Home // diari // 13 de juny de 1944

13 de juny de 1944

Dimarts:

A la Gran Bretanya:

A un quart de cinc de la matinada, Alemanya va llançar sobre territori britànic els primers míssils V-1. El primer míssil concretament va caure sobre un pont ferroviari, a East End de Londres, en el poble de Swanscombe, exactament a 30 quilòmetres de la Torre de Londres, on van morir sis persones i nou més van resultar ferides. A la tarda, el Ministeri de Propaganda alemany va advertir de que seria un error pensar que gràcies als V-1 la guerra s’acabaria en unes quantes setmanes amb victòria alemanya.

Els alemanys, preocupats pensant que podrien perdre el seu espia Joan Pujol, àlies Garbó pels Aliats i Arabel pels alemanys, li varen ordenar que fugís de la capital britànica.

En el front occidental:

Les tropes alemanyes de la 17º Divisió SS-Panzergranadiervaren resistir al voltant de Carentan els atacs de les tropes d’en Bernard Law Montgomery després de que el 5º Cos i el 7º, sortint d’Omaha i Utah, respectivament, haguessin format un sol front. Més tard, l’Omar Bradley va interrompre l’avanç del 5º Cos a Saint-Lo i els britànics es varen aturar al voltant de Caen. El general nord-americà temia que els seus flancs es convertissin en punts vulnerables si el sortint dels nord-americans començava a caure sense les degudes garanties. També va modificar el seu pla original de seguir avançant cap a Cherbourg i va decidir llançar des de Cotentin tres divisions a l’oest, cap al mar, bloquejant l’arribada de reforços alemanys.

Per altra banda, el tinent Michael Wittmann, al comandant del 501º Batalló de Tancs Pesats de les SS, va destruir 27 tancs i vehicles blindats del 4º de Cavalleria britànic en una batalla de tancs al voltant de Villers-Borcage, Normandia, una ciutat que els britànics de la 7º Divisió Blindada havien ocupat al matí juntament amb una cresta propera després de deixar-se guiar en els carrers de la localitat  per gendarmes i civils. Per culpa dels Tigers, els britànics varen tenir que fugir de la localitat amb greus pèrdues. Mentre es retiraven, 160 salves de canons anglosaxons i 1.700 bombes de la RAF varen caure sobre el poble. Els britànics no tornarien a trepitjar la localitat francesa fins a l’agost.

La batalla no anava gens bé pels interessos alemanys i un dels primers en veure-ho va ser el mariscal de camp Erwin Rommel, que aquell dia va enviar-li una carta a la seva esposa Lucie dient-li textualment:

La batalla no va en absolut bé pels nostres degut principalment a la superioritat aèria de l’enemic i als canons pesats dels seus bucs de guerra.  

En el front oriental:

En el sector sud, les tropes de l’Ivan Koniev varen atacar al Grup d’Exèrcits del Nord d’Ucraïna. Al principi els soviètics varen trobar una forta resistència.

En el Reich.

En el camp de concentració de Stutthof va morir el general francès Aubert Frère, que estava retingut pels alemanys des del 1943.

En el Pacífic:

Després del bombardeig nord-americà de l’11 de juny de 1944, equips especials de demolició formats per homes-granota es varen aproximar als esculls de les illes de Saipan, Tinian, Guam, Rota i Pagan per desmuntar un probable camp de mines per després desembarcar en aquestes illes. Per assegurar que no es trobarien defenses japoneses a les platges, les embarcacions de suport d’en Turner varen obrir foc contra Saipan, obligant a l’almirall japonès Osawa a marxar amb el portaavions Taiho cap a l’estret de San Bernardino, entre les illes de Samar i Luzon. Per altra banda, la Flota Combinada japonesa va ser alertada per preparar l’Operació A-Go, que tenia la intenció d’atreure a la Flota del Pacífic nord-americana en una de les zones de batalla, la de Palau o la de les Carolines Occidentals, on creien que podia ser destruïda. Aquestes àrees varen ser escollides perquè es trobaven a on hi havia les bases aèries japoneses més grans. D’aquesta manera pensaven contrarestar la superioritat dels portaavions nord-americans.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: