Home // diari // 31 d’agost de 1944

31 d’agost de 1944

Dijous:

En el Reich:

A Alemanya:

A Berlín, Adolf Hitler va explicar en una conferència davant dels seus generals que no negociaria la pau i que estava convençut de que els Aliats acabarien dividint-se per les seves diferències polítiques, afirmant que al llarg de la història sempre havia arribat un punt en el que les coalicions havien acabat desfent-se. Després d’admetre que no es podia imaginar una crisi pitjor de la que estaven passant per aquell any en el front oriental, va dir que quan el mariscal de camp Walter Model havia posat a dirigir el Grup d’Exèrcits Centre aquest era un forat. A més, va explicar que esperar un moment polític favorable per fer alguna cosa durant una temporada de greus errors militars era infantil i ingenu. A continuació, va lloar la seva pròpia figura com a líder i va comentar que la guerra l’estava desgastant molt perquè portava cinc anys vivint aïllat sense poder viure com ell volia. Va afirmar que hagués sigut una alliberació haver mort, tot i que tenia clar que el destí el mantenia amb vida. Seguidament, va culpar a l’Estat Major d’haver-se debilitat.


Tot i que Hitler es volia aferrar a la idea de que encara tenien possibilitats, els informes deien una altra cosa. El cap de l’Estat Major de la Luftwaffe, el general Werner Kriepe, va rebre aquella tarda diferents informes que parlaven de col·lapse en el front occidental.


El ministre d’Armament, Albert Speer, es va reunir amb els seus col·laboradors per explicar-los que no volia donar importància a les noves armes que el Reich prometia, ja que creia que només era propaganda.


Heinrich Himmler va enviar un telegrama al primer ministre Winston Churchill. El telegrama, entre diversos milers, va ser destruït pel primer ministre i no podem saber què li va dir. Era molt probablement una oferta de pau.

A Finlàndia:

El govern finlandès va informar a l’ambaixador alemany dels seus contactes amb Moscou per firmar l’armistici.

En el front oriental:

A Romania:

L’exèrcit soviètic va arribar al Vístula i el 2º Front d’Ucraïna, sota el comandament del comandant Fiodor Tolbujin, va arribar a la ciutat de Bucarest, on la població els va aclamar.

En el front occidental:

A França:

Les tropes aliades varen acabar amb la Batalla de Normandia després d’haver-se introduït totalment en el continent europeu. La Batalla de Normandia va costar en els alemanys 800.000 vides i 450.000 més varen ser fets presoners.


El 3º Exèrcit del general George Patton va encapçalar un avanç cap al riu Mosa.

A Bèlgica:

Davant l’arribada dels Aliats, els nazis varen deixar d’utilitzar el Fort de Breendonk com un camp de concentració.


A primera hora del matí, una brigada d’infantetria en camions de tres totes de la 11º Divisió Blindada va alliberar la ciutat d’Amiens. Les tropes del general Horrocks se’ls va unir poc després i, a les onze del matí, els ponts sobre el Somme, propers a Amiens, varen caure en poder del 30º Cos britànic. Els britànics, a més, varen capturar al General der Panzertruppe Heinrich Eberbach, comandant del 7º Exèrcit alemany.

A Itàlia:

Erich Priebke va deixar les seves funcions de la Gestapo a Verona i, segons sembla, va rebre una trucada de Himmler per reunir-se amb ell a Berlín. Segons va dir Priebke anys més tard, Himmler volia que fes de traductor per acompanyar a un parent de Benito Mussolini, que necessitava ser ingressat en un hospital alemany. 

A França:

El novel·lista, dramaturg i diplomàtic francès Jean Giraudoux va morir aquell dia a París.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: