Home // diari // 20 de març de 1943

20 de març de 1943

Dissabte:

En el Reich:

A la tarda, Adolf Hitler va arribar a Berlín, on va ser rebut triomfalment per molts berlinesos que estaven eufòrics de veure de nou al seu líder. Un cop va acabar la desfilada en el seu honor, Hitler es va entrevistar amb el ministre Joseph Goebbels per posar-se al dia de tot el què passava. El dictador li va assegurar que ara tornaven a derrotar els soviètics i que estava convençut que aquests es col·lapsarien per la falta d’homes. Per la seva part, Goebbels el va informar de l’últim bombardeig a la ciutat d’Essen i a la ciutat de Munic, i li va recomanar que quan tornessin a bombardejar la Gran Bretanya ho fessin en els districtes aristòcrates. Després van parlar dels jueus i Hitler va quedar molt satisfet quan Goebbels li va explicar que havien expulsat la majoria dels jueus de Berlín. Un cop van acabar de parlar dels temes militars i polítics, Hitler li va comentar que tenia dolors estomacals i que segurament s’hauria d’agafar uns dies de vacances. A mitjanit, Hitler se’n va anar a dormir. Per ordres del seu metge es va agafar tres setmanes de vacances a Obersalzberg. S’havia passat des del 28 de juliol de 1941 casi bé cada dia vivint en el seu quarter general de Rastenburg, a Prússia Oriental, des d’on dirigia la guerra i el govern del Reich. La vida al quarter li provocava que en moltes ocasions estigués aïllat de la realitat, i molts dels seus col·laboradors o ministres ho van aprofitar per agafar més poder o per donar ordres sense el seu consentiment.


Bombarders nord-americans van bombardejar la ciutat de Bremen causant grans pèrdues industrials.


A Auschwitz varen arribar els primers deportats sefardites de Salònica.

A Tunísia:

El 8º Exèrcit britànic del comandant Bernard Law Montgomery va atacar amb forces franceses i neozelandeses la Línia Mareth, desbordant-la per l’oest i obligant als alemanys a una ràpida retirada per trencar frontalment el sector del riu Zigzau. Però els britànics es van quedar atrapats en el camp de mines i no varen poder seguir als alemanys. En una altra ofensiva, els britànics varen intentar el mateix sobre les posicions que ocupava el comandant italià Giovanni Messe, amb l’objectiu de rodejar-lo i aïllar-lo del 5º Exèrcit alemany. En aquesta ofensiva també varen ser rebutjats però varen patir més baixes.

A Suècia:

Sven Hedin, l’explorador suec, va saber que el Ministeri de Propaganda alemany tenia problemes respecte la publicació del petit devocionari Tägliche Losungen und Lehrtexte i que el volia prohibir. L’explorador  va escriure-li una carta en el ministre Goebbels on l’informava que aquell petit llibre es publicava anualment des de feia 213 anys a Alemanya i que la seva família el llegia diàriament en l’edició suec Dagens Lösens des de feia 64 anys. Hedin li va confessar a més que quan feia exploracions a l’Àsia llegia sovint aquell petit llibre i va aconsellar-li que no prohibís aquell llibre.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: