Home // diari // 18 de gener de 1943

18 de gener de 1943

Dilluns:

En el Reich:

En el quarter general de Rastenburg, l’Adolf Hitler va crear una comissió tripartit formada per en Martin Bormann, en Hans Lammers i en Wilhelm Keitel per prendre les mesures necessàries per mobilitzar obligatòriament a la població alemanya per la guerraJoseph Goebbels, que era l’instigador d’aquella mobilització, va quedar molt decebut per aquella decisió ja que només se li va concedir una funció consultiva quan ell pensava presidir la comissió.


En el gueto de Varsòvia, com era costum les SS varen rodejar el gueto per seleccionar a un grup de jueus per portar-los als camps de concentració per ser assassinats. Els alemanys varen ordenar a tots els habitants del gueto que es presentessin davant d’ells, però ningú els va fer cas. Aquesta vegada els jueus es varen rebel·lar, el Consell Jueu es va amagar i uns quants varen treure les seves armes que havien obtingut amb el contraban i varen disparar contra els homes de les SS. L’alt cap de les SS i de la policia, Ferdinand von Sammern-Frankenegg, va organitzar una batuda i va ordenar disparar peces d’artilleria pesada contra unes quantes cases, però no van aconseguir detenir als organitzadors de la rebel·lió. Durant tot el dia la població jueva es va dedicar a cavar trinxeres per resistir els atacs alemanys.

En el front oriental:

En el sector nord, l‘exèrcit soviètic va trencar el un segon intent de bloqueig de l’exèrcit alemany a la ciutat de Leningrad i varen establir una via terrestre d’accés a la ciutat. Més de 15.000 soldats alemanys varen morir en aquell atac. Fins llavors, la ciutat havia quedat aïllada i bloquejada per l’exèrcit alemany, que l’havia rodejada el setembre de 1941 per tal de deixar morir de gana la població tal i com volia Hitler.


En el sector sud, a Stalingrad, l’aeroport de Pitomnik, controlat pels soviètics, en aquells moments estava ple de ferits procedents de tot el Kessel. Els metges treballaven en torns de 18 hores atenent als seus pacients que estaven estirats al gèlid terra. Quan la temperatura va baixar a 20 graus sota zero, els ferits varen cridar de dolor sol·licitant ajuda.


Els soviètics varen avançar direcció Dönets.

A Marroc:

A Casablanca, davant la negativa d’en Charles de Gaulle de participar en la conferència de Casablanca, Winston Churchill li va enviar un missatge en què li deia que la seva negativa comportaria conseqüències negatives tant per ell com pel seu moviment, la França Lliure, i que l’opinió pública condemnaria la seva decisió. Churchill també li va explicar que si no venia a Marroc seria més difícil que el seu moviment fos acceptat pels nord-americans i el va avisar de que seguirien amb el guió planejat sense ell. Finalment De Gaulle es va dirigir a Casablanca el 22 de gener de 1943.

En el Pacífic:

A Guadalcanal, el 14º Cos d’exèrcit del general Alexander Patch va començar una sagnant ofensiva en el mont Austen.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: