Home // diari // 2 d’abril de 1945

2 d’abril de 1945

Dilluns:

En el Reich:

El secretari de l’Adolf Hitler, Martin Bormann, va dir en els funcionaris del Partit que seria un canalla qui abandonés la seva regió sense una ordre d’en Hitler. Bormann va demanar a tothom que lluitessin amb totes les seves forces fins al final, i que qui no lluités seria titllat com a desertor i seria tractat com a tal.

Al migdia, el mariscal Albert Kesselring va trucar al ministre Joseph Goebbels per explicar-li que s’haurien d’esperar tres o quatre dies perquè les mesures de represàlies contra les desercions donessin els seus fruits. Per evitar que la gent no possés resistència i els soldats no desertessin, el Ministeri de Propaganda va distribuir fulls de mà entre les tropes i la població per demanar-los que lluitessin fins al final. A part, a la tarda va començar a funcionar la Wehrwolf, una milícia popular, i Goebbels va emetre a la nit un missatge on va demanar al poble alemany que lluités per la seva llibertat.


Un dels oficials de l’Estat Major del ministre i comandant Heinrich Himmler li va proposar des del tren especial del ministre que es sumessin 4.000 soldats més a la xifra de 25.000 que havien d’arribar del Reichspost.


En el camp de concentració de Ravensbrück varen arribar-hi els primers camions de la Creu Roja Internacional per començar a evacuar unes 7.500 presoneres cap a Suïssa i Suècia. Era el resultat de les negociacions del ministre Himmler. Franceses, nòrdiques i holandeses varen ser les primeres en ser evacuades. La resta de les presoneres va tenir que patir les terribles marxes cap a l’oest. Aquell mateix dia, Himmler va trucar al comandant del camp d’Ohrdruf, el cap principal de les SS Oldeburhuis, per ordenar-li que eliminés a uns presoners i als polítics considerats especialment perillosos, però, a resulta també d’aquestes negociacions que estava duent a terme, no els hi havia de passar res als jueus. La resta del camp havia de ser traslladat a Buchenwald. Centenars de persones varen morir en aquella marxa.

En el front oriental:

L’artilleria soviètica va començar una descàrrega de projectils destinada a debilitar les defenses alemanyes en el centre de Königsberg.

En el front occidental:

Les divisions del 9º Exèrcit nord-americà del tinent general Bill Simpson varen començar el seu avanç en direcció al Elba, direcció a Berlín. Per altra banda, els nord-americans, després d’haver-se apoderat d’una fàbrica de municions, la Walther, varen descobrir a l’interior d’una mina de sal, a prop de Merkers, la reserva d’or del Banc d’Alemanya on hi havia enormes quantitats de moneda i col·leccions d’obres d’art. En un humit pou de ferro a Siegen varen trobar sis enormes caixes etiquetades Catedral d’Aachen, en les que hi havia un bust de plata de l’emperador Carlemany incrustat amb un fragment de la calavera de l’emperador. A altres caixes de filó de Siegen hi havia pintures de Rembrandt, Van Dyck i Van Gogh, i el manuscrit original de la Sisena Simfonia de Beethoven.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: