Home // diari // 23 de juny de 1942

23 de juny de 1942

Dimarts:

En el Reich:

A Polònia:

El ministre d’Armament, Albert Speer, va informar a Adolf Hitler dels resultat de la conferència celebrada el 4 de juny de 1942 sobre l’energia nuclear i les mesures que s’havien pres per ajudar en el desenvolupament de la investigació en aquell camp. Speer no el va voler informar gaire perquè no creia que la bomba atòmica es pogués fabricar aviat, i estava convençut de que no tindria cap transcendència en aquella guerra. Però Hitler ja estava informat per uns altres informes sobre els projectes de l’energia nuclear, i aquests informes eren més detallats i més optimistes que els de Speer. Els va realitzar el seu fotògraf i amic Heinrich Hoffmann, que tenia una amistat amb el ministre de comunicacions, Wilhelm Ohnesorge, que estava interessat pels projectes de l’energia nuclear. Segurament aquests informes els va redactar Ohnesorge. Quan Speer va veure els informés del fotògraf Hoffmann es va enfadar molt, ja que no li va agradar que Hitler no es dirigís als responsables directes per informar-se i ,en canvi, s’informava per informes pocs fiables, sent la majoria de les informacions suposicions de gent que no era entesa en la matèria. Hitler mai va entendre com funcionava la fabricació de la bomba atòmica i no li agradava parlar-ne per la desconeixença que tenia d’aquell tema. Però, en canvi, sí que es va interessar més del següent tema del que varen parlar amb Speer. Es tractava del nou tanc de 1.000 tones, el Landkreuzer P 1.000 Rate. Des del primer moment li va agradar aquell nou tanc i va demanar que es construís de seguida. Aquell dia, l’empresa Porsche també va dissenyar per al Reich un nou tanc armat, el Tiger, amb un canó més gran. L’empresa va prometre que els primers prototips estarien disponibles pel maig de 1943. Un altre tema del qual varen parlar amb Speer va ser el del llançament d’un nou coet que s’havia llançat el 13 de juny de 1942. Hitler no confiava massa en aquella nova arma i va posar en dubte la punteria del projectil.

Tot i que l’entrevista amb Speer no va ser del seu gust, Hitler encara continuava eufòric per la victòria de l’Erwin Rommel del 21 de juny de 1942 i li va explicar en el seu ministre de Propaganda, Joseph Goebbels, que estava a Berlín, que els britànics estaven en una crisi molt important i que la prova d’aquest fet era que el primer ministre Winston Churchill havia anat a Washington. Després, a la capital alemanya, en una conferència ministerial, Goebbels va indicar en els seus col·laboradors que la propaganda no havia de causar a l’opinió pública la impressió de que la Gran Bretanya estava completament acabada. El ministre va posar èmfasis sobre el fet que la política informativa oficial britànica treballava amb el principi d’exagerar, primer a propòsit, la gravetat de les derrotes per després presentar-les com a favorables.


Aquell dia es varen començar a enviar els primers presoners en el programa d’eutanàsia dels nazis a Auschwitz i es varen produir els primers gasejaments massius. Les primeres víctimes varen ser malalts mentals polonesos i jueus polonesos que estaven ingressats en hospitals psiquiàtrics.

A França:

El departament IV B 4 va transmetre a través del cap del servei IV una ordre de Heinrich Himmler segons la qual tots els jueus establerts a França tenien que ser desplaçats el més ràpid possible.

En el front oriental:

En el sector sud:

Les tropes de la Wehrmacht no paraven d’avançar en el front de l’Est i l’exèrcit soviètic es va tenir que retirar del front de Khàrkiv, fet que va provocar que els alemanys ataquessin la ciutat de Rostov del Don. Però, tot i l’avanç dels alemanys, 16.000 homes del 2º Exèrcit de Xoc i del 59º Exèrcit soviètic en el Voljov varen poder escapar de les mans dels alemanys, tot i que 14.000 homes no varen tenir la mateixa sort i varen ser atrapats i empresonats pels alemanys. Per altra banda, el general de divisió Bruno Sculetus, de la divisió de Seguretat 281, racionalitzava en un informe al seu superior l’afusellament de 128 gitanos per la Policia Secreta de Campanya.

En el mar del Carib:

Els alemanys varen destruir l’embarcació colombiana Resolute.

A Tailàndia:

A la base de Bampong varen arribar-hi 300 presoners britànics per construir-hi un campament i un altre per als guàrdies japonesos.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: