Home // diari // 20 de març de 1945

20 de març de 1945

Dimarts:

En el Reich:

Al matí, Albert Speer, que es trobava en el quarter general del comandant Walter Model, va rebre la resposta escrita de l’Adolf Hitler sobre la seva posició contrària a la política de terra cremada que li havia deixat escrita en la carta del 18 de març de 1945. En la carta del dictador, Hitler li deia que volia que totes les instal·lacions militars, de transport, de comunicació i de subministrament, així com els recursos materials del territori del Reich, havien de ser destruïts.


Joseph Goebbels va rebre l’ambaixador hongarès Meczer, que li va relatar les atrocitats que cometien les tropes soviètiques a la població civil.


El coronel general Gotthard Heinrici, el general en cap del 1º Exèrcit blindat alemany, va rebre una trucada per telèfon en què se li comunicava que per ordres d’en Hitler acabava de ser nombrat general en cap del Grup d’Exèrcits del Vístula en substitució del ministre Heinrich Himmler. La relació entre en Hitler i en Himmler va quedar molt tocada després d’aquesta destitució. La principal feina d’en Heinrici era aturar als soviètics en el seu avanç per l’Alta Silèsia. El nou comandant va anticipar correctament que el gruix de les tropes soviètiques travessarien el riu Òder.


A Hohenlychen, al nord de Berlín, Heinrich Himmler va tornar a rebre tractament del doctor Felix Kersten i li va comunicar que havia parlat amb en Hitler sobre la retirada de les tropes alemanyes de Noruega, tal i com el doctor li havia suggerit. Himmler li va dir que el dictador s’havia sorprès davant d’aquella proposta de deixar aquell país sense lluitar i que li havia dit que havien de lluitar fins l’últim home. Però Himmler li va explicar que havia parlat amb els oficials de l’Alt Comandament de la Kriegsmarine i que tots ells estaven d’acord en abandonar Noruega. També li va comentar que havia ordenat a les seves unitats de les SS que impedissin que es creés un teatre d’operacions a Noruega.


Bombarders Aliats varen atacar la ciutat de Würzburg, on varen destruir tot el seu patrimoni artístic i el 85 % de les vivendes. A part, es va produir un bombardeig del comando d’Amstetten de Mauthausen.

En el front oriental:

Unitats del 1º Front Bielorús varen assaltar Altdamm. Ja no quedaven posicions soviètiques a la riba oriental del nord del riu Òder.

En el front occidental:

El 1º Exèrcit nord-americà va ocupar la ciutat de Zweibrücken, capital del ducat de Dos-Ponts, després de deixar-la en ruïnes.

A Itàlia:

A la Plaça de Sant Pere, el Papa Pius XII va pronunciar un discurs on va criticar al nacionalsocialisme i no va dir res contra el bolxevisme.

A Birmània:

La 19º Divisió índia va alliberar la ciutat de Mandalay després de que les tropes d’en William Slim portessin els japonesos en un laberint de pagodes i de fortificacions colonials.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: