Home // diari // 14 de setembre de 1938

14 de setembre de 1938

Dimecres:

En el Reich:

Adolf Hitler va deixar Nuremberg després del 10è Congrés del Partit Nacionalsocialista i es va dirigir a Obersalzberg.


Wilhelm Frick va aprovar un decret en què exhortava a les organitzacions del NSDAP a col·laborar amb els serveis de la Gestapo.


Albert Speer, tal i com va quedar palès en l’informe d’unes conversacions oficials, va proposar que per construir la nova ciutat de Berlín, Germània, es tindria que expulsar moltes vivendes ocupades pels jueus per tal d’aconseguir l’espai necessari. La proposta era estrictament confidencial perquè Speer primer volia conèixer el punt de vista de Hitler. Després es prendrien les mesures legals corresponents. Hitler va aprovar més tard la proposta i els seus col·laboradors varen començar a treballar en el projecte.

La crisi txeca:

A Londres, el primer ministre Neville Chamberlain va preguntar a través del seu ambaixador Neville Henderson a Adolf Hitler si podia volar a Alemanya per reunir-se amb ell per intentar trobar una solució a la qüestió txeca. A dos quarts de tres, Henderson, que encara no tenia resposta, va parlar amb Hermann Göering sobre aquest tema i li va prometre que parlaria amb Hitler.

Al matí, l’ambaixador del rei Jordi VI va trucar al secretari d’Afers Exteriors alemany, Ernst von Weizsäcker, per parlar de la qüestió txeca. Von Weizsäcker, que era partidari de la pau, va ordenar que el posessin en contacte amb l’hotel Vier Jahreszeiten de Munic, on hi havia el ministre Joachim von Ribbentrop. Quan el ministre d’Afers Exteriors va veure l’interès del rei per arribar a un acord es va dirigir a Obersalzberg utilitzant la nova autopista per reunir-se amb Hitler. Al final, Hitler va acceptar la proposta i va convidar a Chamberlain a la seva casa del Berghof. Aquell seria el primer viatge en avió del primer ministre. A les últimes hores de la tarda, la BBC va informar que el primer ministre havia agafat un avió cap a Munic per posar-se en contacte amb Hitler per intentar resoldre la crisi pacíficament.

Els ciutadans de Berlín, igual que d’altres ciutats alemanyes, varen sortir al carrer de felicitat quan varen saber que els britànics estaven disposats a negociar la pau, ja que volien evitar la guerra. La multitud va entonar cançons com la Gerländer Marsch.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: