Home // diari // 12 de setembre de 1938

12 de setembre de 1938

En la crisi txeca:

A Nuremberg, en l’últim dia del Congrés del Dia del Partit, l’Adolf Hitler va pronunciar un discurs on va dir que no estava disposat a aguantar amb els braços creuats l’opressió dels ciutadans alemanys a Txecoslovàquia, i va acusar al president Edvard Benes de fer torturar als alemanys dels Sudets i de voler exterminar-los. En Hitler va dir que els alemanys a Txecoslovàquia no estaven indefensos ni abandonats i que el món ho havia de saber. Tot i que no va fer una declaració de guerra perquè volia esperar a l’1 d’octubre de 1938 per declarar-la, es va limitar a exigir al govern txec que es fes justícia amb els alemanys dels Sudets. L’objectiu era que esclatés violència als Sudets. I tal i com tenia previst, les seves paraules varen tenir repercussions i els alemanys dels Sudets es varen revoltar contra el govern txec. Aquest va tenir que reprimir la revolta amb un enviament urgent de tropes i la proclamació de la llei marcial. En Konrad Henlein, que havia tornat clandestinament a Alemanya, va proclamar que l’única solució consistia en cedir el territori dels Sudets al Reich. Els francesos, temen tenir que complir amb la seva obligació d’ajudar als txecs, varen implorar a en Neville Chamberlain que intervingués-

A Berlín, el govern alemany va proposar en el govern italià una trobada secreta, després del dia 25 de setembre, entre l’Adolf Hitler i en Benito Mussolini en el municipi italià de Brenner per parlar dels problemes que hi havia a Txecoslovàquia entre els sudets de parla alemanya i la policia. Però, a les vuit del vespre, a Roma, varen rebre la notícia de que el primer ministre britànic, en Neville Chamberlain, volia ser rebut per en Hitler. Aquella futura trobada no li va fer gens de gràcia a en Mussolini perquè no li agradava que el seu aliat es reunís amb els britànics sense que fos informat prèviament.

A França, davant la imminent guerra, en Maurice Gamelin li va assegurar en el president Edouard Daladier que si esclatava la guerra les nacions democràtiques dictarien les condicions de la pau.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: