Home // diari // 20 de novembre de 1944

20 de novembre de 1944

Dilluns:

En el Reich:

A un quart de quatre de la tarda, l’Adolf Hitler va abandonar amb els seus col·laboradors el seu quarter general de Rastenburg, on mai més hi tornaria, i es va dirigir amb el seu tren especial a Berlín. Hitler sabia que la guerra estava perduda i ara només pensava en el seu destí personal. Segons va explicar més tard l’oficial de la Luftwaffe Nicolaus von Below, Hitler els va dir que la guerra s’havia acabat per Alemanya. El seu Estat Major i la seva secretària Traudl Junge també varen pujar en el tren amb la sensació de que mai més tornarien al quarter. Hitler, que només parlava amb una especia de murmuri ronc, estava nerviós perquè el dia següent havia de ser operat per treure-li un pòlip a les cordes vocals. Va reconèixer davant la seva secretària que potser perdria la veu. Al vespre varen arribar a la capital i varen baixar a l’estació de Grunewald i es varen traslladar en cotxe a la Cancelleria del Reich. La columna de cotxes va intentar passar pels carrers que encara estaven intactes.

En el front occidental:

A França, la 2º Divisió del 1º Exèrcit francès va alliberar Belfort. Per altra banda, les tropes de la 1º Divisió blindada del comandant Jean Marie de Lattre de Tassigny varen arribar al Rin, a Huningue. A més, les tropes del general George S. Patton varen arribar a Metz. A la nit, els tancs francesos i la infanteria motoritzada, seguida per dos grups d’artilleria sobre erugues, varen penetrar Alsàcia.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: