Home // diari // 27 d’agost de 1939

27 d’agost de 1939

Diumenge:

En la crisi polonesa:

A les dotze de la matinada, l’empresari suec Birger Dahlerus va arribar a Berlín en cotxe juntament amb el ministre Hermann Göering. Un cop arribats a la capital alemanya, Göering es va reunir amb l’Adolf Hitler a la Cancelleria del Reich, mentre Dahlerus va tornar a l’Hotel Esplanade. A un quart d’una de la matinada, Dahlerus va rebre la visita de dos oficials que el varen convidar a presentar-se davant d’en Hitler aquella mateixa nit. Quan va arribar a la Cancelleria va ser rebut a l’instant i els tres homes es varen asseure a l’avantsala del gabinet d’en Hitler, davant de la xemeneia on hi havia un retrat de l’Otto von Bismarck. Hitler, que anava caminant d’una banda a l’altra de la sala nerviós, li va exposar els objectius de la política alemanya i va criticar durament l’actitud de la Gran Bretanya, menyspreant el poble britànic. Dahlerus, que va aprofitar un silenci d’en Hitler per parlar, li va dir que no compartia la seva opinió sobre els britànics perquè ell coneixia de primera mà aquell poble. Després de discutir qui coneixia millor els britànics, Hitler li va exclamar que ell ja havia fet una última i generosa oferta, i va deixar clar de que si començava la guerra construiria submarins. Llavors, enfadat, es va aixecar de la cadira i li va cridar que també construiria avions i que destruiria els seus enemics perquè tot el poble alemany confiava en ell. Després de calmar-se, Hitler li va preguntar si coneixia els motius de per què havia fracassat en els seus intents d’arribar a un acord amb el poble britànic, i Dahlerus li va contestar que era per culpa d’una falta de confiança en ell mateix i en el seu govern. Després de sentir aquelles paraules acusadores, Hitler li va dir de males maneres que tornés a la Gran Bretanya i informés al govern britànic de les seves opinions i li va explicar noves proposicions que Dahlerus va tenir que memoritzar. A continuació, Göering va sortir de l’avantsala i va tornar amb pocs segons per comunicar-li que al matí sortiria amb un avió alemany direcció a Àmsterdam i allí agafaria un altre avió que l’havia de dur a Londres. Dahlerus no podia volar amb un avió alemany cap a la Gran Bretanya.

Un cop Dahlerus va tornar a l’Hotel Esplanade va trucar en el seu intermediari Spencer, que li va comunicar que no seria ben rebut a Londres. Al cap de dues hores, Dahlerus es va dirigir a l’aeròdrom, però, no fent cas a Göering, va volar directament cap a la capital britànica, on va aterrar a l’aeròdrom de Crydon. En les oficines de la direcció de l’aeròdrom, Dahlerus va dictar un informe sobre les seves impressions a Berlín, que va ser enviat a lord Halifax, en el Foreign Office. A continuació, Dahlerus es va dirigir en el número 10 de Downing Street, on es va reunir amb el primer ministre Neville Chamberlain. L’empresari suec li va explicar totes les condicions que Hitler li havia dit a la matinada. El primer ministre li va explicar que el que ell explicava era diferent del que deia el seu ambaixador Neville Henderson, i li va dir que segurament havia entès malament les paraules d’en Hitler. Però Dahlerus li va contestar que no s’havia equivocat i li va confessar que no li agradaria tenir a Hitler com a soci. A les set de la tarda, Dahlerus va tornar a agafar un avió per tornar a dirigir-se a Berlín, on va aterrar-hi a les onze de la nit. A l’aeròdrom l’esperava un automòbil, que a tota velocitat el va traslladar a la residència oficial d’en Göering a la Leipziger Strasse, i allí se li va comunicar que Hitler acceptava les condicions britàniques sempre i quan es donés instruccions immediates als polonesos de contactar amb Alemanya per començar les negociacions.

A VarsòviaJoseph Beck va accedir a començar les negociacions. Però tot i els intents per salvar la pau, el govern alemany estava decidit a anar a la guerra i va ordenar a les seves tropes que estiguessin a punt per la invasió a PolòniaWalther von Brauchitsch va informar al general Franz Halder de que Hitler havia fixat de forma provisional la nova data de l’ofensiva per l‘1 de setembre. Els britànics també es preparaven per la guerra i aquell dia varen començar a ocupar les Cabinet War Rooms, que serien el centre de decisions del Comandament Suprem britànic.


A Berlín, a la tarda, Hitler va comunicar en els diputats parlamentaris convocats que la situació era molt seriosa, però va afirmar que estava decidit a resoldre el problema d’una manera o d’una altra. Al mateix moment, en una conferència de premsa, Joseph Goebbels va fer comunicar que, en vista de les provocacions poloneses a Prússia Oriental i a altres regions, el poder executiu havia passat a mans de la Wehrmacht. El ministre també va indicar que els diaris dominicals havien de resumir els fets de la setmana en una llenguatge dur. Preparant el país per la guerra, es va implantar el racionament d’aliments a partir d’aquell dia.

En el Reich:

A primera hora, del camp de vol de la fàbrica Heinkel en el districte de Rostock-Marienhe, un petit avió a raig es va enlairar per primer cop. Amb els seus 178 cavalls, Erich Warsitz, pilot de proves, va arribar a una velocitat de 600 quilòmetres per hora. Als sis minuts va aterrar de nou a la pista.  

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: