Home // diari // 17 de gener de 1945

17 de gener de 1945

Dimecres:

En el Reich:

A Alemanya:

A Berlín, Adolf Hitler estava molt enfadat perquè sabia que els seus generals havien donat ordres d’evacuar Varsòvia sense el seu permís, deixant que els soldats soviètics del comandant Gregory Zhukov alliberessin la ciutat. Rabiós, Hitler va ordenar detenir a diversos oficials de l’Estat Major que havien enviat senyals relacionades amb la retirada de Varsòvia. Durant diverses hores, Ernst KaltenbrunnerHeinrich Müller els varen interrogar. A més, el dictador va destituir al coronel general Josef Harpe, que era senyalat com el culpable de la desfeta en el front del Vístula, que va ser substituït pel coronel general Ferdinand Schörner.


El Tribunal Popular va condemnar a mort a l’opositor Hermann Kaiser, que va ser executat a la presó de BerlínPlötzensee.

A Polònia:

A Auschwitz, per temor a l’arribada dels soviètics, 87.000 presoners varen ser obligats a marxar del camp. Els reclusos varen caminar o varen ser introduïts en vagons fins a un nou destí, i 15.000 d’ells varen morir perquè els feien caminar mig despullats i sense poder menjar amb unes temperatures de 20 graus sota zero. Entre els qui varen abandonar el camp aquella nit hi havia el doctor Josef Mengele, que va marxar cap a Alemanya amb una maleta plena de documents sobre els seus experiments. 

En el front oriental:

Per Polònia, els soviètics eliminaven totes les defenses alemanyes i varen rodejar la ciutat de Varsòvia, ocupant-la des de la rereguarda, i varen seguir el seu avanç cap al riu Òder. Per aire, els avions soviètics controlaven el cel i podien bombardejar quan ells volguessin sense trobar resistència. A la capital, els soviètics es varen trobar amb un ciutat en ruïnes que havia passat de tenir 1.310.000 habitants d’abans de la guerra a 172.000. Tot seguit es varen dirigir al famós gueto, del que només en quedava un mur de tres metres i mig d’altura amb filferro d’espines, i el Judenrat, l’edifici de l’administració jueva. Miraculosament, un polonès va dirigir aquells soldats cap a un amagatall, un esquelet d’un edifici, d’on varen sortir quatre jueus que havien sobreviscut tot el conflicte. Després, els soviètics van alliberar el camp d’extermini de Chelmo, Polònia. Després d’aconseguir alliberar més de cent quilòmetres del front de la ciutat de Varsòvia, els soviètics varen acabar amb la primera fase de la seva ofensiva començada el 12 de gener de 1945 i pràcticament ja tenien Polònia sota el seu control.

En l’ofensiva de les Ardenes:

Després de la unió el dia anterior del 1º i el 3º Exèrcit a Houffallize, el 1º Exèrcit, que havia estat momentàniament sota les ordres del mariscal Bernard Law Montgomery, va tornar a les ordres del comandant del 12º Grup d’Exèrcits Omar Bradley per ordres del comandant suprem Dwight D. Eisenhower. L’ordre es va donar a mitjanit.

A la Filipines:

En el nord, en el Corregidor, els nord-americans es varen dirigir cap a Manila.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: