Home // diari // 13 de juny de 1942

13 de juny de 1942

Dissabte:

En els Estats Units.

El president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, va firmar l’ordre de creació de de l’OSS, L’Oficina de Serveis Estratègics, predecessora de la CIA, dirigida pel coronel William Donovan, el qual va encarregar als millors experts en psicologia i psiquiatra intentar esbrinar la mentalitat de l’Adolf Hitler. Es va fer un informe de 1.721 pàgines sobre la mentalitat del dictador, en el qual va col·laborar Ernst Sedgwick Hanfstaengl (conegut també com el doctor Sedgwick ), que havia estat membre del partit nazi des del 1921 i havia sigut una persona de confiança de Hitler, que fins i tot va arribar a dirigir la secretaria de premsa estrangera del NSDAP. El 1933 Hanfstaengl, enfrontat amb el ministre Joseph Goebbels, havia sigut apartat del NSDAP i acusat de desobediència; aleshores, va fugir cap a la Gran Bretanya, on va ser capturat pels britànics i traslladat a un camp de presoners de Canadà. El 1942, el president Roosevelt, que havia conegut quan era jove a Hanfstaengl, va acceptar alliberar-lo a canvi que els ajudés secretament a conèixer la mentalitat de Hitler. Aquest projecte es va anomenar projecte-S.


A la costa est nord-americana, a la matinada, el capità del submarí de la Kriegsmarine, Hans-Heinz Linder, va arribar amb el submarí U-202, el Innsbruck, a 200 metres de la costa nord-americana, prop de Long Island. Del submarí en va sortir a la superfície un equip de quatre de sabotejadors que tenien la missió de col·locar bombes a diferents fàbriques i inutilitzar les vies ferroviàries. Els quatre joves que s’aproximaven a la costa amb un bot de cautxú eren quatre alemanys que havien viscut als Estats Units i que dominaven perfectament l’anglès. Però la seva missió va fracassar quan van ser descoberts pel mariner, John Cullen, que patrullava casualment per la platja. Els alemanys van intentar enganyar-lo dient que eren pescadors que havien naufragat, però Cullen es va estranyar que un d’ells parlés alemany. Llavors, els alemanys al veure que eren descoberts van intentar subornar-lo oferint-li 270 dòlars. El mariner va acceptar el suborn i va agafar els diners, però quan va marxar es va posar a córrer per avisar a la policia. Els alemanys, pensant que havia passat el perill, varen enterrar els explosius a la platja i varen marxar cap al següent objectiu. Varen aconseguir arribar a una estació de ferrocarril i varen agafar un tren que es dirigia al centre de Nova York. Un cop varen trobar allotjament es varen dedicar a fer turisme per la ciutat, a sopar en els restaurants cars i a gaudir. Dies més tard, els alemanys van ser arrestats per l’FBI. Sis d’ells van ser executats després d’un judici el 8 d’agost de 1942.

La idea de Hitler era atacar als Estats Units infiltrant-se a través de submarins a les costes americanes. Un dels objectius era destruir Nova York. Aquella operació es va anomenar Operació Pastorius.

En el Reich:

A Alemanya:

El ministre d’Armament Albert Speer, juntament amb els caps d’Armament dels tres exèrcits de la Wehrmacht, el mariscal Erhard Milch, l’almirall Karl Witzell i el capità general Friedrich Fromm, varen volar cap a la base militar de Peenemünde, a l’Alemanya Occidental, per presenciar el primer llançament d’un nou coet militar. Tot i que els mecanismes de control varen fallar i el coet va caure a només un quilòmetre d’on es trobaven, els tècnics varen quedar satisfets perquè la prova més complicada, que era l’arrancada, va ser un èxit.

En el front oriental:

En el sector sud:

A Ucraïna, a Sebastopol, els soldats del 16º Exèrcit, conduïts pel coronel Dietrich von Cholitz, varen assaltar Fort Stalin, que ja era un camp de ruïnes, però els soviètics disparaven encara des de tots els punts on es trobaven.

A Líbia:

A la línia Gazala, els Panzer alemanys es van apoderar d’un encreuament estratègic de carreteres conegut com Knightsbridge.

A Tunísia:

A les costes, els combats s’intensificaven.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: