Home // diari // 9 de novembre de 1939

9 de novembre de 1939

Dijous:

En el Reich:

A Alemanya:

Després de l’atemptat del dia anterior, Eva Braun va parlar amb la seva germana petita, la Gretl, que s’havia quedat a Munic, i va saber de que el seu pare es trobava entre els nombrosos ferits de l’explosió. Encara quedaven molts dubtes sobre l’atemptat i a la nit el cap de la Kripo, l’Arthur Nebe, va sortir de l’aeroport de Doeberitz amb la comissió especial Atemptats per veure què havia passat realment a la Bürgerbräukeller. Nebe no va trobar gaire més que el que ja havien descobert els agents de la Kripo de la capital bavaresa. Només sabien que l’atemptat havia sigut planejat amb certa anticipació i que s’havia utilitzat una bomba amb una càrrega explosiva inferior a 10 quilograms i havia amagat l’artefacte en un pilar de ciment i acer revestit amb fusta.  

Com a conseqüència de l’atemptat, a primeres hores del matí en el camp de concentració de Buchenwald les SS varen agafar als jueus que havien sigut obligats a treballar a les canteres del camp i els varen tancar en els seus blocs. Pocs després, els comandants de tropa Planck, Jänisch i Wanstedt varen recórrer bloc per bloc i elegien a uns quants jueus sense tenir cap llista. En total varen agafar a 21 jueus austríacs i alemanys; la majoria d’ells, joves i valents. El més jove, Walter Abusch, només tenia 17 anys. Les SS llavors els varen treure fora del portaló i a la cantera els varen assassinar a trets. Tots els demés jueus varen ser tancats en els seus blocs durant cinc dies, en mig de la foscor i sense menjar ni beure. El quart dia se’ls va donar mitja ració.


Walther Schellenberg, que el dia anterior havia rebut ordres de detenir als dos agents britànics del MI6 en els Països Baixos, el capità Sigismund Payne Best i el comandant Richard Stevens, acompanyats per un oficial holandès anomenat Coppens, varen quedar en el cafè Backus, situat a prop de la frontera holandesa, a Venlo, tal i com havien acordat. En el moment que els britànics varen obrir la porta del seu cotxe, un Buick, va arribar un altre cotxe de les SS descapotable. Eren l’Alfred Naujocks i els seus homes que varen disparar contra el Buick. Els britànics varen respondre en seguit sense eficàcia. El tinent Coppens, que havia tret l’arma per defensar-se, va ser tocat per una bala. Quan la situació semblava controlada pels alemanys, Naujocks i un dels seus homes, anomenat Goetsch, es varen precipitar sobre el Buick i en varen treure a en Best, Stevens i el ferit Coppens. A continuació, els agents de les SS varen agafar el Buick i el varen portar a fora de la frontera amb els tres agents perquè no volien que se sabés que l’atac s’havia produït en territori holandès. El tinent Coppens moriria hores més tard a l’hospital de Düsseldorf. Els dos agents britànics varen passar la resta de la guerra en el camp de concentració de Sachsenhausen i varen revelar en els seus segrestadors tot el que sabien del MI6.

A Polònia:

La ciutat polonesa de Lódz va ser oficialment incorporada al Reich. Per tal de que veiessin qui eren els nous amos i més quan s’apropava el dia de la independència Polònia, l’11 de novembre, els alemanys varen detenir al carrer a diversos jueus i els varen fer destruir el monument a l’heroi nacional polonès, Kosciuszko. Els jueus, la majoria grans, no varen poder destruir el monument amb les seves mans i al final varen destruir-lo amb dinamita. 


A Varsòvia, els alemanys varen arrestar a un miler d’intel·lectuals polonesos, entre ells escriptors, periodistes i artistes. 


Odilo Globocznik va ser nombrat cap de la policia i de les SS del districte de Lublin, una de les zones on varen traslladar als jueus polonesos. Globocznik serà l’encarregat de fer-los assassinar més endavant. 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: