Home // diari // 11 de febrer de 1945

11 de febrer de 1945

El president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, en l’últim dia de la Conferència de Ialta, va oferir un dinar d’acomiadament i va tornar a demanar al líder soviètic, Iosif Stalin, que ajudés als Estats Units en la guerra contra el Japó. A canvi, Roosevelt es comprometia a no tocar els drets de Mongòlia que tenia la URSS (tot i que Mongòlia era governada per comunistes) i a cedir territori xinès a Stalin. Es reservarien bases navals per a la Unió Soviètica, com les de Darien i Porth Arthur, i tindria participació en els ferrocarrils de l’est de Xina i del sud de Manxúria. També calia afegir, que després de derrotar al Japó es tornaria a la URSS al sud de Sajalin i les illes Kurils, que havien format part de la URSS. El primer ministre britànic, Winston Churchill estava el corrent del que Roosevelt estava negociant amb Stalin, però va decidir no intervenir ja que la guerra del Pacífic no era cap prioritat per a ell. A Xina totes aquestes negociacions no van agradar ja que veien com els nord-americans cedien part del seu territori xinès a la URSS sense consulta prèviament. Els xinesos també estaven molests perquè no es va invitar el líder xinès, Chiang Kai-shek a la Conferència de Ialta. Després d’arribar a un acord per una ofensiva contra Japó va començar una picabaralla entre els dos representants de les dues potències. Andrei Vichinsky, representant de la Unió Soviètica, va explicar que la Unió Soviètica mai consentiria que les petites nacions poguessin actuar com les gran potències, i Bohlen, representant dels Estats Units, va dir contundentment que el poble nord-americà mai acceptaria que es toquessin els drets de les petites nacions. El to de la picabaralla va anar pujant fins el punt que Churchill va tenir que intervenir-hi. Aquell va ser l’últim dia de la Conferència de Yalta que havia començat al 4 de febrer de 1945.

En el camp de concentració de Mauthausen, oficials soviètics varen continuar intentant escapolir del camp.

A Budapest, després de que les forces alemanyes intentessin escapar del cercle soviètic, els soldats soviètics varen aixafar als defensors de la ciutat. Dels 30.000 alemanys i hongaresos, menys de 700 varen aconseguir escapar.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: