Home // diari // 10 de febrer de 1945

10 de febrer de 1945

Dissabte:

En el Reich:

Després dels bombardejos del dia anterior a la ciutat de Berlín, el diari Völkischer Beobachter, va demanar al poble alemany que lluités fins al final per la seva nació i, fins i tot, va demanar a les dones i els nens que estiguessin preparats per suportar el que fes falta, si calia sacrificar-se. A partir de llavors, els nazis varen començar a mentalitzar a tota la població de que tindrien que lluitar per defensar al règim.

Per altra banda, les autoritats nazis varen rebre informes que deien que encara quedaven 800.00 refugiats per ser rescatats en el litoral bàltic, i que els trens i els vaixells que disposaven només podien transportar una mitjana de mil persones. A Danzig, les autoritats alemanyes varen arribar a la conclusió després de dir el dia 8 de febrer de 1945 que la ciutat acollia a 40.000 refugiats, que en realitat n’acollia a 400.000.

En el camp de concentració de Mauthausen, oficials soviètics que estaven empresonats al camp varen intentar escapar-ne.

En el front oriental:

Les tropes soviètiques estaven a punt d’alliberar Budapest. Pels alemanys la batalla estava perduda i 16.000 soldats alemanys van intentar fugir de la ciutat ja que no volien ser capturats pels soviètics perquè sabien que els matarien. Per altra banda, l’exèrcit soviètic va atacar a l’oest del Vístula, entre Shwetz i Graudenz. A Polònia, el 2º Front Bielorús soviètic va llançar una ofensiva a la regió de Grudziadz i Sepolno, però va xocar contra una decidida resistència del 2º Exèrcit alemany. El progrés soviètic era molt lent.

En el front occidental: 

El 1º Exèrcit nord-americà es va apoderar dels salts d’aigua de Roer, però va ser massa tard per evitar les inundacions.

En la Conferència de Ialta:

A la nit el primer ministre Winston Churchill va celebrar l’últim sopar a la Vila Vorontsov. Abans del sopar agents soviètics varen examinar per darrere de les parets i sota de les taules, donant la volta a les cadires i els calaixos. Durant mitja hora, Churchill, el president Franklin Delano Roosevelt i el dictador Iosif Stalin es varen tancar a la sala de mapes del primer ministre estudiant els front de batalla de l’Est i de l’Oest. Durant al sopar, en un to conciliador, Churchill es va aixecar i va alçar la seva copa per Stalin i li va dir que tots els malentesos havien quedat pel passat i que era un seu amic amb el qual podien confiar. El President va afegir que estaven a Ialta per construir un món nou, que no coneixeria ni la injustícia ni la violència.

En el Pacífic:

Amb la missió d’atacar els aeròdroms japonesos metropolitans per reduir els riscos durant el desembarcament a Iwo Jima, va salpar de la base d’Ulithi, a les Marianes, la task force 58, sota les ordres de l’almirall Mitscher, composta per 11 portaavions pesats, 5 portaavions lleugers que transportaven 1.200 avions, 8 cuirassats, 17 creuers pesats i lleugers, i 81 destructors.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: