Home // diari // 25 de març de 1945

25 de març de 1945

Diumenge:

En el Reich:

A Berlín, el general Gotthard Heinrici va anar al búnquer de l’Adolf Hitler per demanar-li abandonar la ciutat de Küstrin per poder conservar municions i gasolina per la defensa de Berlín. En Hitler s’hi va negar.

Aquell dia, el gauleiter Erich Koch va suplicar-li al ministre Josep Goebbels que les tropes de Prússia Oriental siguessin enviades a la ciutat de Königsberg, on podrien resistir millor. Per la seva part, en Goebbels li va proposar a en Hitler a través d’una carta simplificar les forces aèries en tota la seva organització de manera que es pogués eliminar realment la formació amb el ministre Hermann Göering. En Hitler li va atorgar plens poders per iniciar les mesures corresponents.

Mentrestant, 800 bombarders i 2.000 caces Aliats varen sobrevolar al nord d’Alemanya, de l’oest al sud-oest, i varen bombardejar els centres de comunicació. Pel sud, 650 bombarders varen atacar Munic i, a la tarda, 400 avions nord-americans varen actuar contra les instal·lacions de comunicacions a Kassel i els aeroports. A la nit, 80 avions Mosquits varen atacar Berlín, però 65 d’aquests caces varen ser destruïts.

En el front oriental:

A Hongria, el 2º i 3º Front d’Ucraïna dirigits pels comandants Rodion Malinovski i Fiodor Tolbjujin respectivament es varen unir en el seu avanç cap a la frontera austríaca, i varen recórrer 45 quilòmetres aquell dia penetrant profundament dins les línies alemanyes.

En el front occidental:

Es va donar l’ordre a tots els exèrcits Aliats occidentals d’atacar als alemanys i avançar cap a l’oest. En seguit, les tropes britàniques varen ocupar la ciutat de Wesel, trobant una dèbil resistència. Desembocant des dels seus caps de pont en el riu Rin, el 1º Exèrcit nord-americà del comandant Courtney Hodges es va unir a les forces del 3ª Exèrcit del general  George Patton i varen travessar el Rin per Oppenheim, al sud de Maguncia. A més, la 87º Divisió nord-americana va travessar el riu Rin a Boppard, i dues divisions aerotransportades, una britànica i una altra nord-americana, varen aterrar a l’est del riu. Tothom tenia clar que la guerra era ja qüestió de dies i a Londres es va anunciar que havia començat l’última batalla de la guerra. El cap d’intel·ligència del comandant Alexander Patch va assegurar que se l’informava de que els alemanys estaven amagant ingents reserves de carn i altres aliments enllaunats en subterranis i magatzems subterranis a la zona de Salzburg. Es deia també que des de l’1 de febrer s’havien afegit de tres a cinc trens de càrrega setmanals pel emmagatzematge de reserves, i que plantes secrets d’acoblament hidràulic podien inclús produir avions de caça Messerschmitt.

En el Rin, el primer ministre Winston Churchill, l’Alan Brooke i el mariscal Bernard Law Montgomery  varen entrar na església alemanya capturada a prop del riu per assistir als serveis del Diumenge de Rams celebrat per un capellà presbiterià. A continuació, varen marxar a la ciutat de Rheinberg per reunir-se amb comandant suprem Dwight D. Eisenhower,  l‘Omar Bradley i el comandant Bill Simpson per dinar. Els sis homes varen dinar pollastre fregit a l’aire lliure servit sobre unes estovalles blanques en el jardí de la casa del director d’una mina de carbó. Brooke va aprofitar l’ocasió per felicitar a l’Eisenhower pels èxits dels últims dies. Quan el comandant nord-americà va marxar juntament amb el seu amic Bradley, Churchill va proposar-li a en Montgomery creuar el riu, i es varen embarcar en un vehicle amfibi juntament amb el mariscal de camp Alan Brooke, el cap de l’Estat Major, el general Miles Dempsey, fins arribar a la ciutat de Wesel. De retorn al marge oest, el primer ministre va recórrer les restes d’un pont ferroviari del Rin i es va quedar una llarga estona contemplant les restes de la batalla de Varsity Plunder fins que el tinent nord-americà Simpson li va demanar que tornés a una posició més segura. Indignat pel que estava veient, Churchill va posar els braços al voltant d’una de les bigues del pont i va posar una cara d’enfadat. De retorn al lloc de comandament, el primer ministre li va regalar al mariscal Montgomery una col·lecció de Marlborough. La seva vida i el seu temps, i després va pujar de nou a l’avió i va volar cap a Londres escortat per una dotzena de Spitfires.

En el flanc dret, al sud, el 7º Exèrcit del comandant Alexander Patch va creuar en un assalt amb dues divisions el Rin a Worms a primera hora amb el suport de tres dotzenes de tancs amfibis. El 15º Cos va capturar a 2.500 alemanys a un cost de només 200 baixes nord-americanes.

En el Pacífic:

A Iwo Jima, 200 soldats japonesos, al comandament del general Tadamichi Kuribayashi, estaven en una situació molt precària, portaven dies menjant només cucs i insectes, fins que finalment varen sortir embogits dels seus refugis i varen llançar una càrrega banzai contra un els aeroports. Varen combatre contra els nord-americans fins l’endemà, però tots varen morir. Després de tenir controlada l’illa, els nord-americans varen començar l‘Operació Iceberg, la conquesta a Okinawa.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: