Home // diari // 16 de febrer de 1944

16 de febrer de 1944

Dimecres:

En el front oriental:

A Ucraïna va acabar la batalla per Korsum quan els alemanys es varen topar amb les defenses soviètiques de la Cota 293. En un primer moment els alemanys varen tenir al seu favor el factor sorpresa i la infanteria soviètica va ser eliminada, però els T-34 varen reaccionar i varen provocar el pànic dins les files alemanyes, que només uns pocs soldats anaven armats amb Panzerfaust i Panzerschreck. Les forces blindades del 3º Exèrcit Panzer varen intentar ajudar-los des de l’exterior, mentre que la Brigada Valona de les SS, al comandament d’en Leon Degrelle i la 5º Panzerdivisió SS Viking varen lluitar a la desesperada protegint la rereguarda dels envoltats, on els soviètics es varen llançar a l’atac. Els alemanys varen perdre sis divisions i varen patir 50.000 baixes i 18.000 soldats varen ser fets presoners. Tot i la desfeta, al voltant de 30.000 alemanys, belgues, holandesos, danesos i noruecs varen poder fugir, tot i que varen abandonar el seu material, ja que l’Adolf Hitler, en veure que els soldats del general Stemmerman estaven envoltats per les tropes soviètiques de l’Ivan Konev havia autoritzat que trenquessin el cercle per l’oest. Stemmerman va caure, però en Leon Degrelle es va salvar i en Hitler el va recompensar amb la Creu de Ferro.

A Itàlia:

A Anzio, els alemanys varen llançar un gran contraatac amb tres divisions en l‘Operació Fischfang (Atrapa el Peix) amb l’objectiu d’aconseguir enviar els soldats Aliats a les costes d’Anzio perquè tornessin al mar. L’Eberhard Mackensen va llançar 125.000 soldats alemanys, set divisions en total entre les quals hi havia una de granaders i una altra blindada, contra els 100.000 soldats Aliats que pràcticament varen ser expulsats d’Anzio i varen dificultar els futurs desembarcaments intentant tallar en dos el cap de platja. La 45º Divisió d’infanteria nord-americana i la 56º britànica varen tenir que retrocedir a 1,5 quilòmetres de la vora del Mediterrani. Però l’artilleria de la 45º Divisió i els canons navals Aliats varen disparar 65.000 projectils i això va permetre en els Aliats no haver de fugir per mar i es varen poder quedar a terra.

A Montecassino, després del bombardeig Aliat del dia anterior, un batalló de Sussex de la 7º Brigada va assaltar sense èxit l’abadia que havia quedat en ruïnes.

En el Pacífic;

Els nord-americans varen activar l’Operació Hailstone, desencadenada per la Task Force 58, al comandament de l’almirall Mitscher contra l’atol Truk (actualment Chuuk), a les Illes Carolines, on hi havia una important base aeronaval japonesa. Els nord-americans disposaven d’una força composta pels portaavions USS Yorktown, USS Enterprise, USS Essex i USS Bunker Hill, amb el suport de cinc portaavions escorta, un cuirassat, tres creuers pesats, un creuer antiaeri, quatre creuers lleugers i 29 destructors, que duien a bord al volant de 500 avions de diverses classes. Els japonesos tenien en aquells moments una considerable flota ancorada a la llacuna del atol, unes 50 embarcacions havien sigut descobertes per avions de reconeixement, inclosos diversos creuers i el cuirassat Musashi. Els avions nord-americans varen destruir moltes instal·lacions terrestres. Durant dos dies i una nit d’atacs, els japonesos varen perdre 250 avions, al voltant de 200.000 tones d’embarcacions a més de que la seva base va quedar inutilitzada.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: