Home // diari // 29 de setembre de 1944

29 de setembre de 1944

Divendres:

En el Reich:

A la presó de Berlín Plötzensee, els nazis varen executar a l’ex diputat del SPD Wilhelm Leuschner per haver participat en els preparatius del cop d’Estat del 20 de juliol de 1944.

A la Unió Soviètica:

La cúpula del govern soviètic tenia informació de que en el camp de concentració d’Auschwitz es produïen assassinats en massa i que milers de persones ja hi havien mort. Però el govern soviètic no va posar mai gaire interès en mirar d’alliberar els camps de concentració, ja que no volien desviar l’atenció dels seus soldats perquè l’objectiu principal era arribar com més aviat millor a Alemanya.

En el front oriental:

A Varsòvia, el líder de l‘Exèrcit Clandestí polonès Tadeusz Bór-Komorowski va enviar un missatge al primer ministre polonès a l’exili Stanislaw Mikolajczyk dient-li que no podrien resistir gaires més dies els atacs alemanys. Després, el comandant Bór-Komorowski va demanar-li al mariscal Konstantin Rokossovsky que efectués un atac d’immediat amb les seves tropes perquè la seva situació ja era límit.

En el front occidental:

A Holanda, durant la matinada dotze comandos alemanys vestits amb vestits de busseig es varen llançar al riu Waal a uns 8 quilòmetres de Nimega riu avall i entre tots varen conduir mitja dotzena de tubs de cinc metres de longitud cada un plens de casi una tona de l’explosiu anomenat hexanita i suspesos d’un parell de cilindres pneumàtics per mantenir-se a flotació. Varen nadar riu avall enmig de la foscor, varen fer un furat a la barrera defensiva i varen col·locar les càrregues explosives als pilars del pont i varen posar els temporitzadors del detonador per una hora més tard. Aquells homes varen sortir de l’aigua a uns 12 quilòmetres riu avall. A dos quarts de set del matí les càrregues explosives varen esclatar obrint un forat de 25 metres en el paviment del pont de la carretera i va enfonsar en el riu el llarg tram central del pont del ferrocarril.


El comandant suprem Dwight D. Eisenhower va emetre una ordre del dia en la que s’elogiava la feina duta a terme pels membres de la resistència belga, però també donava suport a la petició del govern belga de que entreguessin les armes i equips, i accedissin a integrar-se en batallons especials en qualitat de personal auxiliar.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: