Home // diari // 22 de febrer de 1944

22 de febrer de 1944

Dimarts:

En el Reich:

A la nit, després d’anunciar que parlaria a la vella guàrdia a Munic el dia 24 de febrer durant la celebració anual del programa del Partit del 1920, Adolf Hitler va marxar del quarter general de Rastenburg amb el seu tren especial cap al Berghof, a Obersalzberg.


En el nord de França, els Països Baixos i Alemanya va continuar l’ofensiva nord-americana contra la força de caces de la Luftwaffe. Aquell dia 659 caces i 799 bombarders varen atacar les fàbriques d’avions a Oschersleben, Halberstadt, Bernburg, Archersñenem. Gotha i Schweinfurt. Els nord-americans varen perdre 12 escortes i 45 bombarders, a més de que 144 bombarders varen quedar danyats. Quan un esquadró de bombarders es va veure obligat a donar mitja volta i renunciar a atacar la fàbrica de Messerschmitt a Gotha, els caps de la formació varen decidir llançar les bombes que transportaven sobre una població alemanya. Però el que no es varen adonar es que havien traspassat la frontera i varen llançar les bombes sobre Nimeja. Varen morir 800 persones i una gran part de la ciutat vella va quedar destruïda.

En el front oriental:

El 2º i el 4º Fronts d’Ucraïna varen atacar als alemanys i els varen fer retirar de les posicions que ocupaven en els pasos del riu Dnièper, a l’altura de Nikopol. Els soviètics varen recuperar la ciutat industrial de Krivói Rog.

A Itàlia:

A Anzio, el general Mark Clark va destituir al general Lucas per la seva mala actuació en la defensa del cap de platja. El nou comandant va ser el general Truscott.

A la Gran Bretanya:

El primer ministre Winston Churchill va pronunciar un discurs a la Cambra dels Comuns on va parlar de la qüestió polonesa dient que després de la guerra Polònia hauria de tornar a ser un país independent i va descobrir oficialment determinats aspectes de la Conferència de Teheran. Va explicar el significat de l’expressió que Alemanya s’havia de rendir sense condicions, dient que la rendició incondicional significaria que els vencedors tindrien carta blanca. Pocs tenien clar la magnitud d’aquella expressió.

A Birmània:

Les tropes japoneses que s’havien infiltrat entre les Admin Boxes, que defensaven la frontera amb l’Índia, varen envoltar a diverses posicions britàniques; però la falta de subministraments va provocar que el poder combatiu dels japonesos decaigués ràpidament, facilitant el contraatac de les tropes índies.

En el Pacífic:

Després d’haver atacat al Truk, a les Illes Carolines, la TF-58 es va dirigir cap a les Illes Marianes per bombardejar les illes de Guam, Tinian i Sapian. L’aviació japonesa va intentar interceptar les embarcacions nord-americanes, però no varen tenir l’èxit esperat perquè molts avions atacants varen ser destruïts abans d’arribar a provocar danys de consideració.

Al mateix temps, l’aviació nord-americana va tornar a bombardejar la base japonesa de Rabaul, on l’aviació japonesa ja s’havia retirat i cap avió japonès va defensar la base. A més, una flota petita de destructors nord-americans va interceptar la resta del comboi d’evacuació, molt tocat per l’atac del dia anterior de l’aviació nord-americana, enfonsant aquest cop a una embarcació i danyant a un caça-submarins. Fidels a la seva tradició militar, els nàufrags es varen negar a ser rescatats.

A part, els nord-americans estaven deixant fora de combat als japonesos a les Illes Marshall, on els marines varen continuar amb les seves operacions de neteja, en el dia d’avui l’Illa Parry, on varen topar amb una resistència desesperada però al mateix temps inútil.

A l’oceà Índic:

El submarí japonès I-37 va enfonsar el transport de tropes britàniques British Chivalry. Els japonesos varen assassinar a trets a 13 dels homes que estaven a l’aigua demanant ajuda.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: