Home // diari // 28 de setembre de 1944

28 de setembre de 1944

Dijous:

En el Reich:

A Neustadt an der Weinstrasse, Alemanya, es va suïcidar l’antic gauleiter Josef Bürckel.

En l’Operació Market Garden:

les forces aerotransportades es varen veure obligades a retirar-se després de violents atacs alemanys i de no rebre l’ajuda esperada. Walter Model ho va aprofitar per reunir-se amb els comandants de la 9º i de la 116º divisions panzer per parlar d’una operació conjunta amb el 2º Cos Panzer de les SS per recuperar el Betuwe.

En el front occidental:

Com que bja començaven a trepitjar terra Alemanya, el comandant suprem Dwight D. Eisenhower va publicar la seva proclama que deia que les forces aliades que servien sota el seu comandament ja havien entrat a Alemanya i va deixar clar que s’havien de veure com a conqueridors, però no com opressors. Eisenhower va afirmar que esborrarien del mapa el nazisme i el militarisme alemany.

A la Gran Bretanya:

Winston Churchill va dir en to burlesc davant de la Cambra dels Comuns que quan l’Adolf Hitler havia escapat de l’atemptat del 20 de juliol de 1944, el dictador havia definit la seva supervivència com a providencial i que des del punt de vista militar podien estar d’acord amb ell perquè hagués sigut mala sort pels Aliats veure’s privats en la fase final de la guerra de la genialitat del caporal Schickelgruber que tant havia contribuït en la victòria aliada. Churchill, per desmitificar encara més a Hitler va anomenar-lo amb el cognom de Schickelgruber, que era l’antic cognom d’Alois Hitler i el cognom original de l’àvia de Hitler, Anna Maria. En parlar dels homes de la 1º Divisió Paracaigudista, la que s’havia tingut que retirar d’Arnhem, el primer ministre va dir no havia sigut envà aquella batalla.


Tot i que Churchill creia que l’Operació Market Garden havia tingut conseqüències positives, en resposta a una petició urgent de la reina Guillermina, el primer ministre Peter Gerrandy li va escriure a Churchill per parlar-li de les conseqüències nefastes per la població holandesa després de l’Operació Market Garden. El primer ministre holandès el va informar que molts ciutadans s’havien sumat a la vaga de ferrocarrils i molts membres del moviment de la resistència havien sigut executats i els seus familiars havien patit greus represàlies. A més, li va explicar que a les grans ciutats hi havia molts morts per inanició i que els alemanys destruïen a gran escala molls i instal·lacions portuàries, fàbriques, estacions elèctriques, ponts…

En els Estats Units:

El diari The Free Lance Star va sortir editat amb el titular: Es busca prevenir l’evasió de Hitler. En l’article es destacava la clara advertència del secretari d’Estat Cordell Hull a les nacions neutrals afirmant que aquestes perdrien l’amistat nord-americana si donaven refugi a Hitler o a altres líders de l’Eix després de la guerra. Les advertències nord-americanes anaven dirigides sobretot a Suècia, Turquia i Espanya.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: