Home // diari // 28 d’agost de 1944

28 d’agost de 1944

Dilluns:

En el Reich:

Els Aliats varen bombardejar la ciutat de Weimar i el camp de concentració de Buchenwald. Entre les víctimes hi havia el líder socialdemòcrata Rudolf Breitscheid, presoner dels alemanys des del 1940.

En el front oriental:

Les tropes soviètiques del comandant Rodion Malinovski varen entrar a Transilvània i Hongria, on el general Géza Lakatos va formar un nou govern disposat a negociar la rendició amb els Aliats. En el seu avanç, la Unió Soviètica va declarar la guerra a Bulgària.

En el front occidental:

Al sud de França, el 1º Exèrcit francès, compost per la infanteria colonial francesa i els tabors marroquins, va conquerir Toló després de que al vespre els últims 2.000 marines alemanys que manejaven el Big Willie i les demés bateries de Saint-Mandrier capitulessin. D’aquesta manera el comandant Jean Marie de Lattre de Tassigny va entrar a la ciutat. Per altra banda, les tropes franceses del general Joseph de Goisard Monsabert, amb l’ajuda de la Resistència, varen alliberar Marsella.


A primeres hores de la matinada, dues columnes de la 198º Divisió alemanya varen xocar al nord-est de Montélimar amb la 143º Divisió d’Infanteria del general John E. Dahlquist. Al cap de poc es varen produir tirotejos a través dels horts i els matolls a les ribes del Drome, on el 132º Batalló d’Artilleria de Campanya va obrir foc a uns 800 metres sobre les forces alemanyes en retirada. D’aquesta manera, el 15º Regiment de la 3ª Divisió nord-americana va eliminar la resistència alemanya a la ciutat francesa de Montélimar i va entrar-hi pel sud a dos quarts de tres del migdia. Durant la nit i el dia següent varen netejar la ciutat de franctiradors i trampes. Llavors es va donar l’Ordre de Campanya número 4 que exigia tots els esforços que fossin necessaris per arribar i destruir als alemanys en els més de 300 quilòmetres que separaven la ciutat de Lió del Rin.


Més al nord, a dos quarts de set, 1.800 guerrillers del Exèrcit Secret, el A. S., dirigits pel coronel Druilhe, varen arribar a la capital de la Gascunya, on els últims grups d’alemanys havien abandonat la ciutat dues hores abans. A Meaux, el Sonderkommando liderat per en Nosek, que havia de dirigir-se a París però que finalment es va retirar en veure que no hi havia res a fer, va tenir que fugir corrents davant del temor de que els carros blindats nord-americans els tallessin la retirada.

A França:

A última hora de la tarda, la 28º Divisió d’Infanteria sota les ordres del general Norman D. Cota es va traslladar sota una intensa pluja de Versalles a París per ser presents l’endemà a una desfilada militar nord-americana tal i com havia demanat el comandant Dwight D. Eisenhower. Els nord-americans es varen allotjar en el Bois de Boulogne, on havien sigut instal·lades diverses dutxes perquè es poguessin dutxar abans de la desfilada.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: