Home // diari // 25 de setembre de 1938

25 de setembre de 1938

La crisi txeca:

En els jardins de la Cancelleria del Reich, en una tarda calorosa, l’Adolf Hitler passejava amb en Joseph Goebbels per parlar què tenien que fer amb Txecoslovàquia. El líder alemany li explicava que en vuit o deu dies estaria tot apunt per atacar des de les fronteres alemanyes.

Mentrestant, l’Eduard Daladier, acompanyat pel ministre d’Afers Exterior francès Georges Bonnet, l’Alexis Léger i el general Maurice Gamelin, varen arribar a Londres per reunir-se amb en Neville Chamberlain per tornar a parlar de la qüestió txeca i per saber els resultats de la reunió entre en Chamberlain i l’Adolf Hitler del 22 i 23 de setembre de 1938 a Bad Godesberg. En Daladier li va dir en el primer ministre britànic que era de l’opinió d’intentar una ofensiva terrestre contra Alemanya i més tard intentar atacar amb avions els importants centres militars i industrials alemanys. En Chamberlain li va contestar que no sabia que s’hauria de fer si Alemanya ocupava Txecoslovàquia, però el va advertir de que França no tenia una gran aviació i que els alemanys podrien atacar els principals centres industrials, les bases militars i els camps d’aviació francesos amb molta facilitat. Mentre les dues delegacions estaven reunides, el govern txec va rebutjar formalment les propostes d’en Hitler de Bad Godesberg. Després, tot i el mal temps, en Daladier i el seu ministre d’Afers Exteriors, en Georges Bonnet, varen tornar amb avió cap a París disgustats amb el primer ministre perquè creien que no volia fer res contra Alemanya. Quan varen aterrar a la capital francesa l’avió va estar envoltat de periodistes que volien conèixer de primera mà la reacció d’en Daladier, i quan el president francès va baixar de l’avió va dir que la guerra semblava inevitable. Davant de l’imminent guerra, a París les autoritats franceses varen distribuir màscares antigues entre la població civil. A Berlín provaven les sirenes anunciant els exercicis de protecció anti-aèria. A Londres, en Chamberlain es va passar la nit molt nerviós preparant un discurs al Parlament.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: