la Divisió Panzer Lehr va llançar més contraatacs amb el suport de quatre Tiger, però al vespre varen ser eliminades les últimes posicions alemanyes.


A la nit, 90 Lancaster varen atacar la localitat de Houffalize per bloquejar els principals encreuaments de carreteres utilitzats per les columnes d’aprovisionament i la ruta de fugida de les forces alemanyes.

En el bàndol Aliat:

La Unió Soviètica va reconèixer oficialment el nou govern provisional de Polònia dirigit pel Comitè de Lublin.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: