Home // diari // 26 de setembre de 1944

26 de setembre de 1944

Dimarts:

En el Reich:

Adolf Hitler va firmar el decret per la constitució de la Volkssturm, tot i que el document estava datat del dia anterior. L’escrit d’aprovació d’aquesta milícia deia que l’objectiu final de l’aliança enemiga era l’eliminació de l’home alemany.

En l’Operació Market Garden: 

A Arnhem, a la matinada els anglosaxons varen acabar de retirar els últims homes de la 101º Aerotransportada sota l’Operació Berlín. Els paracaigudistes polonesos no tenien transport i es varen tenir que dirigir a Nimega a peu.

Però no tots varen poder escapar. 6.450 soldats britànics varen capitular, a més de 300 ferits que no varen poder escapar, i 1.200 homes varen morir. A Oosterbeek, les autoritats alemanyes varen ordenar a la població que es posés en marxa d’immediat. Les SS varen alinear a la carretera als 150 presoners alemanys que havien alliberat de les pistes de tennis del Hartenstein, per si reconeixien als civils que havien col·laborat amb els britànics. A mig matí, els alemanys varen trobar a 300 britànica a Oostereek i a la tarda 300 més. Els alemanys es varen endur a tots els presoners capaços de caminar cap a Arnhem.


En arribar al lloc de comandament del comandant Bittrich aquell matí, Walter Model no sabia res del que havia passat la nit anterior, però quan li  va preguntar a en Bittrich aquest tampoc sabia res. En aquells moments un soldat els va comunicar que els britànics havien deixat de lluitar i Bittrich va enviar un missatge que deia que la ribera nord del Nederrijn a l’oest d’Arnhem estava lliure de britànics. Bittrich també va demanar permís a en Model per condecorar als comandants Knaust i Harzer amb la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro i va fer un recompte de les baixes: 3.300, d’elles 1.100 morts. Les baixes britàniques, calculava, pujaven a 1.500 morts i 6.248 presoners, inclosos 1.700 ferits. Tot i l’eufòria entre els seus homes, es va desplegar a la 363º Divisió Volksgrenadier a la ribera nord del Nederrijn mentre organitzaven noves unitats per fer front a nous desembarcament aeris. A més, Model va ordenar que la 9º Divisió Panzer de les SS i la 116º Panzer es preparessin pel combat.

A la Gran Bretanya:

A Londres, al matí, Winston Churchill i el seu grup varen tornar a la capital britànica després de ser presents a la Conferència de Quebec. El primer ministre va tornar amb la moral més alta de que quan va marxar. A la tarda va respondre unes quantres preguntes a la Cambra dels Comuns.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: